Министри увериха: Няма държавна помощ за ПИБ

Подаваме документи за чакалнята на еврозоната, когато сме готови
Обновена: 12 юни 2020 13:57 | 12 юни 2020 13:57, Веселина Йорданова
89
Министри увериха: Няма държавна помощ за ПИБ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Участието на Българската банка за развитие в увеличението на капитала на ПИБ с до 70% не е държавна помощ. Това посочиха министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов на брифинг в Министерския съвет. 

Още по темата
От резултатите от вчерашния аукцион оставаме с впечатление, че има заявен достатъчно частен интерес, което ни дава увереност да смятаме, че не сме в тази хипотеза, обясни Горанов.

Имаме уверението на ЕЦБ, че веднага можем да установим тясно сътрудничество по отношение на Банковия съюз, което е предусловие към членство в еврозоната.

Горанов каза, че ще подадем документи за чакалнята на еврозоната ERM ІІ, когато сме готови. Очакваме през юли положително решение на ЕЦБ по отношение на Банковия съюз.

Еврото не влиза с приемането на България в чакалнята на еврозоната, това е процес, който ще продължи по-дълго напред в годините, напомни Караниколов и посочи, че повече от 10 години никоя държава-членка не е имала такава възможност.

Това ще ни донесе по-добър кредитен рейтинг, по-голям интерес на инвеститорите и ще се ползваме от по-добре регламентирана и сигурна за инвеститорите банкова система, заяви още Караниколов.

Горанов посочи, че е убеден, че ББР ще реализира доходност с дела си в ПИБ и че цената на банковите активи у нас ще се повиши с влизането ни в Банковия съюз и в ERM ІІ.

В момента, в който се появи голям системен външен инвеститор, ББР би могла да излезе от тази инвестиция с един нелош положителен резултат, обясни финансовият министър.

Инвестицията на държавата не предполага промяна на профила на банката, а засилване на капиталовите й буфери.

Подробности четете на Investor.bg

 


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българска Банка за т.нар. Развитие е държавна! Създадена е с основна и единствена идея да преразпределя финансови ресурси, постъпващи по евро програми и да подкрепя малки и средни предприятия! ББР не е инвеститор и няма вменени по закон функции да спасява кухи дружества! Докога...ще ни правите на *** господа...
71
1
 
1
 
! Отговори
Миро преди 1 година
Абе няма никаква държавна помощ. Това са изисквания на ЕЦБ и сделката си е законна от всякъде
70
0
 
2
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 1 година
НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ДОПЛАТИ 60 МИЛИОНА ПЛЮС 160-ТЕ НА ДЪРЖАВАТА,НАЛИ ТАКА? АМИ АКО ТОЗИ НЯКОЙ СЕ ОКАЖЕ БОЖКОВ ИЛИ НЯКОЙ НЕГОВ ЧОВЕК??! ТОГАВА БОЖКОВ ЩЕ СТАНЕ ОРТАК НА ДЪРЖАВАТА,НАЛИ ТАКА?? НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ ЩЕ Е И МОЖЕ ДА Е ВСЕКИ С 60 МИЛИОНА В ДЖОБА.
69
0
 
3
 
! Отговори
До 73 преди 1 година
Първият път за да спасят банката наляха "само" едни 900 милиона от нашите пари,а ние се усмихвахме и възхвалявахме Бай Ганчо и се.
68
0
 
3
 
! Отговори
До народа преди 1 година
Вие за 200 милиона ли сте бе? Веднъж вече спасихме *** с народни пари,сега за втори път ще и помогнем с парите на данъкоплатците. А съсобствениците милиардери крадат и се отчитат на който трябва...а народа да плаща.
67
3
 
1
 
! Отговори
Антонов преди 1 година
Това е една разумна и напълно преценена инвестиция. Също така ще има още по-добър контрол от надзорните органи - все пак в капитала на банката участва и ББР, която е държавна.
66
0
 
12
 
! Отговори
Ахахаха преди 1 година
Боко ги е дал от дго0ните си, нали?Това са държавни, НАШИ пари. Собствениците на *** са със суперлуксозни имоти в цял свят, а ние ги подпомагаме с НАШИ пари.
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Владко сигурно пише даржавна помошт, но иначе от финанси разбирал, така ли казвате?
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тия двете момчета се доиграха. Те тука настъпиха мотиката Влатко Бездомника и Емо Фурмата. Гответе се за Бай Ставри момчета. От него всичко, даже и вазелина....
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Владислав Горанов, тново сух от водата.Но рано или късно ще излязат следващите SMS-и, за които той гордо ще заяви, че няма какво да обяснява.
62
0
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
Значи *** може ,КТБ не може.
61
0
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А да вярваме ли на доказано неинформирания и некомпетентен горанов?
60
7
 
4
 
! Отговори
Todor R преди 1 година
Банката за развитие и без това няма къде да си вложи парите, тъй като кредитиранито е спаднало в момента, и е намерила добра инвестиция.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A kolko procenta e uchastieto na bg darjavata pri razpredelejieto na pechalbite i zagubite v kombinata s tasi banda?
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя с фурмите сега в Нова тв ,и лъже и маже за тия 120 милиончета за ***
57
0
 
5
 
! Отговори
Хари преди 1 година
На прага на влизането в Еврозоната това би било риск ....
56
0
 
25
 
! Отговори
Рашко преди 1 година
До ВладимирВладо, ти щом разбираш от икономика, би ли споделил, ти лично колко акции на П,.ИБ си купи, на цена два пъти над пазарната? Ако не си купил, защо?
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E, za klosharite ot levski i cska e 100 procenta.
54
22
 
1
 
! Отговори
Владимир преди 1 година
За тези, които поне малко разбират от икономика, Горанов е напълно прав - така ще се укрепи управлението на търговската банка и освен това финансовата система ще стане по-стабилна!
53
0
 
32
 
! Отговори
Рашко преди 1 година
Владко Горанов, това онова момче ли е, дето не може да си менажира финансите, за да си плати наема, но му възложиха да финансира бюджета на цялата държава. Евала!