Самолетите F-16 важна стъпка в модернизацията на армията ни!

Борисов обсъди диалога със САЩ със зам.-държавния секретар Кийт Крак
228
Самолетите F-16 важна стъпка в модернизацията на армията ни!
Снимка: Правителствена пресслужба

Партньорството в сигурността и отбраната обсъдиха на среща премиерът Бойко Борисов и зам.-държавният секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крак. Двамата приветстваха все по-динамичния политически диалог между България и Съединените американски щати в резултат на стратегическото партньорство, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили", изтъкна Борисов. Той бе категоричен, че проектите за модернизация на ВВС ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни.

"САЩ са важен стратегически партньор на България в областта на енергетиката", отбеляза още министър-председателят. В този контекст през юни 2020 г. американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. "Насърчаване на това партньорство е още един ключов елемент към преминаване към нисковъглеродна икономика", заяви Бойко Борисов.

Борисов и Крак проведоха среща в рамките на посещението на американския заместник-държавен секретар у нас. Това е третият разговор между двамата само през настоящата година, което е още един израз на засиленото сътрудничество между България и САЩ след посещението на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019-а.

Във фокуса на срещата бяха приоритетни въпроси от стратегическото партньорство като задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G).

Българският министър-председател и американският заместник-държавен секретар се обединиха около позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност. 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества, бе подчертано още в хода на срещата. Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

По време на срещата бе дадена висока оценка на изработването на знакови документи в приоритетни сфери за България и САЩ, които ще бъдат подписани.


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 187
***, руснаците пуснаха първия спътник, първия космонавт, първи излязоха в открития космос, първи облетяха и снимаха обратната страна на Луната, първи кацнаха на Луната, първия Луноход, донесоха първите проби от лунен грунт, първи достигнаха Венера и направиха няколко полета до нея, успешни космически станции, спасиха МЧС и развиха космическата медицина. Повозиха двама българи в Космоса.
Ама простото добиче откъде да знае това. Я тури на кантара направеното от тях и ЕКА!
194
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 196
Първо трябва да стигнат до Москва!
А ти, споменеш ли още веднъж ***, ще ти пръсна ре ктума!
193
0
 
2
 
! Отговори
До анонимен 204 преди 1 месец
Миг-31 е най-бързият прехващач в света, лети най-високо, направен е от неръждавейка, а двигателите му са превъзходни, въпреки годините си. Не случайно на 13 такива самолета поставиха хиперзвуковия убиец на кораби "Кинжал" и те изпълняват бойни дежурства тек, в Южния Военен окръг! Освен Черно, достигат източно Средиземно море.
А скоро идва и МиГ-41, който от височина на полета 40 км ще сваля нисколетящи спътници.
А тук ми говорят, че F-16 накрая получил радар с активна фазова решетка! Здрасти!
192
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Нищо ново
Лошото е, че виждам само един начин да се отървем...
Сретане, Сретане, душо моjа, дека си?
191
0
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
Това, което е сигурно, че ако зависи от Бойко, ще изхарчим още някой и друг милиард, за да може той да получи американско потупване по рамото. За Русия - отклонение от Турски поток, за САЩ - самолети. Само и само да се закрепи някак.
Докато не се оттървем от него, няма да се отлепим от дъното на ЕС.
190
1
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Тия Ф-16 са като Фолцвсген Голф- овете,
Това е Все Едно Голф -8,
Няма нищо общо с Голф 1 и 2
189
3
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Тия Ф-16 са по-добри ,
Имат Системи и Електроника на Ф-35
188
4
 
8
 
! Отговори
Сашо преди 1 месец
Да тунинговаш Голф тройка и да кажеш, че е модерна и нова кола е малко пресилено. Та така за тези летящи щайги на по 49 години.
187
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 189

За холандския министър дето лъжеше като теб, премиерът им каза: лъжата в политиката не е грях.
Евроатлантически ценности.
186
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Всички слабоумни безродници, като #202, си мечтаят за ядрена война... и как янките да им използват самолетите затова.

Вероятно бащите им са били същите безродни московски мекерета.
185
3
 
3
 
! Отговори
до 201 преди 1 месец
за Виетнам да кажеш нещо?
184
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставка, не те искаме, ***. И еф-ките ти също!!!
183
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Факт е че при нужда всеки Ф16 може да забие ядрена гъба над москва и от кремъл да остане локва блатна вода ...Тъй че нормално да кви...чат от ко....чината
182
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ф16 е по добър от всичко руско .Няма случей на руски самолет да може да се мери с западен .Доказано във всички войни като се почне от 1 св до Азербайджан Армения 2020
181
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алоу Бойко ми това ,което правите е пир по време на чума бе мушмурок ! Божков
180
3
 
5
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 1 месец
Много хубава новина.
179
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука много разбирачи ръиш ли. Чак смешно.
178
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези самолети са бомнандировачи ......Не Нас някой заплашва , а Нйе се ежим без пеушина :)))))) .... САЩ ни побутват със тояга към жарта
177
6
 
16
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
16 f-16.Преди 30 г.имахме 250 боеспособни и модерни за времето си изтребители. С тези 16 гаргите ли ще плашим?!?
176
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление Русия не умее да живее в мир със своите съседи, а откакто Русия заграби Крим тя вече ни е близък съсед и е крайно време да се замислим за своята сигурност. Трябва да си сляп като български русофил за да не виждаш че там където е Русия е война и е наложително България да се готви за най-лошото. А тези които са против България българските русофили трябва да ги разобличаваме и изтикваме далеч от държавни служби и хранилки защото ще нанесат непоправими вреди на родината ни.