Кукушева: Хлябът е поевтинял с до 26% от 1 юли 2022 г.

По думите ѝ от нулевото ДДС на хляба печели само и единствено потребителят
6 мар 2023 22:48, Йоана Цонева
28
Кукушева: Хлябът е поевтинял с до 26% от 1 юли 2022 г.
Снимка: БГНЕС

„От 1 юли 2022 г. хлябът е поевтинял между 17 и 26%. Но ако продължи темата за връщане на 20% ДДС върху хляба и брашното, която бе подета от анализатори, включително от бившия финансов министър Симеон Дянков, хлябът ще покачи цената си и ще струва над 3 лева, като тази цена ще продължи да расте ежеседмично“, това каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

По думите ѝ от нулевото ДДС на хляба печели само и единствено потребителят.

Преди няколко дни бившият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков предложи в следващия бюджет ДДС за хляба да бъде отново 20%, за да няма допълнителни свръхпечалби, тъй като по думите му цената на пшеницата е паднала, предаде bTV.

Още по темата
„Цената на пшеницата в момента е два пъти по-ниска спрямо миналата година по същото време, когато започна войната, коридорите бяха затворени, имахме много пшеница и я продадохме на добра цена на външни търговци. За разлика от това, в момента имаме много пшеница на много ниска цена, но мелничарите се запасяват още август, септември в ситуация на инфлация и на близко стояща война“, каза Марина Кукушева.

По думите ѝ настоящата ниска цена на пшеницата няма как да се отрази веднага върху цената на хляба.

„Имаме огромен проблем – заплащането на труда. Трудно намираме хора, които да полагат ежедневен, нощен и празничен труд. Цената на труда, която се опитваме да покачваме, всъщност може да доведе до корекция на цената на хляба, но това го решава всеки хлебопроизводител“, обясни още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Посната пица преди 1 година
Тука гледам коментират само разбирачи на хляб,като дори немогат да сметнат как се ценообразува хлябът прави ми впечетление и друго,че за едн напрасник кафе няма проблем да плати 2 лева,но за хляб 0,750 гр.1,50 лева са много,предлагам всеки да си направи експеримиент в домашната си пекарна да замеси 1 кг.хляб и пишете колко ви е струвал
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудо е че продължавам да живея с тези "световни" "продукти":(
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киев, Киев
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пробвайте да замесите и изпечете хляб със старите "добри" европейски брашна.Скоро бгхяб на четворна цена.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен2 преди 1 година
Госпожо толкова измислици толкова заблуди кой ли ви вярва в Бг хляб не купувам не става за ядене пък и не е полезен Стига манипулации ЕДНИ и същи години наред богатеят успешно а останалите и плащат сметката Системата е такава в БГ
15
0
 
6
 
! Отговори
Дядо Гюро преди 1 година
Дали техните заплати са се повишили в пъти или хляба е поевтинял нека всеки според чергата си да прецени.
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баничката от 1лв. стана 2лв. и по-евтина закуска няма. Какви бълвочи пишете тука бре...?! Ми то само хляба ли е....? Ама иначе никой не говори за заплати, там инфлация няма ръйш ли...
13
0
 
21
 
! Отговори
силно замислЕна преди 1 година
Тази Кукушинкова цените на хляба у Занзибар ли следи?!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бедните българи не им трябва леб. и на посолена вода могат
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак глас от паралелната вселена
10
1
 
17
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 1 година
Тая е класически пример на комунистически лъжец! Слага под общ знаменател всички тестени изделия и ако може за нашите 0 % ДДС а останалите да духат супата.
9
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесни видове хляб и брашно има все още в България и то на сносни цени. Истински подарък.
8
0
 
15
 
! Отговори
хляб преди 1 година
В България хлябът е много грозен и некачествен. Това дори не може вече да се нарече хляб, някаква мукава. А и скъп спрямо(не) качеството си. Намаленото ДДС беше грешка, разбира се, не трябва да има такива специални ставки, които се прибират в джоба на търговеца.
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕДИ ЮЛИ 2022 ХЛЯБА БЕШЕ 0,89лв, СЛЕД ТОВА 1,19лв И НЕ НАМАЛЯ ПРИ ПАДАНЕТО НА ДДС ОТ 20 НА 9% , ТА НЕ ЗНАМ КЪДЕ Е НАМАЛЕНИЕТО С 26% !! А-А-А, ДА РАЗБРАХ - НАМАЛЕНИЕТО Е В ЛИПСАТА НА УВЕЛИЧЕНИЕ,БРАВО, БРАВО !!!...
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как ще е само потребителя? Всички които участват в хранителната верига от производители до търговци и клиенти печелят от продажбата, ако ще да работят без печалба колкото да покрият разходите поне имат работа. Ако потребителя няма пари да си купи хляб ще има загуби и фалити.
5
7
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Въпросът е и до морал! Трябва ли човек да плаща на данък на държавата за да яде хляб? Жан Виденов натресе повсеместното ДДС на всички стоки. Няма друга държава с ДДС върху храните.
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на хлебната пшеница е трайно под 500 лева за тон,електроенергията която ползвате е субсидирана,всичко на цена над 0.20 стотинки за киловат се доплаща от държавата,цената на газта е 106 лева за Mwh,ДДС е Нула,та викате каква е причината вашите продукти да се продават на цени от порядъка 2.2-2.5 лева за килограм?
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука се извършва геноциДь с хората .Какво поевтиняване бре?Страна във война днес в техен магазин 0.96 Ст е хляба .За какво говорим а?
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никой не печели от нулевото ДДС. Производителя не плаща ДДСто та се толкова загрижил. Потребителите го плащат. Хляба няма да стигне 3 лева защото масовия хляб струва 1,60 плюс 20% ще стане 1,92 лева. Има скъпи хлябове но те и сега са скъпи при нулево ДДС.
1
3
 
18
 
! Отговори
Нане преди 1 година
кукурушева... Така щи браздя дъртата ливада.... Че, ще ме попниш вовеки веков амин! НАГЛА ЛЪЖЛИВА РАЗ ПОРЕТИНО...