Все повече българи не плащат здравните си осигуровки, но защо?

От НАП всяка година предприемат мерки за събиране на дължимите суми
123

С близо една трета са се увеличили българите, които не са здравно осигурени, а е трябвало да плащат здравни вноски. От НАП всяка година предприемат мерки за събиране на дължимите суми.

Рейхан не е плащал здравните си осигуровки за две години. В края на 2019 г. губи работата си, а по време на пандемията не успява да намери нова. Налага му се да ги плати накуп.  

"Няколко години имах прекъснати осигуровки, защото съм безработен, наложи се да отида лекар. Казаха ми, че трябва да си платя осигуровките. И си ги платих. Над 1 000 лв. беше", сподели Рейхан.

Според данните на НАП в ситуацията на Рейхан са попаднали през последната година близо 180 000 българи.

"Разпределението на здравноосигурителните вноски между осигуряващия и осигурения е в съотношение 60 към 40, което е 3,2% за осигуреното лице - работникът, и 4,8% за сметка на осигуряващия - работодателя. Здравноосигурителната вноска на самоосигуряващите се лица е изцяло за тяхна сметка и за 2021 година е в размер на 8 на 100 върху сума, която е не по-малка от минималния осигурителен доход, който тази година е 650 лв.", каза Николай Николаев от НАП.

Освободени от задължителните здравни вноски са само българите, които имат двойно гражданство или пребивават в чужбина повече от 183 дни от календарната година.

"Лице, което не плати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца за период от 36 месеца, губи пациентските си права. За всички граждани с такива пропуски, всяко тримесечие, данъчната администрация организира информационни кампании, в които до тях се изпращат съобщения до електронната поща, по посочения от тях адрес, а също се провеждат и телефонни разговори от служители на инфо център на НАП, като им се напомнят задълженията и до какви мерки за принудително събиране може да се стигне", допълни Николов.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да попитам, защо не се признават здравните осигуровки, който се плащат в страни от ЕС, тука?
109
1
 
10
 
! Отговори
Офф Българиооо преди 1 месец
То ,като ги пратиш пък килипир голям.Доплащаш за всичко.Таксичка тук,таксичка там.Отвратително е просто!! А да не говорим ,какво взимат докторите от това.Смешна работа.
108
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав си , моето дете го убиха щото не им платих,мен не успяха.Да бях отишла да раждам на къра,а не в родилно - като лазарет за чумави.Не здравна,убийствена система.Техните ръце са винаги чисти,тяхната работа е винаги божа работа.Но всичко се върши от човешките ръце, нали?Пазете децата си от тях!Не им влизайте в схемите.Лекарите със съвест са единици.
107
9
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
За какво да си плащат здравните осигуровки? За да подържат мафията на някакви с фалшиви и купени дипломи псевдодоктори ли?За да убиват децата им с умишленно импровизирани катастрофи из пътищата,че да се натъргуват от мафията с жизнените органи на същите,бидейки те доубивани в линейките от разни не българи с крадни български имена.
106
4
 
15
 
! Отговори
Правилно преди 1 месец
Срещу платените осигуровки някой да е получил някаква помощ? ... ааа, има само за някои "братя", останялите си плащат за всичко.
105
1
 
10
 
! Отговори
верно преди 1 месец
може ли и аз да спра да си плащам здравните, само когато отида на лекар да ги "плащам"? (щото ходя на частен).
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставаш без работа и те вписват като самоосигуряващо се лице и им дължиш 8% от 650кинта
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако имаше как въобще нямаше да ги плащам, а щях да си карам на частна здравна застраховка.
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото системата не работи, а и много заминаха в чужбина, защото ни управляват ***.
101
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре де , Рейхан бил безрработен и нямал пари, ама после извадил 1000 лв накуп и си платил.Е как става тая работа??
100
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Личният ти иска 20 лева поне. Прочетете в групите на лекарите, според тях пациента плаща малко всеки месец и трябва да му искат още. Въпросът е, че плащат всички записани при въпросния лекар, а отиват една малка част на лекар този месец. Какви данъци плащат въпросните на тези 20 лева?
99
2
 
5
 
! Отговори
защо преди 1 месец
"Ай Сиктир", ама питаш защо няма пожарни и защо помага държавата с 650лв. з95486а изгоряла къща. Като ще спреш да плащаш - само гориш!
98
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо въобще трябва да има общопрактикуващи лекари. Отиваш за бележка за училище 2 лв., такса преглед 3 лв., такаса изследвания и т. н. Не можело направления за това, не можело за онова..... По-добре да си плаща на специалистите лекари, а не на общопрактикуващите.
97
2
 
6
 
! Отговори
Реян преди 1 месец
Да им спрат ваксините. Не си плащаш осигуровките - оставаш без ваксини.
96
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Питам се, г-жа Държавата дали внася редовно здравните осигуровки на своите безбройни служители ?
95
1
 
32
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 1 месец
Скоро и други данъци ще спрем да плащаме. Като гмурнем икономиката в сивото НАП-аджиите ще събират маргаритки по поляните.
94
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
то освен на римляните, с нашите здравни се плаща на всичките държавни и общински служители, щото те са другите тарикати - та нещо да работят общинарите, полицаите, администраторите, да сте забелязали парите ви да се харчат добре и да получавате нещо срещу тях? било 40% за тяхна сметка, добре ама де да работеха 40% от времето си, а и толкова няма
93
5
 
14
 
! Отговори
До Амии преди 1 месец
Внимавай какво си пожелаваш. Като минем на здравни застраховане и голям % от болестите , особено тежките няма да се покриват. Тогава друга песен ще запееш. Ананиев крадците от ГРОБ го назначиха в МЗ точно за да въведе застраховането в здравеопазването, но не стана.
92
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миналата седмица имах инфекция на окото. Отивам на личния и той ми казва - очната е в отпуска, отивай в спешното. В цяла огромна болница има само една очна, смятай за какво говорим.И аз имам въпрос - Айшето не са плащали осигуровки, защо във всяка болница е пълно с тях и как става номера, аз плащам а те не?
91
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абсолютен парадокс става така че здравноосигорените плащат повече от неусигорените на последните даже се гледа с по добро око защото часни кабинети бол защото и осигурените в крайна сметка и те отиват в частен кабинет за да им се обърне по голямо внимание