Народните представители взимат над 11 200 лв. на месец

Депутатите получават над 6 пъти по-големи суми от средната заплата
Обновена: 12 ное 2022 14:46 | 12 ное 2022 14:21, Елка Василева
277
 Народните представители взимат над 11 200 лв. на месец
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите взимат по повече от 11 200 лв. на месец. А средната заплата в страната за септември е 1787 лв., показват данните на НСИ. Причината народните представители да взимат над шест пъти повече от средното възнаграждение за страната е, че освен основната заплата те получават и редица добавки, пише „Труд“.

Още по темата
Основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява на всеки три месеца и е равно на три средни заплати в обществения сектор за последния месец от предходното тримесечие. За септември средната заплата в частния сектор е 1763 лв., а в обществения е 1860 лв., обявиха от НСИ. Така основната заплата на депутатите става 5580 лв.

При участие в постоянна парламентарна комисия заплатата на депутатите нараства с 15 на сто и става 6417 лв. А за участие в подкомисии, временни комисии, както и за работни групи, избрани от постоянните комисии, депутатите получават възнаграждение за времето на работа, но не по-голямо от 5 на сто от основното месечно възнаграждение, пише в правилника на 48-ото Народно събрание. А за всички важни законопроекти има практика текстовете да се обсъждат не само в самата парламентарна комисия, а и в работна група.

Председателите на парламентарни комисии и на парламентарни групи взимат по-големи добавки от членовете на комисиите и ще взимат 7533 лв. Зам.-председателите на комисии ще получават по 6975 лв. Заплатата на председателя на парламента става 8649 лв., а на зам.-председателите на Народното събрание - 8091 лв.

Към тези заплати депутатите получават и още редица добавки. Към основното месечно възнаграждение взимат по още 1 на сто за всяка година трудов стаж, за научна степен “доктор” - 10 на сто, и за “доктор на науките” - 15 на сто. Любопитното е, че депутатите получават добави за стаж без значение каква е била предишната им работа, тоест дали са били певци, лекари, адвокати или научни работници. А ситуацията с добавките за стаж в частния сектор е различна. Минималното допълнителното трудово възнаграждение за всяка година трудов стаж и професионален опит е само 0,6%. Същевременно тази добавка се дава само за годините, през които човек е работил в една фирма, или ако е сменил работодателя, е бил на сходна позиция. Така в частния сектор, ако човек смени бранша, губи добавките за стаж и професионален опит, докато при депутатите не е така. И народен представител, който има 20 години трудов стаж, взима 1116 лв. като добавка за професионален опит.

С това обаче не свършват парите за депутатите. Народното събрание поема допълнителни разходи на народните представители в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение, което прави по още 3720 лв. на месец. Тези пари трябва да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите. А как се отчита използването на тези пари решават отделните парламентарни групи.

Като се съберат основната заплата, добавките и парите за сътрудници, депутатите, които участват в една парламентарна комисия и имат 20 години стаж, взимат 11 253 лв. на месец.

Народното събрание, освен че изплаща заплати на депутатите, покрива и някои от разходите им. Покриват се транспортните разходи на народен представител при пътуване с държавния и общинския вътрешноградски транспорт, железопътния, автомобилния и водния транспорт - първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа.

Признават се и транспортните разходи на народните представители по частни автобусни линии във връзка с дейността им като народни представители. Покриват се и транспортните разходи на народните представители, избрани в райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка, и съседни на тях области и отстоящи на повече от 250 км от София, до общо 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни.

На народните представители, които нямат семейно жилище в София, безвъзмездно се предоставя апартамент от жилищния фонд на Народното събрание, като разходите по основен ремонт, типово обзавеждане, охрана чрез сигнална охранителна техника или по друг начин, данъците и таксите се поемат от бюджета на Народното събрание.

Депутатите имат право и на квартирни и дневни за сметка на Народното събрание при посещение в изборните райони. Размерът на квартирните и лимитът на пътните, когато се пътува със собствен автомобил, се определят от председателя на Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
5
 
! Отговори
IQ24 преди 1 година
До АнонименПулев е учил и той - доктор на науките е...Моля се да вземат само такива интелегенти :) заслужаваме си го!
207
0
 
7
 
! Отговори
IQ24 преди 1 година
Чух, че Пулев ще става политик на заплата.Познавам най-добрия коминочистач в страната - с IQ24, вземете и него в парламента. Само такива хора, с умения придобити с загуба на множество мозъчни кетки са за водачи на стадото!
206
1
 
4
 
! Отговори
за тва преди 1 година
пък кифтетата им струват стотинки. Баланс да има. А инак сериозно казано не мога да си обясня как кротко седи сдадото доде го доят и блее в транс по Живков, Русия и прочее химери
205
6
 
1
 
! Отговори
Поет преди 1 година
Небрежно веейки си yя, ypинирам с мощна струя, върху путинска Русия, дето Украйна победи я!!!
204
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си депутат е най-изгодния бизнес! Нулев риск, не можеш да бъдеш съден... Има различни облаги, не само пари. И никаква отговорност... ако няма нов народен съд след някоя година.
203
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми работят хората. Кво завиждате. Учете и вий станете народни представители.
202
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане и нови избори,украинците изядоха помощите за бедните българи и хората с ТЕЛК,тази година черв.кръст няма да раздава по 25кг.храни,украинците ги изяли по хотелите и плажовите,там били насочени.
201
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хрантутници
200
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работят само 3 дни в седмицата, като петъка също не работят, защото е парламентарен контрол. За два дни работа да се изчисли заплатата им. Понеделник и вторник не работят и уж се срещат с избиратели.
199
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те хубаво вземат над 11 хилки, ама работа за пет пари не вършат. Не съм фен на президентската република, ама и тия 240 хрантутници са ни много. Ако не една четвърт, поне половината трябва да са. Не да се дърльосват по цял ден в парламента и тв студията, ами да вземат нещо да свършат, ама наистина, не само да отчитат, че са го свършили.
198
14
 
18
 
! Отговори
До 241 преди 1 година
Забрави най-големите измамници Кирчо ментата и кокорчо. ПП са американски проект на Байдън и тенденцията им е свободно падане само на долу. Възраждане вървят бързо нагоре.
197
20
 
6
 
! Отговори
Заслужаваме си го преди 1 година
1. Избрахме отново тиквата да ни управлява.2.Избрахме решетников,Радев да ни е президент.3.Избрахме психично болният копейкин и янев,който не знае на кой свят е , в парламента. 4.Болшинството от народа не иска да помагаме на Украйна, иска руския ботуш и не разбира, че близостта с Русия ни води винаги до просия.С това ясно показваме,че демокрацията ни е чужда,че за нас е по мила и разбираема диктатура от източноазиатки тип.ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА.
196
5
 
27
 
! Отговори
Очевидец преди 1 година
Гледах и слушах проституиращите как се деряха по улици и площади и днес гледам - няма ги ! Но пък и държавата я няма ! Вече нямаме държава - управляват ни дистанционно. Допуснахме откровени мошеници от Харвард да яхнат управлението и сега пътя е само надолу! Честито !
195
3
 
19
 
! Отговори
джо преди 1 година
каква е разликата между машинно гласуване и гласуване с бюлетина,разликата е в това че за машинното гласуване се плаща веднъж така че софтуера да брои така че да задоволява клиента които плаща А при бюлетините се плаща много и много хора които ще трябва да броят така че да задоволява клиента с кинти.извода е че при машинното гласуване излиза по евтино
194
1
 
49
 
! Отговори
Много гнусно! преди 1 година
Значи "народните" изедници вземат 11200 лв на месец , а ние , обикновените български пенсионери- 467 лв. !!! И всички се надпреварват да крещят как мислели за народа !!!! *** , изедници "народни" !!!!!
193
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е натовска марионетка, фъфлеща и гъгнеща, от него не може да се очаква нещо по-различно отколкото от шайката разбойници герб. Единственото правилно нещо е искане на разтурване на герб и вкарване на борисов в затвора. Имали са някакъв списък с политики споделени от герб и пп, въз основа на който тупкат топката и правят договорки за бъдещо правителство. Нека покажат тези политики, които не са им общи -- а те са реформа на съдебната с-*** и смяна на мафиота гешев, закрилника.
192
1
 
15
 
! Отговори
До 233 Левски преди 1 година
Къщата му е на изплащане мой човек с кредит. Не спирай да четеш платените сайтове на фондация Америка за България като ClubZ, Mediapool, Sega.bg, Capital.bg. Deutsche Welle, Свобоена европа...
191
2
 
18
 
! Отговори
Асан преди 1 година
А Тиквата гепи 60 милиона у чували от Хемус гейт :)))
190
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вече мина месец и почти половина от изборите . По конституция , президента кога трябва да връчи мандат за съставяне на правителство след проведени избори? Ами те така могат да си карат и до следващото лято и никой да не поема отговорност. Наистина сме балъци. Аз лично повече на избори няма да отида .Всичките партии "работят" за собственото си благо. Видимо се карат , но купонясват заедно и бъркат една обща каша , за да се нахранят пак заедно , разбира се .
189
4
 
5
 
! Отговори
Левски преди 1 година
До АнонименНееее такива като нас и Възраждане не заслужават...Коцето си купил къща и не става...трябва да продаде няколко завода да се подиграва с държавата и тогава да гласуват за него ...