Животновъдите вървят към фалит, има 100% ръст в разходите

Преди Нова година ще има много ликвидирани стопанства
19 авг 2022 15:23, Анисия Иванова
39

Криза заплашва сектор "Животновъдство". Регистрирани са сигнали за фалити, намаляване на стадата и недостиг на мляко.

Поскъпването на фуражите за изхранване на животни е на 100%. Очертава се голям процент стопанства, които ще прекратят работа. Това заяви председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов в "България сутрин".

По думите му в цялата страна се наблюдава тенденция животновъдите да вървят към фалит.

"Проблемът в сектор "Животновъдство" не е от вчера или днес. Не успяхме да постигнем целите, които си бяхме поставили. Секторът на млечното животновъдство получава сериозен шамар заради ниските изкупни цени на суровото мляко - няма как да оцелеем", подчерта той.

През последния месец все пак е регистрирано повишаване на цените на суровото мляко. Според Синапов има оттенъци, че в някои части на страната то е достигнало 1 лев. Животновъдът обаче смята, че това увеличение е закъсняло.

"За да можем да оцеляваме и правим бизнес, изкупната цена на млякото не трябва да бъде по-ниска от 1,30 лв.", поясни той.

Синапов отново припомни пред Bulgaria ON AIR, че животновъдите не определят цената в магазинната мрежа.

"Българският животновъд произвежда сурова продукция и няма право да продава директно. Много малка част от нас произвеждат и продават през млекомат, но дори и те са в много трудно положение", изтъкна той.

Животновъдът посочи и едни от най-сериозните проблеми пред сектора, когато се стигне до търговия с продукти - сериозната конкуренция в магазинната мрежа и вносът на млечни и месни продукти от чужбина, които "убиват" българския производител.

"В магазина виждаме високи цени, които нашето потребление не може да си позволи. Ако трябва да сме откровени, наблюдават се ниски изкупни цени на суровата продукция, но високи такива в магазинната мрежа. Някой трябва да направи нещо", категоричен бе той.

В отговор на въпрос колко дълго могат да издържат животновъдите при подобни условия Синапов каза, че на сектора трябва да бъде обърнато сериозно внимание, защото няма място за повече грешки.

"В сектора има една дата на задържане. Това е дата, по която сме кандидатствали пролетта - трябва да задържим животните, които сме заявили. Ако продължаваме в същия дух и след тази дата, ще приключат много стопанства", прогнозира той.

Синапов обобщи, че в края на месец октомври изтичат голяма част от сроковете на заявленията, с които са кандидатствали колегите му.

"Преди Нова година ще има много ликвидирани стопанства", заключи събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
5
 
! Отговори
животновъдите преди 1 година
ги проверете-имат по 4 джипа ,3 къщи -живеят и харчат като богаташи и щели да фалират, ами да ходят да копаят на полето ,че да се оправят-НАП КЪДЕ Е
28
6
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 30: Турция половината е камъни и пустиня и пак правят по евтини зеленчуци и това след разходи по митници и транспорт! Там как успяват? Явно проблема не е в парите, а във фермерите!
27
3
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 30: в Македония как могат? Ти в Македония ходил ли си? Там как без субсидии няма незасято поле? Там как се справят, а в България с милиони изляти като мана небесна все не им стига, все за още пискат? Нали имат сдружения, да си договарят колективни изкупни цени, да се обединяват и така да си помагат за по ниски разходи по обработка, ама не всеки иска да дели на 1 и да чака помощи!
26
1
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 30 и пак питам и ще продължавам да те питам докато отговориш: как оцеляват останалите 90% от икономиката? Повечето браншове не са чували за облекчение в ДДС, по ниски ставки за осигуряване, субсидии от държава и ЕС! Те как се справят? Щом те могат, значи и земеделието може! Ако не е по силите им ще дойдат други, природата и пазара не търпят празни пространства!
25
1
 
4
 
! Отговори
…!! преди 1 година
Да се обединят животновъдите и директно от растениевъди да купуват фуражите си, да продават стоката си не на прекупвачи, а директно на месо и млеко преработващи предприятия или сами да си направят такива и ще решат проблемите си. Силата им е в обединението!
24
2
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Трича кучета: хайде да го погледнем от другата страна; как е възможно държава която никога не е получавала евросубсидии, в която се води война да произвежда по евтино жито, слънчоглед и други и като капак след производство, данъци, транспорт през 2 държави пак да е по евтино отколкото това което се гледа със евросубсидии, помощи и прочие в нашата държава? Приеми, че всички тези помощи за инвалиди са като наркотик, колкото повече им се дава, толкова повече свикват с тях и стават все по зависими!
23
2
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До трича куче: и как сектор произвеждащ стока без която не може да се живее може да фалира? Това говори за колосална некадърност не собствениците в този сектор! И пак питам: как може останалите сектори да оцеляват вече десетилетия без субсидии и помощи? Колко милиарда се изляха в това земеделие и какво? Скъпа стока, с калпаво качество и постоянно циврещи собственици за помощи за инвалиди! Като не си способен да се справяш на пазара фалираш и друг идва на мястото ти!
22
3
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 24- нещото: има достатъчно работни места свободни, нали все реват, че няма работници. Така, че споко, тази партенка комунистическа на пленумите на БКП може и да върви, но не и тук. Ако са читави ще си намерят работа, а това да хрантутим некадърници за да не останат някакви си 200 души без работа не е добре за икономиката! Така, че не се тревожи, фирми фалират и ще фалират и хората все си намират друга работа! Затова мила, не се тревожи няма да останат без работа като спрем помощите на ромите!
21
2
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
А 90% от икономиката която никога не е имала и никога няма да има евро и държавни субсидии как оцеляват? Има 3-4 бранша които всеки месец реват за помощи, роми които искат само държавата да им дава! Да фалират! И без това са пасив за икономиката! Щом все циврят за помощи значи мястото им не е на пазара! Комунизма умря, а с него е редно да изчезнат и ревящите за държавна пари! Никои не ги кара на сила, да фалират и да почват работа в несубсидиран бранш и да видят как оцелява нормалният бизнес!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАРОДА ОТДАВНА Е ГЛОДАРИТ А СТИГА РИВАХТИ
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние нямаме животновъди. Имаме олигарси, които нямат представа, как се гледат животни и разчитат на наемен труд от джипсита. Хората, които знаят как се гледат животни са по чужбина.
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зърнарите вървяха към фалит,кръчмари и хотелиери вървяха към фалит,сега и говедарите тръгнаха към фалит!Ами фалирайте какво толкова!
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирово наследство
16
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
така или иначе българско месо в магазина отдавна няма, тъй че..
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
AGENDA 2030 в действие с пълна сила! По цял свят се унищожава земеделието и особено животновъдството! Но някои милиардери вече са построили фабриките за лабораторно ужким-месо и бръмбари за човешка храна! За наше "добро", естествено! Много били "здравословни"!
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЛАГАДАРИМЕ ПУТИНУ,,,
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя чува ли се какви ги говори,никъде в Европа няма такива изкупни цени на краве мляко 0.66-0,70 евро на литър!
12
0
 
17
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 година
Някои хора си мислят че като се захванат със животновъдство или земеделие трябва да станат милионери още на първата година. Значи и така не става.Впрочем най-често яките субсидии отиват в определени фирми и производители и те наистина забогатяват бързо. Но не е това начина да имаме селскостопанска продукция с приемливи цени и качество. При положение че земята и климата са подходящи много.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте ей ся към Коледа ще почнат пак да унищожават луда крава, свинска чума ем няма как хората гледат животни и не им купуват 20 годишните меса
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8....Изкупната цена от производител е 50 ст за литър мляко. Като го купи прекупвача си слага печалба като го закара в магазина и магазинера си сложи надценката и когато отидеш ти да го купиш от 50 стотинки станало 3 лева. Нещо неясно имали. По бай тошово време млякото беше 30 ст но от производителя директно отиваше в магазина.