Новите 8 F-16 ще пристигнат най-рано през 2025-2026 г.

Имаме проблем с техниците, тъй като самолетите са нови
30 сеп 2020 22:05, Нели Христова
136

Необратима модернизация на армията. Искаме да закупим още 8 изтребители F-16 Block 70. Военният министър Красимир Каракачанов  коментира информацията, че от Министерството на отбраната са изпратили запитване за още осем F-16 до американската корпорация "Локхийд Мартин".

"Проектът е гласуван за 16 самолета, първите 8 са при тези условия. Следващите 8 ще бъдат при различни условия, надявам се, че и при различни цени", заяви той.

"Не мога да намеря нещо учудващо в това, че ще придобием 16 изтребители. 2018 г. актуализирахме проекта за инвестиционния разход. Включително г-жа Нинова е гласувала. Парламентът е поставил задача на правителството и Министерството на отбраната да работи по този начин", каза депутатът от ГЕРБ ген. Константин Попов в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че провеждаме стратегически преглед на отбраната и трябва добре да си планираме ресурсите, да видим кога, какво и как може да придобием.

"В следващия бюджет няма да има никакви ресурси за придобиване на нов тип самолет. Следващите 8 изтребители биха могли да дойдат 2025-2026 г.", разясни ген. Константин Попов.

И изтъкна, че Корнелия Нинова навреме се е включила с декларацията за изтребителите. Според него тя добре е свързала разходите за армията и ги е противопоставила на социалните такива.

"БСП поиска премиерът и министърът на отбраната да кажат "кога и на каква цена". Точно това пита и премиерът. Той може да докладва това на Народното събрание в края на ноември", каза още председателят на Комисията по отбрана.

Ген. Попов настоя пред Bulgaria ON AIR, че отбраната и сигурността трябва да бъдат приоритет за държавата.

"Не трябва да подценяваме важността на системата за отбрана. Икономическата нестабилност и криза неминуемо ще доведе до политически резултати. Доста години не давахме пари за отбрана. Когато се натрупат толкова години, няма как изведнъж да решиш проблема", посочи депутатът от ГЕРБ.

По думите му българският летец е добър и с висок боен дух, недоволен е когато не работи. Проблемът бил с техниците, защото там нещата били доста нови.

"Там има страхотни новости и философия на поддържане. Ще имаме хора, които ще могат да имат друго отношение към войната. Войната стана много различна - с други средства", коментира още ген. Попов.

И призна, че има известно забавяне в модернизацията на Военноморските сили и Сухопътните войски. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
Как върви строителството на завода за Ф-16 ?Нали и него платихме и никой българин не следи как се харчат парите за завода.Втората партида ще бъдат по евтини , защото завода ще е наш.
113
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дpoгapeтe искат 17 МИГ-а от пролетта.... ...бабабар с боза и трамваен билет по 4 ст., гроздова ракия по 67 ст., "сталичная" по 3,60 шишето, бригадирки със и без униформи.... ...а за дpoгapкатa Корнела.. ..Щирлиц !
112
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно и правителството като божков сьбира - музеини антики , само , че тия са с по висока цена от - божковите
111
2
 
4
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Значи когато дойдат отиват директно в музея на авиацията!
110
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
значи ще дойдат около 2030г. Те и сега са стари, а тогава ще бъдат просто антики
109
4
 
6
 
! Отговори
барон Мюнхаузен преди 3 години
Новите 8 F-16 ще пристигнат най-рано през 2025-2026 г. ...... а най-късно 2125-2126г.До тогава всяка руска агресия ще бъде отблъсквана с думи. Например: Не ни нападайте , че знаете ли какви самолети сме си купили и платили изцяло. Ще ви попилеем във въздушен бой, щото нашите самолети дето ще дойдат , са ви били навсякъде по света ... тъй че внимавайте . Все някого ще ни ги доставят и тогава ще видите вие ....п.с. Обява в столична детска ясла : Търсят се пилоти за нови F-16 ......
108
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно, сега като дойдат на власт другарите и Корни продължителността на живота рязко ще се повиши. И демографията, Корнелчето нали все обещава да я оправи, като почне да ражда първо тя, после останалите другарки....пак ще станем девет милиона.
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те пилотите ще станат пенсионери докато дойдат...
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А борисов поръчва още 8 за още 2 милиарда.. ще дойдат 2035та втората пратка
105
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2026 турция ще има стелт изтребители, а ние ще сме вилает с гали от остров ман
104
5
 
7
 
! Отговори
Мухаха преди 3 години
"Суперсамолетите" ни щели да се произвеждат в Индия . От роднини на нашите "индийски пътешественици" . А щели да бъдат толкова евтини заради ниската цена на набрания бакър и алумин на индийския пазар. Ясно е вече защо нямаме пилоти за тези чудеса на авиостриенето. Дори и герберастките тролчета предпочитат само да лаят по медиите , но не и да се обявят за доброволци - пилоти на "новите" страшилища за путинофили.
103
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като пристигнат с какво ще се подобри положението на глупаците които са ги платили ?
102
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто престъпници. Които разходват народна пара за лични комисионни.
101
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй като чета,2030г. може и да ги получим???
100
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 2,1 милиона можеше да пусне нов блоик на Козлодуй, който щеше да носи пари. Сега купи 8 брички, които ще смучат от бюджета злато и кръв. А пък ако ги и пратят на международна мисия с наши пари ще се финансира завземането на нефтени и газови сонди, които ще бъдат крадени и смукани от други... А нов блок в АЕЦ ще свали цената на тока и ще намали парниковите емисии... Не е лесно да си чел само Винету...
99
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаш проблем с техниците не защото самолетите са нови, а защото досега си нямал такива.
98
4
 
8
 
! Отговори
Тъкмо когато преди 3 години
Боко ще излезе от затвора, точно заради тези самолети! Ако продължи така, може и да не ги дочака!?
97
5
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
най-страхотната сделка за която се написаха и описаха толкова щуротии!!!
96
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно превъзходство на F-16 във въздуха над Нагорни Карабах. Руските самолети не смеят да излетят, 2 от тях направиха жалък опит за полет и набързо бяха свалени.
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи БСП има 5-6 години да рие срещу новите 8 Ф16 за да осуети сделката както повелява Москва.