Сигнали за детски слънчеви очила без защита на пазара

Очилата-менте се продават в магазини и интернет
17 юни 2021 11:08, Ния Христова
4
Сигнали за детски слънчеви очила без защита на пазара
Снимка: Pixabay
Детски слънчеви очила без защита заливат пазара. Очилата-менте могат да се купят от търговската мрежа и интернет. И това лятото контролните органи ще извършват извънредни проверки – включително и по Черноморието, за опасни слънчеви очила, предаде Нова тв.
 
В детските очи попадат около 75% от ултравиолетовите лъчи, докато в очите на възрастните попадат едва 10%. Затова и изборът на слънцезащитни очила при най-малките е изключително важен. На пазара обаче могат да бъдат открити десетки модели, които не отговарят на изискванията за качество и безопасност. Опасните очила се продават предимно в интернет, улични сергии и дори като подаръци в пакети с храни.
 
В началото на лятото офертите за детски слънчеви очила започват от примамливите 1.50 лв. в интернет и достигат до 200 лева при световните марки в лицензираните оптики. 
 
Галя Георгиева търси слънчеви очила за децата си това лято и попада на атрактивна оферта в интернет. Търговецът предлага разнообразие от модели и цветове на цена от 2 лева. Според Галя подобни предложения на нереално ниски цени са често срещани пазара и застрашават зрението на децата.
 
"Лев-два ми се струва изключително ниска цена, няма как. Слънчевата защита може да не е 100 %, но рискът е 100 %. Не съм си позволявала да взимам от магазин за дрехи слънчеви очила или от китайските магазини, защото там вече въобще няма как човек да очаква качествен продукт", смята Галя.
 
Още при пристигането обаче очилата будят съмнение. От оптика Мина Димитрова проверяват очилата. 
 
"Първият проблем, който виждаме, е голямата извивка. Това е некачественото стъкло, силната извивка, недобра осветяемост и недобра пропускливост на стъклото. Това са смешни оферти. И тук дори не става въпрос за бизнес. Тук става дума за някакво безумие – няма как да получите адекватна помощ  онлайн", обясни още тя.

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
... преди 1 месец
До ПроСоТо И аз като дете не съм имал сънчеви очила, а сме стояли и гледали директно към Слънцето. Кой колко ще издържи. Тка е по- добре, отколкото да му сложиш на детето очила за 2 лв, защото зеницата се отваря и затваря спрямо количеството светлина, но не и УВ светлината. При кофти очила- лошо. По- добре без тях.
3
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
Сигналите се разглеждат от архиепископ Датев Акобян в най-кратките възможни срокове, за съжаление Негово Високопреосвещенство е претоварен, тъй като отговаря и за България и за Румъния и се случват забавяния.
2
0
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
Е, не знам колко трябва да си кух, за да купиш очила за 1,50-2лв. и да пищиш, че са менте!?
1
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
Б. му мамата!..Като деца цял ден обикаляхме на слънце по Марица БЕЗ каквито и да са очила!..Цял ден!..И какво?..-Ослепя ли некой от нас?..Ами не.. /ептян пощуря света../