Синдикатите от "Мини Марица-изток" готвят протести

Настояват за спешна среща с премиера Борисов
Обновена: 20 авг 2020 14:40 | 20 авг 2020 14:40, Камелия Цветанова
51
Синдикатите от "Мини Марица-изток" готвят протести
Снимка: Мини Марица-изток

Синдикалните организации на КНСБ и „Подкрепа“ в държавните „Мини Марица-изток“ поискаха спешна среща с премиера и ясни гаранции за бъдещето на енергийния комплекс. Те обявиха и готовност за протести.

Миньорите са притеснени от намаления добив на въглища с 25 процента тази година заради свитото потребление на електричество, което ще донесе по-ниски приходи и ще доведе до неизпълнение на инвестиционната и ремонтна програма.

Наско Митев от КНСБ бе категоричен, че ще искат ясни гаранции за бъдещето на комплекса "Марица Изток" от премиера.

"Първата седмица на месец септември имаме заявен браншови съвет. Ще искаме да присъства и господин Борисов. Няма да скрия това, че казват да излизаме в момента на улицата", каза той пред БНР.

Бисер Бинев от КТ "Подкрепа" допълни, че синдикатът иска ясно и точно на политическо ниво да бъде гарантирано поне 15-годишно бъдеще на мини "Марица Изток".

Синдикатите са изпратили писмо до Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг, в което настояват за заем от 50 милиона лева за мини "Марица Изток" или вдигане на цената на въглищата от 77 до 86 лева за тон условно гориво. Това ще даде и нужната стабилност за тази година.

 


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в световен мащаб целта е да няма големи браншове,които лесно биха се организирали за протести и стачки, съответно организации които да ги защитават,и да няма хора с гимназия които да взимат по-прилични заплати, макар че за работа в мина и шофьор на камион каквато и заплата да се дава не може да е достатъчна за целия труд и условия и риск за здраве и живот.Освен това на БГ се гледа на бананова република която да даде без пари ресурсите си на чужди компании,да изтеглят младите ни хора,ние нямаме Орбан който да защити интересите ни.Населението си харесва мутрата който изобщо не се колебае да се н
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
помня тези села колко подредени и хубави бяха при соца,с училища,здравна служба,транспорт,канализация,вода,а преди 5-6 години ги видях и бяха трагични.Всичко от соца е унищожено.Иначе всичко е политика.Европа е надупена на демократителиберасти в сащ и всичко е част от унищожаването на бг икономиката.След транспорта земеделие животновъдство, това е последната сила в икономиката ни,което ни крепи.Отиваме само на безкрайни заробващи заеми,бягане на младите и купуване само на чужди стоки.Борисов подписа отдава за мините, ама вие му слушате лъжите,вместо да гледате какво подписва.Закъснели сте, да
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подкрепям номер 32
Колко фирми (държавни) предлагат заплати от по 2-3-4 хиляди на месец .
А работата не е толкова отговорна, дори няма да казвам за бонусите на всеки 3 месеца

Тук в региона само другото държавно предприятие взимат повече ТЕЦ2 там заплатите са космически за България.

Ех да работиш в енергетиката на днешно време
46
2
 
6
 
! Отговори
фалит веднага преди 1 месец
Хем ще ни тровят, хем ще им плащаме с увеличение - добре дошли в България, абсурдистан! Тези изнудвачи, точно като другите от лекарския съюз , само искат да лапат, а светът върви към слънчева енергия и други възобновяеми изгочници! Докато не ги оставят да фалират, както преди много години направи Тачър, тези ще загробват държавата, а синдикатите - май на хранилка само ще заплашват с протести! Защо не протестират срещу грабежа, пристанището подарено на Доган, чекмеджетата, наливането на държавни
45
0
 
3
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 месец
Всъщност, АНОНИМЕН 43, като много знаеш, разбрах, че ги отбираш тия работи, я ми кажи колко струва по производствена цена 1 MWh слънчева и 1 MWh усреднена електроенегия от държавния ТЕЦ- 2, от АЕС, от Контур Глобал и от Брикетна фабрика. Я, изтероризирай клавиатурата и напиши едни цени.
44
0
 
1
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 месец
Такаа, точно мислех, че това ще е "проблема". Много лесно разрешим - обединени енергийни системи. Представляват електропроводи от 400 до 1150 kV , има и за постоянен, има и за променлив ток, които поемат пиковете и подават електроенергия в зоните на потребление. Като за България, ако питате, нужни са връзки на 750 kV с Украйна и Русия, пак на 750 с Унгария. За все още несъществуващите соларни централи в Африка вече ще трябва над 1 милион волта. Кадафито го искаше това, но за жалост вече го ням
43
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До Ясен Желязков
Как ще ми подсигуриш слънчевата енергия в тъмната част от денонощието? Ако не знаеш колко струва една акумулираща трансвертерна станция, просто си тероризираш клавиатурата, нас от форума , които ти четем писанията също! Ако не знаеш за какво е трансвертера в една соларна инсталация - по-добре си трай!
42
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До икономист
ТЕЦ-вете може да минат на природен газ с времето! Чисто технически погледнато може да се направи и няма да е скъпо!
Какво ще правят тези от рудниците е по-тежкия въпрос?!
41
3
 
2
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 месец
Четене трябва, четене! За последните 15 години цената на слънчевата електроенергия спадна грубо 15-20 пъти, а на конвенционалната се качи. Сегашното положение е плод на нечетене, неразбиране, мързел и каране по инерция от соца. Идва време за промени, ама който си яде на хляба мекото, никак не иска да го разбере. Че за това са протестите, де, за който не е разбрал.
40
2
 
4
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
Ясно е, че в един момент ще се стигне до закриване на тецовете. Въпросът е, какво ще стане с освободените работници? Много от тези семейства сигурно ще емигрират, и така още повече ще влошим и без това лошите си демографски показатели.
39
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До Анонимен 36
"Ей,така за екологията,да се порадвате на чиста соларна енергия от прозореца с пуловерите."
Аз съм ЗА! Предлагам като спрем "Марица-Изток", да пуснем на пълна мощност и всички ВЕИ-та!
38
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До Анонимен 30
За да има износ от "Марица-Изток" за Турция трябва:
АЕЦ"Козлодуй" с 2 блока по 1000 Мвт/ч +4 блока по 440 Мвт/ч, ТЕЦ"Варна" с 6 блока по 200 Мвт/ч !
Няма 4х440 от Козлодуй, от ТЕЦ"Варна" ако тръгнат два пак бива!
Докато ги имаше имаше износ и за Бивша Югославия, Унгария!
37
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До 25 До22
Явно не си наясно! ТЕЦ"Марица-Изток"-1 е в БРИКЕЛ НА КОВАЧКИ! И познай какво гори?!
AES е изцяло нова електоцентрала! Вярно построена е до ТЕЦ-1! На мястото на някогашния цех"Аглопорит" Дето от въглищна пепел и още нещо трябваше да произвежда материали за строителство на панелки!
По бай Тошово време проекта "Марица-Изток" беше с 6 ТЕЦ-а.
Имаме 1 в БРИКЕЛ,2 броя на ТЕЦ-2 стара и нова част, ТЕЦ-3 и AES стават 5! Дали ще има още една?!
С други думи : качвай се на Диана експрес!
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като сте такива големи енергетици и разбирачи,искате ли за проба през зимата да спрем Мариците?Ей,така за екологията,да се порадвате на чиста соларна енергия от прозореца с пуловерите.
35
2
 
8
 
! Отговори
Икономист! преди 1 месец
Евала на кухите синдикални лидери! Така ще се види, че колкото по-малко работят работниците, толкова по-малка загуба генерират. А данъкоплатците са по на сметка. Но за тях никой в държавата не мисли. Затова е полезно синдикалните лидери да са тъпи.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ковашки е наред!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жаклен, а с него и гаранциите, ви напуснаха.

Ориентирайте се да се спасявате в индивидуален порядък. АЕЦ-ът не иска вече да ви храни. Едно е вие да протестирате, а съвсем различно е оператор в ядрена централа да проявява дори и леко безразличие към трендовете на процесите в поверените му съоръжения.
32
1
 
9
 
! Отговори
... преди 1 месец
Не е крадене, а яко крадене. На един приятел леля му работеше там в една стая с диван, климатик, лаптоп и бюро. Задължението й беше да натиска десет копчета за една помпена станция, БУКВАЛНО имаше десет копчета. Като се пенсионира ревеше, защото заплатата й била 2000лв, а сега пенсията 850 и щяла да мре от глад. Друг авер му дадоха син бош флекс за 400лва, той купи някакъв подобен син за 50лв и им размени стикерите. Боша, разбира се е в мазето му. А колко още знам...няма да стигне ден да пиша.
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето защо синдикатите не подкрепят протестите. Искат си странични договорки с Боко .
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди изнасяхме ток за Турция ,сега заради ЕС и герб внасяме и тока и газа от тяхната любима Турция .Скоро и вода ще внасяме . Ми те да ходят у Брюксел на протест.