Живот с ниски доходи, докато коронавирусът циркулира

Икономист: Важно е гарантирането на помощта за секторите
Обновена: 9 фев 2021 13:14 | 9 фев 2021 12:49, Анисия Иванова
16

Цената на ваксините - кой плаща сметката и реалистична ли е? Заради ограничените количества и забавените доставки остана на заден план какво дължи всяка страна и Европейският съюз на американските и английските производители.

Възстановяването на икономиката може да започне след известно справяне с пандемията. Подходът на ЕС беше правилен - обща поръчка, но изпълнението беше придружено от критики, и то основателни. Това каза в "България сутрин" икономистът от Австрийския институт за икономически изследвания и член на Стратегическия съвет към президента Румен Радев - Атанас Пеканов.

По отношение на ваксините, около 18 млрд. долара са били инвестициите на САЩ, докато в Европа са били по-малко, а в България сме още по-назад, стана ясно от думите му. Според него, за съжаление, докато вирусът циркулира, ще има тенденция за живот с ниски доходи.

"Всяка седмица, в която оставаме в локдаун, носи огромни щети. 200 млн. лева са загубите за България седмично. Някои хора се страхуват и не се събират с други - не потребяват толкова много. Някои фирми не инвестират, хората пестят и заведенията са затворени", обясни Пеканов за Bulgaria ON AIR.

"Да го кажа така - ако не ходиш на ресторант, няма как да си купиш толкова много обзавеждане, за да наваксаш спестеното", посочи икономистът. По думите му цената на ваксините е относително нищожна - за ЕС това сега не е проблем, защото имаме достатъчно ресурси.

"Фармацевтичните компании в момента имат цялата сила. Това са инвестиции с огромен риск. Проблемът е, че стигаме до ваксинационен национализъм. Други страни успяват да се справят по-бързо от нас, договорите на другите очевидно са направени по-добре от нашия, но ние не ги знаем с точност какви са", уточни Пеканов.

"Важното е гарантирането на помощта за секторите в икономиката, които имат нужда. В тази критична ситуация няма гаранции", допълни събеседникът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11/ програмиста/Мен визираш и не, аз не съм "***", имам си образование и работа, която обаче поради това, че не съм в голям град не е много високоплатена. А защо не ставам за заварчик....хъм, може би защото жените заварчици не са много. Поне аз не познавам нито една такава.
9
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 3 години
Въоръжавайте се кой с каквото може.Идва финансова криза и тежки години.
8
2
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 9Да, точно такива като теб визирам - дето смятат че високоплатена работа се получава с връзки и познанства. Е... моята съм я получил с ПОЗНАНИЯ, не с познанства. И не е нужно да завършиш ИТ ако искаш високи доходи. Един заварчик с международна сертификация взима 3 до 5 бона, ама ти май и за заварчик нямаш акъл! Продължавай да си мизерстваш с убежденията си че всичко става с връзки.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да живеете добре изтеглете един ипотепен кредит.Сега е момента за апартамента.Така съветват брокерите.Бързайте!
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4И за онези дето са учили нещо различно от информационни технологии, не живеят в София и нямат връзки познанства за да се намърдат на някоя топла високоплатена службица.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4И за онези дето са учили нещо различно от информационни технологии, не живеят в София и нямат връзки познанства за да се намърдат на някоя топла високоплатена службица.
4
1
 
2
 
! Отговори
От щаба на радю преди 3 години
Mr obvious от щаба на радю Радев се оплака, че вируса засяга икономиките? Сериозно ли? Нещо по-оригинално да беше измислил този бледолик комунделлник. Но те, *** винаги са били бедни - с и без пандемии. А причината е, че са мързеливи и глупави. Все пак, от десите си са научили едно - да ограбвал чуждият труд и да живеят на чужд гръб.
3
5
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До 2 и 3Сиромашията е за тези дето не могат нищо, не знаят нищо, и обвиняват държавата и мафията за това.
2
3
 
8
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Задава се сиромашия.
1
3
 
11
 
! Отговори
SS преди 3 години
Един живот в Бг ........?!