КНСБ настоява за ръст на всички пенсии от догодина

Синдикатът е против да се раздават месечни добавки и през 2021-а
63
КНСБ настоява за ръст на всички пенсии от догодина
Снимка: БГНЕС

За увеличение на всички пенсии от началото на следващата година настояват от КНСБ. Водят се разговори с управляващите най-ниските пенсии с размер до прага на бедност да получат най високо увеличение, предаде БНР.

Синдикатът е против и догодина да продължи раздаването на месечните добавки от 50 лева на всички пенсионери. В началото на следващата седмица ще са ясни управленските решения по темата.    

Още по темата
Подготовката на бюджета за 2021 е на финалната права. Очаква се параметрите да се оповестят публично в началото на идната седмица, като ще се дискутират и със социалните партньори.

От КНСБ изчисляват, че при минимална пенсия от около триста лева и максимална от 1 440, след като се повиши и максималният осигурителен доход, останалите пенсии трябва да получат диференцирано увеличение.

"Това са десет процентни пункта. Ние предлагаме два пъти с швейцарското правило да пораснат всички пенсии, които са от новата минимална пенсия до прага на бедност. И с размера на швейцарското правило над прага на бедност до максималната пенсия ще трябва да пораснат с по 5%. По този начин е относително справедливо ще нараснат пенсиите, като дадем по голям приоритет само за следващата  година. Това е нашето предложение за минималните и на по-ниските пенсии", обясни Пламен Димитров.

Предложенията вече са представени на експертно ниво на вниманието на управляващите. Синдикатът е против да продължи и догодина раздаването на 50 лева добавка за всички пенсионери.

"На калпак като че ли е най-несправедливият подход. Този, който е работил повече и е внасял повече, защо трябва да получава същото увеличение спрямо този, който е работил и внасял по-малко", смятат от КНСБ.


63
Още по темата: СиндикатКНСБПенсии
Още от Страната
Коронавирус у дома: Преживяванията на едно семейство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
народ преди 2 седмици
Най-ниските пенсии в ЕС са в България, пресмятат в euromag.ru и посочват, че средната пенсия в нашата страна е 125 евро. Румънските пенсионери получват средно 175 евро, в Литва – 222, в Естония – 232, в Латвия – 304.

Чехите получават като пенсия половината от заплатата, която е средно около 1000 евро, а португалциите – 54% при средна заплата над 1000 евро.

Във Финландия пенсията е 58,4% от заплатата, която средно е около 3700 евро, но от тази сума трябва да се приспаднат данъци и други плащания.

Словенците се пенсионират на 63 години, а словенките – на 61, и могат да разчитат на 62%
61
0
 
5
 
! Отговори
komitataей преди 3 седмици
синдикатите са проформа в БГ ,да слагаш под една шапка тез дето са плащали данъци и са издържали депутати и чиновници с високи доходи значи че нещо си си разместил някои мисловни центрове или някой така ти ги диктува
60
10
 
3
 
! Отговори
справедливо ли?? преди 3 седмици
Защо залагате такава голяма ножица от 300 до 1440 ????????Да е от мин.раб.заплата 650лв.до 1440лв.,и да е обвързана с покачването на мин.заплата.Какво от това, че някои са внасяли повече от другите.Тогава за работата си те са получавали по- големи заплати,но сега като пенсионери правят това което правят всички пенсионери т. е .не работят и ще получават с много малко повече от тези които са с по-ниски пенсии.
59
1
 
7
 
! Отговори
Дебил депутат преди 3 седмици
Че с 250лв минимална пенсия не можете ли да вържете двата края?!
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние и на йота не сме мръднали от социализма. Пак всички вноски за пенсии се вкарват в един кюп и после някой чиновник решава на кого колко ще даде по някакви измислени правила.

Трябва да имаш лична пенсионна сметка в която влагаш, фонда върти парите ти в икономиката и процента който е спечелил се добавя към парите ти. Като се пенсионираш може да си изтеглиш всичките твои събрани пари на куп и да ги правиш каквото си искаш. Или да получаваш месечна пенсия до живот.
57
2
 
11
 
! Отговори
ИСКАМ... преди 3 седмици
1) Моята пенсия да се внася всеки месец в Швейцарска банка. До тази сметка да имам достъп моментално по всяко време, само и единствено аз самият!
2) Данъчната ми ставка да е еднаква с тази на взимащите минимална работна заплата, като абсолютна стойност в проценти!
Оттам нататък правете каквито си искате реформи, но не!!!!!!!!!!!! с моите пари!!!!!!!!! Казах!!!!!!!!!!!!
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 55

Ревизия-ОК но след това си искам изчислената пенсия!
55
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ПОЛУЧАВА ПЕНСИЯ ЗАПЛАТА И ТЕЛК ЕДНОВРЕМЕННО .
54
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо трябва да има ръст на високите пенсии те са облагодетелствани незаслужено. Първо да се отмени плоския данък и да се въведе подоходно облагане като начало на справедливостта. Да се дадат надбавки на пенсиите до минималната работна заплата но по високите и без друго не са заслужени. Ревизия на т.н. Телкове особено в някои печално известни областни градове и особено след промените в закона много измамници получиха телкове с връзки. Това е обидно за останалите са измамени...
53
0
 
12
 
! Отговори
PhD economix преди 3 седмици
Изобщо не е важен размера на пенсията . Важно е колко дълго ще я вземаш. Важно е пенсионната възраст да стане 60 години за всички. Пари има ама не ги дават.
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 48

Най-справедлив е бил принципът, приет в Царство България. Човек сам е определял размера на пенсионните вноски, които са отивали в лична партида.
И в крайна сметка е имало случаи, при които хора, получавали по-ниски заплати в сравнение с лицето Х., да получават по-високи пенсии от него, защото са избрали да внасят по-големи суми в пенсионните си партиди, а г-н Х си е харчил голямата заплата и е внасял по-малки суми за пенсионно осигуряване.
51
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До баико

Пенсиите бяха преизчислени и драстично намалени много преди Иван Костов да дойде на власт.
50
3
 
14
 
! Отговори
баико преди 3 седмици
искам да ми казат иван костов като намали пенсиите каде отидоха парите . средно по стотина лева тогава кога ,4е полу4име индексация на тия пари или ку4е вла4и влак без следа.
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва да се заплаща според ценза и останалите параграфи стаж нощен труд и т.н а сега какво всички осигурени на мин раб заплата освен самоосигуряващите се другите пари на уговорка аз ще ви кажа шофьора камерерката рецеционистката всичките са осигурени на мин доход дали получават обаче еднакво и сега 60/40 щото трябвало да се запазят хотелите ама тези пари ги взимат собствениците дрите да го дууат нали са доволни
48
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
преди всичко пенсионните вноски трябва да отиват в лична осигурителна сметка а не както досега в общия казан от който драпат с пълни шепи .
47
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ръст на всички доходи е необходим, цените постоянно скачат!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 43
Ето за това подходьт на ОБЕКТИВЕН 36 е най-правилен
45
2
 
10
 
! Отговори
SHEFA преди 3 седмици
КНСБ-ТИЕ СА НА ЗАПЛАТА И ИМИТИРАТ ЧЕ РАБОТЯТ-БОКО КАТО ИМ РЪЖНЕ И ПАДАТ.
-ТРЕБЕ ЧАСТНИ НЕЗАВИСИМИ НПО-ТА ДА ДЕЙСТВАТ ИНАЧЕ НЕМА ОПРАВИЯ-ТЕЯ ГИ Е СТРАХ ДА НЕ ГИ МАХНАТ ОТ РАБОТА.-И КАЗВАТ НАРЕДЕНОТО ИМ ОТГОРЕ.
-ДЕМОКРАЦИЯ-ХОРАТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО РАБОТЯТ ЗАЕДНО И ИМАТ ЕДНАКВИ ПРАВА-ТА ДОРИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ПОДЧИНЕНИ НА НАРОДА.-Е ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ.
44
7
 
16
 
! Отговори
Червения Дядо преди 3 седмици
До Анонимен

И кое му е справедливото, богатите още по богати, бедните още по бедни. Нашия Румен Радев да му е свято името, е бил на държавна хранилка цял живот, и държавата го е осигурявала, млад се е пенсионирал, и каво е работил, да гони корветите, и сега заплата и пенсия и било справедливо..
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Баща ми е бил доцент сега пенсията му е323лв +87лв за Телка щото е с рак нищо че не е бил миньор машинист или т.н неговият труд по малко значим ли защото е обучавал учители и лекари той казва защо не приложат швейцарската система на пенсиониране не знсм каква е тя не съм се ровил щото няма смисъл У нас е заложено разделяй и владей и други далавери но аз не съм против хората които вземат високи пенсии а срещу начина на изчесляване на пенсиите и боравенето с пенсионерите в момента