Намирането на подходяща работа за пенсионер – нелека, но достижима цел

Обновена: 22 окт 2020 11:48 | 22 окт 2020 11:36, Александър Попов
3
Намирането на подходяща работа за пенсионер – нелека, но достижима цел

Намирането на подходяща работа за пенсионер е доста трудно, тъй като възрастовата граница при търсене на работа играе немалка роля. Но въпреки това, има варианти и това се доказва от факта, че броят на работещите пенсионери не намалява. Също така е вярно и че размерът на пенсиите не позволява на хората да изоставят работата си и спокойно да посрещнат старостта.

Когато пенсионер тръгне да си търси работа, най-разумно е да се обърне към работодателите си на предишното работно място. Ако сте се утвърдили като добър специалист и отговорен служител, работодателят едва ли ще има нищо против вашето завръщане. Освен това наличието на богат опит е конкурентно предимство пред по-младите специалисти.

Ако имате достатъчна теоретична и практическа база от знания, можете да се пробвате и като учител или преподавател.

Не подценявайте услугите на службите, които се занимават с намиране на работа. Може би получаването на нова от някаква такава организация центъра ще ви позволи да намерите работа в различна област, независимо от възрастта си.

Ако имате достатъчно физически възможности и сила, може да се пробвате в следните сфери – куриерски услуги, почистване, продажби, охранителни дейности, кредитен консултант, отглеждане на деца, помощ в домакинства и така нататък.

Намирането на работа в чужбина също е напълно възможно, макар и по-трудно. Този процес може да отнеме много повече време, отколкото очаквате.

Но може да направите първите стъпки и да публикувате CV-то си в чужди сайтове, а също и да се свържете с агенции, които се занимават с посредничество и набират персонал.

Но предварително трябва да сте наясно, че е много е трудно човек да си намери работа по специалността си в чужбина.  Ще се нуждаете от високо ниво на познаване на съответния език, както и съответствие на квалификацията ви с местното трудово законодателство.

И все пак, доколко успешно и ефективно ще бъде вашето търсене на работа, зависи от времето на годината, особено, ако искате да си намерите сезонна работа, например в строителството, селското стопанство или други подобни сфери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига гаври с възрастните. Едвам добутах до пенсия на 58 г., а какво остава до 60 и нагоре, че и след пенсиониране. И не съм маала с мотиката, а на бюро с компютър. Увредих си зрението, проблеми със ставите заради нарушеното кръвообращение от постоянното седене на стола, главоболие, напрягане на мозъчните клетки, защото не бях просто компютърен оператор.Към 52-3 г. усетих тотален срив в организма. Сега ще ни търсите работа заради мизерните пенсии, вместо да си гледаме болното здраве.Дано един де
2
0
 
4
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ПДХОДЯЩА РАБОТА ЗА ПЕНСИОНЕРИ: КОЩУНСТВО ДА РАБОТИ??!!? КОГАТО Е ВЪВ ПЕНСИЯ???!! А ТОЙ ПРЕДИ ТОВА КАКВО Е ПРАВИЛ???!!! РАБОТИЛ ЗА ДОСТОЙНИ СТАРИНИ. ТУК ВЪВ БГ. ПРИ ТОВА УПРАВЛЕНИЕ НЯМА ТАКОВА ПОНЯТИЕ ДОСТОЙНИ И СПОКОЙНИ СТАРИНИ. МЕРЗАВЦИ.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионерска държавица. Само за избрани труженици.А защо не направите проучване на какви канапчииски ( асминистративни) длъжности се уреждат . Голяма заплата + таван на пенсията.Строители и бачкатори не си и помислят да работят след ПЕНСИОНИРАНЕ, ако доживеят до тази заветна цел.