ВиК оператори: Поскъпването на водата е въпрос на оцеляване

Няма друга услуга, която да трябва да бъде социално поносима, посочи Ангел Престойски
10 авг 2022 16:38, Красимир Ангелов
27

Кметове масово подават жалби в Административния съд срещу шоковото поскъпване на водата от началото на месеца, което в някои общини достига близо 60%.

"Всички знаем какви са инфлационните процеси през последните години. ВиК дружествата получават приходи само от регулаторна дейност, няма как да се издържат, без да променят стойността на услугите чрез регулатора. Целта е да могат да съществуват при този инфлационен натиск. Няма друга услуга, която да трябва да бъде социално поносима", коментира председателят на "Съюза на ВиК операторите" и директор на ВиК – Враца Ангел Престойски.

Според него изборът пред хората е дали да имат водоснабдяване или да плащат цени, които са социално поносими.

"Ако бъдат орязани инвестициите, ще бъде влошено качеството на услугите. Ако не се инвестира перманентно в системите, те в един момент ще откажат", уточни Престойски пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че ВиК дружествата е трябвало да имат нови цени на 1 януари, но това не се е случило за половината от тях.

"При тези дружества се говори за оцеляване. И не са прави кметовете, че не са знаели за поскъпването. Общините са гласували това увеличение преди да се стигне до регулатора", категоричен беше председателят на "Съюза на ВиК операторите".

Гледайте целия разговор във видеото.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз и сега плащам водата на съседния вход по проект който ВиКто са одобрили.
16
0
 
3
 
! Отговори
Бай Иван Костов преди 1 месец
Тия ВИК дружества ги приватизираха, уж за да са по-ефективни. А то какво стана - частен монопол, по-противен и от държавен. Една ревизия на приватизационните договори и ще запеят друга песен
15
0
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До Искам отчет ! 20 То си личи че тръбите са правени при социализма. Непрекъснато аварии и тръбите с азбест. Дали няма някаква връзка с рака ?Как мислиш ?
14
0
 
3
 
! Отговори
питам преди 1 месец
а ние как да оцелеем с тая инфлация ?
13
1
 
1
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Ша дой време,вудътъ ша стане по скъпа от златото бря ! От ша изчезне ! А тея сагъ просто ни празнът джибовете! Ряката на селу пресъйна ! Бря таквоз чудо не бяй видел ! Па Ко съ чудиш ми викът ? Тя Дунав пресъйна и пешком мой дийш ду Румъния ти за наша ряка? ПАЗЕТЕ ПРИРОДЪТЪ ЕИИИЙ! ИЗЧЕЗНЕ ЛИ ВОДЪТЪ ША ИЗМРЕМ СИТЕ!
12
0
 
2
 
! Отговори
бивш от ВиК преди 1 месец
Аха.., намериха идеалното оправдание за високият ръст на цената на водата в Бг - ромите нямали водомери!!!!! -))) Но още по смешното е, че народонаселението им вярва!!! и не задава въпроси като: какво е качеството на тръбите по магистралите и какво количество питейна вода се губи по тях ежедневно! Скоро и за въздуха ще плащате!
11
4
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До Колето 14 Водата е безплатно , но преноса и и поддръжката са платни. И работещите във ВиК хляб трябва да ядат.
10
0
 
7
 
! Отговори
noFreeman преди 1 месец
водата им идва безплатно със съоръжения направени по соца и модернизирани от тях с крадливи водомери... и се започва хранилки и крадене... няма какво друго да кажат за поскъпването...
9
1
 
7
 
! Отговори
Колето преди 1 месец
Водата е на българите , посредниците НЕ Я СЪЗДАВАТ ТЕ , тя е безплатна , но на гърбът на природата и народа едни ПИЯВИЦИ правят МИЛИАРДИ !!!!
8
0
 
5
 
! Отговори
СериознУ??? преди 1 месец
"Поскъпването на водата е въпрос на оцеляване" ------ Ами значи шъ съ спасяваме у Дубай, там немът проблеми с водатъ, ако да е пустиня!
7
1
 
7
 
! Отговори
В махалите с преди 1 месец
римляни има ли водомери?!? За един български изтерзан народ питам...
6
0
 
11
 
! Отговори
IM-дртiйУАЙТBoY! преди 1 месец
А безбройните КОЛОСАЛни загуби на водата докато стигне до аББонатите, кой ги покрива и кога в края на краищата те ще се МИНИМИЗИРАТ като белите хора в Западна ЕВРОПА, да попитам аз тоя голем експерт от монополистите, които само за високи ставки на тази вопиюща човешка необходимост мислят и правят всичко възможно да ги постигнат...
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато всичко поскъпва с 60% платежоспособност и оцеляване се връщат в изходна позиция. Какъв е смисълът. Инфлация до безкрай.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Специално този Престойски едва оцелява с шест бона заплата.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ако не се инвестира перманентно в системите, те в един момент ще откажат" Престани да лъжеш, че нещо правите по водопроводната мрежа, нито тръби сменявате нито пречиствате водата, а само крадете. А има един етнос по *** които не плащат вода и крадат ток. Кой им плаща тяхната вода? Естественно, че ние с надутите цени
2
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Качествените услуги трябва да се заплащат.
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поскъпването било въпрос на оцеляване въпроса е за чие оцеляване, ако ни няма нас тогава те как ще оцелеят ???