Само 5% от недвижимото имущество у нас застраховано срещу природни бедствия

Ниската застрахователна култура се дължи предимно на непознаването на услугата
13 авг 2020 18:00, Ния Христова
12
Само 5% от недвижимото имущество у нас застраховано срещу природни бедствия
Снимка: Pixabay
Едва 5% от недвижимото имущество на хората у нас е застраховано срещу природни бедствия. Според проучване на Асоциацията на българските застрахователи ниската застрахователна култура се дължи предимно на непознаването на възможностите на услугата, на липсата на доверие във фирмите и представата за скъпа застраховка, пишат от БНР.
 
Застраховките на дома са сред най-малко популярните сред населението, а точно те могат да ни осигурят срещу риска от природни бедствия.
 
"Хората си мислят, че тази застраховка е скъпа, но истината е, че има застраховки при различните компании. В най-ниските нива на застрахователна сума и стойност на имуществото, което се застрахова, примерно при 10 000 лева, цените започват от 10 до 20 лв. при различните застрахователи. На година", обяснява Константин Велев, който е председател на Асоциацията на застрахователите. 
 
Освен застраховка на дома, щетите от бедствието могат да се покрият и от държавата, но при определени условия, заяви адвокат Иван Генков.
 
"Не може в общия случай да се приеме, че нямаме сключена застраховка и от този момент можем да търсим отговорността от държавата, която да ни възстанови тази щета. Но, ако се установи, че реката е излязла от коритото си и това е вследствие на неизпълнение на задължения административни на общината, съответната, тогава бихме ли могли да търсим обезщетение? Разбира се!", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Не дай си Боже да се случи някакво наистина голямо природно бедствие, което засяга много хора - и Застрахователите отказват да платят. Това било бедствие, което е засегнало твърде голям брой хора и било невъзможно за тях да покрият щетите. И какъв е смисълът тогава?
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега разбрахте колко % от жилищата са купувани с ипотечен кредит
8
0
 
6
 
! Отговори
До3 преди 3 години
Цялата държавна администрация не плаща здравни осигуровки.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз да си кажа:Преди 1-2г исках да си направя застраховка на градината срещу бедствия(градушка болести и тн.), казаха ми че в България не се предлага защото е скъпо да извикат оценител а от мен ще вземат примерно 30лв за това нещо.И много ми е интересно по ТВ като кажат ама вие и а те ли застраховка, ми нямам защото всичката ни работа е такава
6
0
 
9
 
! Отговори
Ниско чело преди 3 години
Застрахователен бизнес в бг: 90-те кражба на коли от западна Европа, 2000 - кражба на скъпи коли в страната, 2010 - застраховка на коли против кражба от конкуренцията със съответния голям стикер на стъклото, понастоящем - държавно гарантиран бизнес със задължителни застраховки.Чия култура е ниска?
5
4
 
1
 
! Отговори
Споделен опит преди 3 години
не съм ничий рекламен агент.Когато сключвах договор с мобилен оператор,си направих и застраховка на дома,покриваща най-различни вероятни щети.Няколко месеца след това се проби тръба на парното при съседа над мене испалнята ми бе наводнена.Повиках вещо лице от ДЗИ за оглед,той го направии след около 3-4 седмици ми бе приведена сума,която покри всичко.Многокоректни.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отива на място Бойко с джипа за да си снима и казва, че ще плати за щетата и го казва по телевизията. Каква застрахователна култура чакате!
3
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Подготвят ни за задължителна застраховка "Недвижим имот" и задължителна застраховка "Живот".
2
1
 
8
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 3 години
А , КОЛКО ПРОЦЕНТА ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ПЛАЩАТ "ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА"...!ДОКОГА , НИЕ РАБОТЕЩИТЕ ....ЩЕ ПЛАЩАМЕ "ЗА ЛЕЧЕНИЕТО" НА ЛЕНТЯИТЕ И МЪРЗЕЛИВЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ??!!В ЧУЖБИНА ...БЕЗ "ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА" СИ ...НАПРАВО УМРЕЛ!АЗ , НЕ ИСКАМ ДА СЪМ РОБ...НА МЪРЗЕЛИВЦИТЕ И НЕГОДНИЦИТЕ!!!А , ВИЕ..????!!!!!!
1
0
 
10
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Липсата на застраховки е показател за ВИСОКА застрахователна култура в България, см е на ниска, както твърдят мутрите. Хората много добре знаят, че не трябва да си дават парите на мутрите, а после, ако стане нещо, няма да получат нищо или нещо мижаво.