Социолог от "Тренд" прогнозира: Ще има хора, които ще живеят гладни и на студено тази зима

Дори и по-младите хора, живеещи в столицата, са притеснени от икономическата ситуация
13 окт 2022 09:17, Нели Христова
182
Социолог от "Тренд" прогнозира: Ще има хора, които ще живеят гладни и на студено тази зима
Снимка: БГНЕС

Ще има хора, които ще живеят може би през зимните месеци гладни и на студено, защото не могат да покрият разходите си. Най-малкото като си дадем сметка за пенсията на пенсионерите и цените, които вижда всеки един от нас в магазина, можем да си дадем сметка какви тревожни времена за част от българското общество идват.

Това каза в интервю за БГНЕС социологът Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“.

Над 59% от българското общество купува по-малко хранителни продукти, защото цените са станали много високи, съобщи Евелина Славкова и уточни, че това са предимно по-възрастните хора, над 50 години и в пенсионна възраст. Тя посочи, че при тях се наблюдава и свиване на потреблението и по отношение на отоплението. „Над 78% от българите са притеснени за това как ще заплатят комуналните си разходи, сметките за ток, газ, отопление, вода и т.н. през идващия сезон“, сподели социологът.

По думите ѝ хората смятат, че икономическото положение в страната през следващата година ще се влоши, или това са 55% от българското общество. „49% смятат, че в икономическо отношение при тях лично нещата в следващата една година ще се влошават“, заяви Славкова.

Тя сподели, че това, което прави впечатление в най-новото проучване на „Тренд“ е, че няма особена динамика във възрастово отношение и дори и при по-младите и по-високо статусни хора, живеещи основно в столицата, се вижда висока чувствителност към икономическите проблеми, с които се сблъскваме в момента.

Въз основа на формираните страхове за следващата една година, които са изключително негативни, са невъзможни плановете и прогнозите и от страна на икономисти, и от страна на институции какви ще бъдат всъщност крайните последици от всичко, което се случва за всеки един от нас. „Всеки един човек ще се опита максимално да намали своите разходи. Това означава и свиване на икономиката и много още последици“, подчерта социологът.

На въпроса дали, ако бъде съставено правителство, страховете на хората ще се минимализират, Евелина Славкова отговори, че не е сигурно, че това на 100% ще тушира резултатите, но със сигурност ще окаже ефект. Тя обаче уточни, че това правителство трябва да бъде адекватно, да предложи ясни и категорични мерки за това какво трябва да се случва, така че да се забави инфлацията и да се спре нейното галопиране, да има повишаване на доходите на хората, както и редица други мерки, които държавата да може да предприеме в тази посока.

„Това със сигурност ще окаже някакъв успокояващ ефект, че има някой, който ясно и категорично носи отговорността за това, което се случва – за формирането на бюджета. Знаем колко е важно всъщност да има Народно събрание и редовно правителство, което да приеме промени в тези 20 законопроекта, които са важни за получаването на паричните средства от Европейския съюз по Плана за възстановяване“, каза социологът и добави, че тук все пак става въпрос за милиарди, които ще се влеят в българската икономика.

Славкова припомни, че въпреки ниската избирателна активност, в септемврийското проучване на „Тренд“, проведено преди предизборната кампания, 69% от българското общество е изразило мнение, че иска редовен кабинет именно с цел овладяване на целия този социално-икономически хаос, в който се намираме в момента.

На въпроса какви са нейните прогнози за 2023 г. по отношение на икономическото и финансовото състояние на страната, социологът заяви: „Песимистично настроена съм и лично за мен, и като наблюдател на социалните процеси, именно защото не виждам тази отговорност, която всъщност трябва политическите формации да поемат за решаването на проблемите.“

Славкова обаче уточни, че проблемите не са само вътрешни, а и са резултат от международното положение заради войната на Русия в Украйна, с влошените отношения между САЩ и Китай. Както и с отслабения според нея ЕС, „който за пореден път се държи неадекватно в тежка криза“. „Всички тези неща, образно и най-повърхностно казани, не ми вещаят някаква много положителна посока и не внасят в мен успокоение“, заключи социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не бъде .
143
17
 
7
 
! Отговори
Киро Шпека преди 1 година
Руснаците са силни в лъжите и фейка. Това е руски фейк. Истината е че Русия губи войната и Путин ще получи куршум в главата.
142
6
 
8
 
! Отговори
джипко бибитков преди 1 година
аз пък си имам пълно шкафче
141
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още, ли подкрепяте въоръжаването и демократичния път на Украйна и антланическите ценности?
140
1
 
14
 
! Отговори
До 151 преди 1 година
Разбира се, че има разделение! С твоята заплата от 1000 нали не мислиш, че си равен на такъв с 10 000лв?
139
2
 
5
 
! Отговори
мдааааа преди 1 година
и преди имаше, има и сега
138
9
 
9
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Това са руски опорки. Реално в Русия ще умират от глад и студ, не в България.
137
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"дори и при по-младите и по-високо статусни хора, живеещи основно в столицата" Кой са тези по-високо статусни хора? Какво значи това? Не знаех, че и на това вече се делим?!?
136
6
 
10
 
! Отговори
Загробски преди 1 година
Купих капачки за буркани ,които бяха 2.50 лв,сега са 7.44.Какво вложиха в тях,че да поскъпнат близо 20%.Това е пладнешки обир.Службите мълчат като риби.А,само това ли?Храните, материалите,лекарствата,пелетите,дървата-всичко!имаме ли власт и закони.?
135
1
 
9
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Все повече ракия пия.
134
6
 
7
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Виждам че има хора които не са съгласни с мен но времето ще покаже за съжаление че съм бил прав.Носете си новите дрехи хапвайте хубава храна и мислете позитивно това е за сега от мен.
133
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен127Като нямаш хабер/понятие де/ от нищо, недей да дрънкаш, защото ми заприлчваш на фъшкиите от НОИ, които сътвориха и сътворяват пенсионната ни система. Когато работих и то с две конкурсни професии, едната призната по Женевска конвенция, със социален статус, значително над средностатическия, сега съм с пенсия с подаяние.
132
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен133Тарикатино, сега остава да кажеш за кого да гласувам и... пак ще "цъфнем и вържем."Тоя номер вече не минава.
131
4
 
1
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Това дето Ви разправят че ще вдигнат достатъчно лихвите за да ликвидират инфлацията не им вярвайте.Още в началото на 2023г. като видят настъпващата рецесия и последиците от нея ще обърнат платната.Инфлация под 5% няма да има в близките 10 години.По скоро западния свят ще мине на икономическия модел на Ердоган .
130
3
 
6
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
България с тези доходи няма никакво бъдеще за развитие.Големия капитал не иска да инвестира в БГ.
129
6
 
3
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Рецесия и дългова криза се лекуват с ниски лихви и печатане.Колелото ще бъде завъртяно отново от Фед и ЕЦБ.В тая финансова система това са методите.
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво прозрение, щяло да има хора гладни и на студено, въпреки, че упорито направихте щото да е така, като ни набутахте в това незавидно състояние, цялата *** болшевишка. Това се нарича предумишлено убийство
127
6
 
9
 
! Отговори
теодоро преди 1 година
НИЩО НОВО НЕ НИ КАЗВАТЕ,ТАКА Е ОТ 30 ЛЕТА!! ЕХХХХ ДРУГО БЕШЕ ПРЕЗ ТАКА МРАЗЕНИЯ КОМУНИЗЪМ...
126
3
 
3
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Само тази зима ли?Обедняването е жестоко и ще продължава и в бъдеще.Бедните и болните ще си отидат а средната класа ще заеме тяхното място.Капитализма е в системна криза а инфлацията е само една нейна проява.Предстои СТАГФЛАЦИЯ и дългова криза в някои западни страни.Познаите как се лекуват тези състояния на икономиката.Не искам да Ви плаша ...
125
3
 
10
 
! Отговори
Бай Гочо преди 1 година
Аааа, то щото досега нямаше нито един в тая държава дето прежияява гладен и на студено!!!!!!!Какъв социолог си ти бре, жив психопат си!