»зложби в —офи€ ни напомн€т за безсмъртни€ подвиг на Ћевски

¬ижте кадри от събити€та
16 фев 2023 23:20,  расимир јнгелов
11

—нимка: ƒимитър  ьосемарлиев, Dnes.bg

¬ Ќационалната библиотека “—в. —в.  ирил и ћетодий” се откри документалната изложба “јз съм Ћевски!”, ко€то е посветена на 150 години от гибелта на јпостола на свободата.

¬ церемони€та участваха заместник-министърът на културата доц. д-р ѕламен —лавов и председател€т на ќбщобългарски€ комитет “¬асил Ћевски”.

”бедена съм, че изложбата “јз съм Ћевски” ще бъде посрещната с интерес от българската общественост, каза директорът на ЌЅ ћ доц. д-р  расимира јлександрова и допълни, че тази увереност се основава на нарастващото в годините внимание на българите към личността и делото на ¬асил Ћевски.

ѕо думите ѝ с включените в експозици€та над 100 документа от фонда на ЌЅ ћ всеки ще има възможност да открие преди всичко Ћевски за себе си, така както той сам се разкрива в представените документални свидетелства.

—поред не€ ¬асил Ћевски е личност, непокътната в историческата памет на днешното, а и на бъдещите поколени€.

—лужебни€т заместник-министър на културата доц. д-р ѕламен —лавов посочи, че ¬асил Ћевски е най-велики€т от нашите национални герои, който продължава да ни обедин€ва и в годините на изпитани€, на които сме подложени като народ и като наци€. ѕо думите му изложбата в Ќационалната библиотека е много важен елемент от мащабната Ќационална програма за отбел€зването на на 150-ата годишнина от гибелта на јпостола и ко€то се реализира не само в столицата, но и във всички краища на нашата страна и зад граница.

¬ регионални€ исторически музей в —офи€ пък бе открита изложбата „¬асил Ћевски в  —офи€ и —офийско. 150 години ѕјћ≈“ и Ѕ≈«—ћЏ–“»≈“.

¬ременната експозици€ се открива в навечерието на 150-годишнината от обесването  на јпостола на свободата. »дейно и тематично изложбата акцентира върху дейността на ¬асил Ћевски по изграждането и укрепването на мрежата от  революционни комитети на територи€та на —офи€ и близките околности.

¬ключени са подробности за обиколките на Ћевски в —офи€. ѕроизтичащите от това  контакти и съвместната му работа с именити местни възрожденски дейци, сред  които софийските книжари като част от близките му сподвижници. ѕредставени са  факти от проведени€ от османските власти съдебен процес срещу български€  революционер и последвалата присъда.

»зложбата представ€ автентични документални свидетелства и предмети от епохата  като дневника на хаджи Ѕоне ѕетров, пълномощно за работа на частните  революционни комитети в страната, лични вещи на сподвижници на Ћевски, пищов  кремъкли€ със сребърен обков, револвер на √еорги —тоицев – јбаджи€та и др.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


11
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
8
3
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
—тига сто€ Ћевски бе, разберете се, едини€ н€мал спонсор, а други€ бил айдук!
7
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
»ма една книжка с истината за левски намерете € и е прочетете!«ащо никой не го е освободил ами защото никой не е искал да бъде освободен първи€ застраховател!
6
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо 3 - јконсегашнитв тръгнат да орав€т нещо, ги об€в€ват за луди и има затвор.
5
3
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ћевски говореше да свобода, република и сега не е много на мода
4
2
 
10
 
! ќтговори
’ристо ’ристов преди 1 година
Ћицемерие! Ќе знам за Ћевски, но Ѕотев го е написал точно за 99.9% от сегашните "патриоти"....
3
5
 
3
 
! ќтговори
 рум преди 1 година
ƒо 1 “ебе лично бих те опънал между четири кола, и натам се сещай сам, че тук ще изтри€т коментара, ако напиша какво ще остане впоследствие от теб...
2
4
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕоклон, като сравниш тогавашните 20-30 годишни младежи, със сегашните плазмодии...
1
4
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕоклон јпостоле !