Никола Минчев: Докато я има България Левски ще живее във всеки от нас!

В Карлово отбелязаха 149 години от гибелта на Апостола на свободата
18 фев 2022 23:30, Красимир Ангелов
44
Никола Минчев: Докато я има България Левски ще живее във всеки от нас!
Снимка: НС

"Докато я има България Левски ще живее във всеки от нас със своя идеал и пример, с нравствената си чистота, с любовта и верността към своя народ". Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев в словото си на възпоменателното отбелязване на 149 години от гибелта на Апостола на свободата в Карлово.

Председателят на парламента прие строя на представителните роти от Карловския гарнизон и поднесе цветя на паметника на Васил Левски.

На възпоменателната церемония присъстваха депутати от различни парламентарни групи, представители на местната власт и граждани, съобщават от пресцентъра на парламента.

Председателят на НС изрази увереност, че на 18 февруари всеки българин, отгледан от най-ранна детска възраст с любов, почит и възхищение към Апостола на свободата, отделя поне малко време, за да си спомни Левски, неговия живот, неговото дело и неговата гибел.

"Всеки от нас знае наизуст няколко велики думи, казани от или за Левски, неговото име е свещено за всеки българин", заяви Никола Минчев. Той подчерта, че Левски ни обединява и сплотява, дава ни вяра всеки ден, че можем заедно да работим за общото благо.

В днешния ден, озарени от личността на Левски, трябва да се вгледаме в самите себе си и да си отговорим дали изпълняваме поне малка част от неговите завети, правим ли всички ние заедно и всеки от нас поотделно необходимото за общото благо, гори ли в нас поне малка част от страстта и пламъка, характерни за Апостола и готови ли сме да пожертваме малка част от ежедневния си комфорт в името на страната ни, заяви Никола Минчев.

Той попита дали не забравяме съветите на Апостола във всички свои мисли и действия да бъдем в крак с изпитанията на времето, в което живеем.

"Времето е в нас и ние сме във времето" не са просто думи, това е голямото изискване да отговаряме на нуждите на времето и да служим на народа си, допълни председателят на Народното събрание.

Апостола вярва, че в името на общите цели трябва да сме обединени, да бъдем честни и почтени в отношенията си, подчерта Никола Минчев. Той уточни, че идеята за общи дейности в името на общи цели трябва да бъде в основата на работата на българския парламент, на българската изпълнителна власт и на българските граждани.

Левски мечтае всички в България да живеят равноправни по едни чисти и святи закони и този завет ние трябва да се стремим да следваме, опитвайки се да изградим една правова държава с върховенство на закона, заяви председателят на Народното събрание. Само спазването на върховенството на закона ще гарантира просперитета на българските граждани и на нашето Отечество, заяви той.

За Апостола няма нищо по-важно от службата в името на Отечеството, с героичната си смърт той изпълнява клетвата си, но си струва да се замислим всички ние, които сме дали клетва във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа, следваме ли я ежедневно, посочи Никола Минчев. Заслужава си да се запитаме колко от нас работят безкористно, не за висок чин, а за България, добави той в заключение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да държиш реч за Левски и да нямаш способността поне малко да увлечеш публиката и да провокираш някакво чувство в нея - за това се изисква особено ниво на безличност и липса на каквато и да е харизма.
32
0
 
6
 
! Отговори
пълен нещастник преди 2 години
по добре се скрий да не ти гледаме наглата мутра
31
0
 
7
 
! Отговори
Изумена съм? преди 2 години
Как точно Левски живее в човека, предал дядовците си на физическите им убийци!?
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е точно, ама наобратно. Докато Левски живее във всеки от нас, дотогава ще я има и България.
29
1
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
На нас учениците от 21. СУ разказваха на времето, че турците заловили Левски, защото се бил препънал във връзките на обувките си по време на бягство. От частни лица ми бе разказано, че нашият Левски бил предаден от българи на турските власти. Как мислите вие, читателите на тези редове?
28
0
 
8
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Пикльото се помисли за голяма работа.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пернишко такова! Левски е живял във всеки от тракиец преди 1878, затова кюрдите го обесват в София, защото ще трябва да се минава през Тракия, ако трябваше да се минава през винкело, нямаше да е обесен в София
26
0
 
11
 
! Отговори
? преди 2 години
Като бях по-млад се чудех защо Българите не сме защитили Левски, защо 500г сме били роби и сме се предавали един друг.Като пораснах разбрах.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как точно Левски живее в Никола Минчев? Любопитен съм.
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мишкаmа председател на НС пепел му на езика! Как изобщо може да си помисли, че България няма да я има??? Какво значи "ДОКАТО Я ИМА БЪЛГАРИЯ"???
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как смее лъжливото да петни името на Апостола!
22
1
 
21
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Срам ме е от такива, като този! Той нямаше място там!
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле ,какво стана къде са любещите натовците и атлантици от ПП и Герба плюеха по Русия ,а се оказа че Украйна атакува Луганц ,сащ секретаря им казва че това било руски сепаратисти ,пълно лъже хамереканеца )
20
7
 
0
 
! Отговори
СЕеВЕРен на род и... преди 2 години
Майка му го проклела бело куче да бе пак никои нема да го забележи но по добре щеше да си живее и ТОЙ пак е сред нас
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разглезени и нафукани въздухари. Нищо общо с дядо си, този специално.
18
5
 
16
 
! Отговори
абе преди 2 години
тоя урок по история ли ни изнася ?! взехте власта и станахте по родолюбци и от най великите българи . на времето комунистите изведнъж станаха вярващи и налазиха църквите :) та сега и вие така .
17
2
 
23
 
! Отговори
От народа преди 2 години
България ще я има вечно! Господ да пази българите и България! Амин!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
16 Ти се грижиш повече за Минчев, който едва не умря от смях в парламента, докато се изказваше депутат, отколкото за Левски.
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В "Панорама" видяхме просторната юношеска библиотека на Никола Минчев, която явно, следваше да придаде подходяща интелектуална тежест, на вече придобилият печална слава, на повърхностен и весел младеж, с крехко телосложение, заемащ поста председател на НС. Образ, който никак не се вмества в представите за шеф на парламента, на която и да е държава.Да не говорим, за мимичнокомичното говорене на господина. Нищо лично.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...от 62 депутат на ПП 42 са стипендианти на Америка за България". Пк от 100 души в Президентството всичките са хора на Решетников.