Кантарджиев отказал да е в политиката, би подкрепил Балтов за президент

Пандемията била използвана по най-грозния политически начин да разделя хората
Обновена: 12 сеп 2021 10:20 | 12 сеп 2021 07:45, Камелия Цветанова
135
Кантарджиев отказал да е в политиката, би подкрепил Балтов за президент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не съм политик. Отклонявам любезните покани за политическа кариера. Лекар не бива да се занимава с политика, защото имаме лошия пример на Ернесто Че Гевера. Също и на Салвадор Алиенде. И двамата завършиха кариерата си със смърт. Аз съм си лекар, ще бъда лекар, докато с нещо съм полезен", каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

Още по темата

„Вече се разчу, че се отклонявам и спрях да ги получавам поканите. Няма смисъл. Какво да ви кажа. В България е така, но не е от социализма. От край време е така. Даже поручик Балан има такова изказване. В Германия като те видят, че си добър летец ти дават най-добрия самолет и обслужващ персонал. Докато в България ти дават най-лошия аероплан и най-калпавите техници, коментира професорът. Когато има тежка ситуация, тя ражда силни хора, които оправят нещата. А когато тя се преодолее, се раждат други. Голяма част от българите не си дават сметка, че ще става следващите месеци и години доста тежко. Когато липсва идеал - нещо, което да сплотява нацията, това е лошо, даже и нещо опасно", допълни той.

По думите на професора, вместо да обедини нацията, пандемията беше използвана по най-грозния политически начин да разделя хората -  на ваксъри - антиваксъри.

"Спомняте си предпоследните парламентарни избори. Един месец, когато трябваше да се представят политическите програми, се говори само за коронавируса и се чуваха неща, които ме смаяха. Една комбинация от популизъм и абсолютна грижа за бъдещето и здравето на хората", добави Кантарджиев.

По думите му разпространението на коронавируса беше използван по най-грозния начин и отрече в щаба да са били взимани политически решения.

"Преди всяко излизане с членове на правителството и премиера, час-два са били изслушвани нашите аргументи и много спорехме. Бяхме упреквани, примерно за многото тестове. Не бяхме на една и съща позиция, но пролетта на 2020 година, ако бяхме допуснали епидемично разпространение, ситуацията със смъртността щеше да е много по тежка от Италия и Испания, която потресе Европа. Ако бяхме допуснали. На 20 място сме по брой заболели, а това, че сме на челни места по смъртност, представяте ли си и ако болните бяха много", каза той.

Кантарджиев каза, че медиците от щаба били залепени към ГЕРБ. "Станахме в трагично положение на момчетата българи, които втората световна война, родени в Северна Македония, са служили в българската армия. До един след войната са пратени в концлагери, а завършилите в ШЗО просто ги убиха", обясни той.

"С освобождаването ми направиха услуга. Беше много тежко. Само безсънни нощи, чакат се постоянно данните. Сега помагам с каквото мога, обикалям България", разкри още бившият член на НОЩ.  

Кантарджиев коментира и възможността на колегата си Асен Балтов да се кандидатира за президент.

"С удоволствие бих подкрепил един такъв личен избор, защото повече от две години се познаваме с него и трудностите, особено тяхното преодоляване, заедно го направихме и мисля, че това са едни приятелства, които си останахме приятели. Не бих се съгласил да стана вицепрезидент, ако ми предложат. Има много по-подходящи от мен", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Х-м, подготвят Николай Овчаров за президент. Изглежда подходящ да води стадото...
110
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
ТОЧНО ТАКА ПРЕДЛОЖЕТЕ БАЛТОВ ТА ДА ОМАСКАРИТЕ И НЕГО КАТО ЦЕЦКА ЦАЧЕВА.
109
0
 
1
 
! Отговори
Ken преди 2 години
Явно много не обича Балтов, щом го праща в политиката, като лекар. - "защото имаме лошия пример на Ернесто Че Гевера. Също и на Салвадор Алиенде"
108
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
знаете ли защо госина сай отказал?..-Еми щото не може да каже бързо "Кантаркатранмери"...
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз чух че Петър Стоянов ще е кандидат на ГЕРБ-СДС .
106
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гнусен подмазвач! Уж лекар не трябвало да се занимава с политика - при все тъпите му примери - а после препоръчва Балтов, който е връзкар, даващ път на връзкари като Кантарджиев. И, обръсни ги тия виснали жълти мустаци, бе, мърляч, уж си лекар, че и на вирусолог се правиш!
105
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балтов с папиломите. Да си излекува за.пека първо и после да се кандидатира за президент. С тия *** в червата къде е тръгнал? Тая двойка Кантарджиев и Балтов не могат да преживеят как ги отсвириха.
104
1
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Балтов - президент? Щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно. Що за хора са тези?! Без никаква реална оценка за себе си и затова как изглеждат в очите на мнозинството!
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Станахме в трагично положение на момчетата българи, които втората световна война, родени в Северна Македония, са служили в българската армия. До един след войната са пратени в концлагери, а завършилите в ШЗО просто ги убиха" -- това в сдс ли са го съчинили?
102
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този мутраген не мога да го дишам. Вземи парите и бегай надалеч, ама много надалеч. С парите в джоба и ги изяж хартишките, всичките.
101
2
 
10
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
Абе ОНЗИ като не си политик защо правиш политически предложения - я си вземи менторската м..у..тра и върви по дяволите !!!!
100
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балтов ли? Яз пък си мислех, че Мутафчийски ще е кандидатът и все още го мисля. ББ обаче трябваше да го изтегли от прожекторите преди онова интервю когато злобееше с "яко ще измрат"Е... не измряхме за негов яд, а и той няма шанс за Президент. Бойко чуваш ли?
99
2
 
14
 
! Отговори
смях преди 2 години
Безумно смешен с този печален облик.
98
1
 
7
 
! Отговори
голяма паламарка преди 2 години
А Pi Ar Sevi Boiko какво каза по въпроса?
97
20
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Радев зарази с омраза целия български народ.Ако професор Балтов се съгласи и го изберем за президент, ще излекува страната ни от тежката зараза .
96
3
 
22
 
! Отговори
Маразъм преди 2 години
Особен вид състояние на старите хора в което се случва да изпадат един вид страческа деменция сериозен признак за нарушение на когнитивните функции на мозъка. Крайните фази на деменцията и алцхаймер са в това, че болните хора забравят всичко, памет, говор и уменията за елементарни физиологически хигиенни навици стават по-зле от живот. Ужасяващ край.
95
4
 
12
 
! Отговори
Старост НЕРАДОСТ преди 2 години
Освен ПАРИ и ПЕНСИЯ няма какво друго да му предложат, което да приеме. Старост и пенсия нито политика, нито жени да му предлагат няма какво да ги прави Кантара. Всичко с времето си отминава и увяхва. Сега на старини да са е радва и да куцука с бастунчето не трябва нито политика нито му трябват млади и палави жени.
94
6
 
23
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Аз, ако съм на мястото на тоя - щях да се уморя от себе си и глупостите си...
93
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя намръщен, сърдит чичка, щял да подкрепи Балтов. *** то дано му се намери поне един кьо.рав избирател на Балтовия. Освен Кантара и Балтов да се фанат двамцата и да врътнат едно хорце на селския мегдан.
92
1
 
14
 
! Отговори
аз преди 2 години
Този хубостник ,който нарича президента ,,Рундьо"да сяда да попреговори нещо.Учебната година започва след броени дни!

Спонсорирани публикации