Пациенти с COVID не се влияят от стандартни дози за кръворазреждане

Проблемът е бил забелязан от медици във ВМА при операция
4
Пациенти с COVID не се влияят от стандартни дози за кръворазреждане
Снимка: ВМА

При операция пациент с коронавирус не се е повлиял от стандартните дозировки на кръворазреждащи медикаменти. Това са забелязали специалистите от Клиниката по съдова хирургия на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от здравното заведение.

Медиците влезли по спешност в специално обособената операционна зала за работа с такива пациенти заради влошеното състояние на 58-годишен мъж. Инфекцията при него протичала тежко – с изразена дихателна недостатъчност, сатурация 75, с разгърната клинична картина на масивна двустранна пневмония, и придружаващи заболявани артериална хипертония и леко изразена сърдечна недостатъчност.

Той е диагностициран със силни болки и изстиване на десен долен крайник и е преценен от специалистите за спешно съдово реконструктивно лечение за предотвратяване на евентуална ампутация.

Операцията продължава около 1,5 часа при спазване на всички протоколи за защита на болния, персонала и недопускане на разпространението на опасната инфекция в лечебното заведение.

Отстранени са тромботичните маси от магистралната артериална мрежа на десния долен крайник и е възстановен кръвотокът.

Медиците са използвали иновативен подход за овладяване на ситуацията и прилагане на много по-високи дози кръворазреждащи средства с цел лечение и профилактика на съдови усложнения от подобен тип при тези болни.
И след самата операция пациентът приема много високи дози антикоагуланти и съдоразширяващи средства, като състоянието му е стабилно.

Екипът на Клиниката по съдова хирургия, ръководена от проф. Кузман Гиров, е в процес на разработване на алгоритъм за работа при такива болни с цел профилактика и лечение в хирургичните клиники, както и подобряване на качеството на предоставяната медицинска грижа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има тромбозна белодробна хипертония при която буквално през определено време отварят пациента, за да го чистят от тромбите. Може би трябва да почерпят вдъхновение от там. Изобщо ковид се държи много като белодробна хипертония и когато атакува белия дроб и когато прави тромби. Както казах, странно е, че във ВМА откриват топлата вода. Говори се от месеци за проблема с тромбите при ковид пациентите, и това май е най-големия убиец.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано да греша, но имам подозрението, че нещастният човек ще е скоро в сводката за починали. Високи дози кръворазреждащи означава кръвоизливи отвсякъде, рани не зарастват, защото не се съсирва кръвта, става рядка и се процежда през капилярите. И баща ми имаше тромб, но никой не се мръдна по въпроса да махне тромботичните маси, това си е някой наш човек, за да тичат така
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е известно още от пролетта, че са нужни много антикоагуланти, за пациентите, които показват такива симптоми. Странно е, че в България го откриваме сега. Освен това, сърдечната недостатъчност е следвие от сатурацията 75%, не е придружаващо заболяване. Говорете с пулмолозие бе хора, говорете с кардиолозите, поговорете със специалист по белодробна хипертония - ниска сатурация води до силно увеличен пулс и след това сърцето започва да изпада в недостатъчност, след това аритмии и арест.