Спасената в "Пирогов" 16-годишна с COVID-19 получила и инсулт

Това е част от последиците от коронавируса
74
Спасената в "Пирогов" 16-годишна с COVID-19 получила и инсулт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спасеното в „Пирогов” 16-годишно момиче с коронавирус, получило и инсулт. То е било прието в спешната болница с тежка дихателна недостатъчност. В продължение на няколко дни екипите са се борили за живота на детето.

Още по темата

Момичето е останало в спешната болница четири месеца в изключително тежко състояние. Лекарите обаче успяват да спасят 16-годишната Маринела.

„Това са усложненията на коронавируса. За радост, много рядко наблюдавани при деца, но в случая момичето беше с много поражения на белия дроб и мозъка. Два месеца беше в Детска реанимация и Детска операционна. След това се наложиха ред операции, за да можем да възстановим дроба. Чудесното е, че детето си е вкъщи”, посочи началникът на клиниката по детска хирургия - УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” доц. Христо Шивачев пред Нова телевизия.

В един момент момичето се подобрява и започва да диша само, тогава обаче стават ясни последиците от самата болест.

„Засегнатите бели дробове - всички усилия бяха насочени към това то да се възстанови и да води нормален живот”, посочи началникът на клиниката по детска хирургия.  

По време на болничния си престой момичето получава и инсулт.

„Също е част от усложненията на болестта. Започва да го преодолява, насочили сме го към клиниката по Детска неврология”, обяснява доц. Шивачев.

Началникът на Детска реанимация в „Пирогов” д-р Христо Пседерски обясни, че 16-годишното момиче вече си е у дома и води рехабилитационни мероприятия.

Кметът на Челопеч, който изпрати благодарствено писмо до лекарите, полагали грижи за Маринела, каза, че постоянно жителите на града са следили информацията за състоянието ѝ.

„Разчитахме много на медицинския екип на „Пирогов”, за да може детето да се възстанови. В тази ситуация съм сигурен, че няма хора, които не биха се заинтересували и не биха погледнали със загриженост и състрадание и биха помогнали”, обясни инж. Алекси Кесяков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
2
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 години
Здравейте гам ен чета,виждам,че пак сте изпълзели от дупките и пак се правите на доктори и разбирачи на тарот и на КОВИД19!!Светът съществува благодарение на такива льотчици като мен и на такива всезнайковци като вас!!поплюйте си,пооблекчете се!Те докторите са за туй,особенно тез от Пирогов,да ги гаврите,да ги осмивате,а те да ви ринат ла й ната като ви нагази някоя чума и се о се ре те до гушките!!Айде да си бия прътя,чи Деса *** чака,а вий чочарки до обяд викайте осанна,а след обяд разпни го!
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До malartТака де. Кво са 10-20 хиляди единични случаи :)
51
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко точно доц.Мангъров послуша,затова отпусна мерките и стана тая простотия с пълни болници и висока смъртност. Предизборно подмазване на Боко Тиквата.
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да не ги описваме вече сме трети по смъртност в ЕС и първи на Балканите.
49
7
 
3
 
! Отговори
malart преди 3 години
Ако почнем да описваме всички единични случаи, ще трябва да напишем алманах
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си доктор и работиш за под 4000 лв, значи или си много, ама много честен, или си некадърен и никой не те търси.
47
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Пирогов има и читави доктори. Но има и такива при които и здрав да отидеш, ще те разболеят.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 57 има случаи всякакви, съгласен съм с 56....озлобени хора като теб- 57 има за съжаление, що се не скриеш ти, ами плюеш хората тук.... аман от недоволни от живота непрокопсаници. това, дето го пишеш можеш ли да го докажеш? едва ли......да си жив и здрав, а пожеланията да ти се връщат двукратно :) :) :)
45
2
 
13
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 55 (друг)Виж какво ще ти кажа:От личен опит съм виждал "лекари" и лекари.За съжаление, вторите, истинските не са много.Ще ги познаеш по това, че не се мислят за богове, и не се държат така, все едно са богове.И те са хора като нас, и те се разболяват, и те допускат грешки.Грешки, които си признават.
44
7
 
22
 
! Отговори
друг преди 3 години
до Анонимен- на кого са убийци лекарите, що говорите глупости, виждали ли сте на какво са подложени цяла година и при какви условия работят...поредния *** с мнение...как не ви е срам да пишете простотии......
43
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам с какво ги лекуват но това ТРЯБВА ДА СПРЕ. Лекарите са в момента убийците не ковида
42
16
 
12
 
! Отговори
данчо преди 3 години
Колко още българи ще изгубят живота си заради неадекватното управление на Боко Тиквата?Управлаващата хунта трябва да бъде изправена на трибунал за геноцид.
41
2
 
12
 
! Отговори
читател преди 3 години
много си прав Deep Zone, всичко друго изписано за лошо лечение или некадърни доктори си е българска простотия и омаловажаване на знанията и постиженията на медицината и лекарите ни.. затлъстяването е най- масовия и тих убиец на 21-ви век...не е нужно да има друго заболяване. Бъдете здрави и уважавайте лекарите, не се дръжте като необразовани неандерталци.
40
8
 
7
 
! Отговори
MmAaHh преди 3 години
Много е вероятно и "лечението" да е допринесло. Като ти сложат три пъти на ден ударни дози дексометазон и кръвното скача до небето. Като нищо ще получиш инсулт.Като се лекувах вкъщи, освен антибиотика ми бяха изписали и това. Взех 2 таблетки и от нормално кръвно 100/50 (през лятото даже ми е 90/60) за първи път в живота си вдигнах 150/90. Почувствах, че умирам. Едва се оправих. И изхвърлих хапчетата.
39
0
 
9
 
! Отговори
Грамотен преди 3 години
До АнонименНе е задължително всички хора прекарали инсулт да стават инвалидиСъщо така инвалид се пише с Д, а не с Т.
38
4
 
11
 
! Отговори
Deep Zone преди 3 години
Не видях написани килограмите на момичето и дали има диабет, например. Ако има затлъстяване и диабет, напълно естествено е вирусът да я мачка. Затова си гледайте здравето- яжте добра храна, не пийте алкохол, повече спорт и движение, включително секс с анонимна и всичко ще е наред :D
37
2
 
9
 
! Отговори
най-важното преди 3 години
Благодаря за комплимента! Бика е много добър образ и символ за мъжка сила и потентност. Малко научен феминизъм жените има предимства и са по-привилегировани от мъжете. Жените живеят по-дълго от мъжете, могат да ги унаследяват, да имат безброй любовници за издръжка. В бизнеса заемат ръководни длъжности при сделки сезам отвори се и хоп с лекота чрез просто секс могат да постигат чудеса при сделки и договори. Има дебел слой мазнини под кожата защитени са през зимата.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано се въстави по бързо и без усложнения!Все пак е дете на 16 години, а организма на децата има чудното свойство да се въстановява бързо!
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милата, не ми се мисли сега колко ще й е сложен живота. Дано да се възстанови напълно и то бързо.
34
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро е жертва на лечението момичето...Лекувайки вируса, са му докарали инсулт. Живо е все пак. Дай Боже да се възстанови от лечението.