Празнуваме Петковден, да почерпят Петко, Петкана, Пенко, Параскева

Света Петка е сред най-обичаните и тачени светици
14 окт 2020 08:05, Елка Василева
6
Празнуваме Петковден, да почерпят Петко, Петкана, Пенко, Параскева
Снимка: БПЦ

Българската православна църква почита днес църковния празник на преподобната Петка - Параскева Търновска, наричан от народа Петковден.

Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11-и век. Води благочестив живот, а след кончината й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация.

Св. Петка е една от най-обичаните и тачени светици, закрилница на българския народ.

През 1238 г. цар Иван Асен Втори пренася мощите в Търново /днешно Велико Търново/, където се пазят до превземането на града от турците. След дълги странствания през 1641 г. мощите на светицата са положени в катедралата в румънския град Яш, където са и досега.

Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. Народът отбелязва Петковден като начало на зимните празници. По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие.

В някои райони Петковден е женски празник. Правят се питки, намазани с мед и наречени на светицата. След литургията най-възрастната жена коли петел или кокошка, от които се вари курбан, като това става на високо място или край извор с целебна вода, посочен от светицата. Свещеникът освещава курбана и започва женският празник, пише БТА.

Именици днес са всички, които носят имената Петка, Петко, Петкана, Пенко, Петя, Петьо, Параскева, Параскев, Парашкев, Паша, Пачо.
 


6
Още от Общество
Над 50% от хората в София, Рим и Атина се боят да се разхождат сами нощем
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
2
 
! Отговори
Православен преди 1 седмица
Традицията повелява на днешния голям празник за здраве да се пръдне звучно пред иконата на Богородица.
5
1
 
4
 
! Отговори
до Елка Василева преди 1 седмица
Прочетете и се информирайте по-добре за мощите на св.Петка Българска .От Търново мощите й са взети като военна плячка от един от генералите на Дибич през кримската война ,завършила с одринския мирен договор1828.Изтегляйки се с войските през Влашко жителите на Яш молят генералът да остави мощите в града срещу събран от тях откуп.Така те откупуват "военната плячка" на "освободителите"
4
2
 
3
 
! Отговори
Б преди 1 седмица
Днес е сряда и се готви зрял постен боб.
3
11
 
7
 
! Отговори
Християнка преди 1 седмица
Спoред чeрковния кaнон, кoйто прaвославен имa мaлка чуркa, тpябва дa я прeкади пo изгрeв слънцe прeд икoната нa Cвeти Никoлaй Чудoтворeц, зa дa пoрасне тя eдра и мoгъща кaто дунaвски шaран пo Бoжията милoст.
2
2
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 седмица
Честит празник на православният български народ,да благодарим на Св.Петка за помоща и зкрилата която ни дава.Бог да е снас,амин!
1
3
 
13
 
! Отговори
ДМ преди 1 седмица
Честит Празник на всички именници!