Бивш шеф на НСБОП: Яхват службите за сигурност, като бананова република сме

Бягаме от правилата, опасно е за националната ни сигурност, заяви ген. Румен Миланов
Обновена: 10 юни 2021 22:31 | 10 юни 2021 22:30, Анисия Иванова
43

Бившият директор на НСБОП ген. Румен Миланов смята, че рокадите по върховете на службите за сигурност имат политически привкус.

"Съвременните служби на развитите държави работят при строги правила и има вътрешно убеждение на определени ръководители. Нашата политическа класа се опитва и има възможността да яхне службите. Има едно управление, налага се стандарт за назначаване на хората. Идва следващото управление със следващия стандарт. Защото бягаме от правилата, не се спазват!", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

Според него се оказва, че колкото и проблемен да е човешкият ресурс, все повече той губи своя потенциал. Докато не вкараме ясни правила в развитието на тези структури и не намалим до минимум политическото влияние, това ще се повтаря, категоричен е ген. Миланов.

Той се съгласи с твърдението, че през годините тези служби се използват за бухалки на властта.

"Най-малко това беше по времето на НДСВ. Всеки някъде ги използва за тесни политически цели. Промените, които стават, ги приемам, за съжаление, като съвсем логични. Вървят като старо наследство и сигурно ще продължават, докато не сменим модела на управление на службите. Опасно е за националната ни сигурност, защото не искаме да работим по правила и технологии. Работим като бананова република", обясни бившият шеф на НСБОП.

Ген. Миланов е на мнение, че трябва да се препроектира цялата ни система за национална сигурност. За това били необходими политическа воля и време - около 10 години.

Скандалът с подслушванията

Иска се друг подход, когато става дума за подслушвания извън закона и с други средства, стана ясно още от думите му.

"Докато нямаме превенция, това нещо ще се вихри при всички политически ситуации", подчерта ген. Миланов пред Bulgaria ON AIR.

"Бюрото реагира постфактум - когато гражданин прояви съмнения и подаде молба. Много е важно да има системен контрол, който да не допуска това нещо. Моралът на служителите става дефицит. Една система, която упражнява контрол, без морал и истинско професионално поведение... Убеден съм, че от Софийския градски съд няма да излезе такава информация, няма как", заяви още бившият директор на НСБОП.

"СРС-тата вървят на хартиен носител и тези, които не представляват интерес, има процедура за тяхното унищожаване. Звучи добре. Но ако изграждам обвиненията си само на тези СРС-та, които съм подбрал, утре защитата ми не може да ги ползва", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
И този не мога да го разбера/бивш катаджия/.Смело кажете,че е тежко необходимо пълно прочистванае на службите от герберастките некадърници.Шлаката на обществото смачка всички служби,и ги използваше като наказателни бригади.Ако мен питате-пълно разформироване ,и последващо изграждане на нови служби.Един бивш началник от Пловдив го изгониха преди години,сега отново го върнаха.Тежък корумпяга,отгове на това -некадърник.
15
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ са крадци, манипулатори.................най-вредната партия за България............заедно с ДПС..................да се махат, никой не ги иска крадливите гербаджии!!!
14
2
 
10
 
! Отговори
Сега ли се усетиха, преди 2 години
че ги яхат, те са яхнати отдавна, тези служби служат на мутрите, не на народа!
13
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славунций си свърши работата, за която се продаде. Благодарение на него имаме служебно правителство при това реваншистко в полза за Радев. Нито Кьовеши, нито Мьовеши ще помогнат на България. Народа трябва да се мобилизира и да измете служебното правителство докато не е станало прекалено късно. Готвят подмяна на изборите с машините и не в бананова, а в президенска република с едноличната власт на про-кремълкия Радев Ветото се превръща България. ИТН е проект на Доган, но го играят двоен агент.
12
5
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
Според мен трябва да има лустрация за всички лица и партии който са били в управлението на държавата след 1989 год !Такава нарочно не се направи по времето на СДС ,и ако и сега не се случи страната според мен трябва да мине през своя катарзис-гражданска война ! С нежна революция се видя че нищо не става.Скоро ще има разпад на държавността.Дано не съм прав !
11
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на всички е ясно, че тъй наречените служби са на служба при Тиквун Лойков Джипков Бибитков и трябва да има яко чистене на л.айната, които са навсякъде изср.ани от въпросния пос.ерко!!! Той 11 години е ср.ал, ср.ал, ср.ал. Няма как за 1 седмица да се изчистят всичките му л.айна на тоя па.цул!
10
2
 
13
 
! Отговори
Ахил преди 2 години
И тоя сега се разлая. Като плюска от държавната софра,защо мълча???
9
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фигуранта и славчо ще ни превърнат не само в бананова,а и в задунайска република
8
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъпната шайка Гроб коли и беси повече от десетилетие. Кой да ни е виновен, може би марсианците?
7
6
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Този другар по времето на цоциализЪма се занимаваше с безопасността на движението,вече се е специализирал по тайните служби.Какви специалисти създаде цоциализЪма,ц,ц..
6
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета коментарите само герб са ви виновни.А комунистите все едно не са употребявали службите и не са фалирали страната ни няколко пъти.Ама като гледам комуниста радев е на власт.Или против комунистите не е модерно вече да се говори, а само против герб.
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеН, 7: Не употребявай алкохол преди писане. Защото, видно от писанието ти, алкохола изкривява представата ти за реалността. И без това всеки трети ГЕРБ-ер от вашите е точно толкова т*ъ*п, колкото и първите двама!
4
17
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ГЕНЕРАЛ РУМЕН МИЛАНОВ: ПРИ БОРИСОВ ИНСТИТУЦИИТЕ БЯХА НЕЗАВИСИМИ И БОРИСОВ НЕ ОКАЗВАШЕ НИКАКВО ВЛИЯНИЕ НАД ТЯХ ЗА ДА ПРИКРИВАТ ГЕРБ ПРЕСТЪПНОСТТА! ПРИ РАДЕВ СМЕ БАНАНОВА РЕПУБЛИКА КЪДЕТО НАЗНАЧЕНИЯТА СА ПО ПАРТИЙНА ЛИНИЯ!! ДА НЯМАТЕ ДРУГИ БОГОВЕ ОСВЕН БОРИСОВ!
3
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния ГЕРБераст на който му е е взето топлото столче и заплатка !!!
2
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато дебелото неграмотно пpace от Банкя дерибействаше както си иска в България, не ти беше проблем, нали ушев господине?Айде марш, марш!
1
8
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОГО ПАК ЛЪЖЕТЕ!!! ОТ 17 ФЕВРУАРИ 2011 Е НАЗНАЧЕН ОТ БОЙКО БОРИСОВ ЗА НАЧАЛНИК НА БОРКОР / ПОРЕДНИЯ ГЕРБЕР ДАВАЩ АКЪЛ КОЙТО ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е ПЕНСИОНИРАН! СЕГА РЕВЕ, ЧЕ ВИДЯ КАК ЕДИН ГО ПЕНСИОНИРАХА ВЕЧЕ!