"Ние, потребтелите": Обжалвайте априлските сметки за парно, не чакайте проверката на КЕВР

Жалбата трябва да се подаде в 45-дневен срок
29 май 2023 19:09, Стела Стоянова
6
"Ние, потребтелите": Обжалвайте априлските сметки за парно, не чакайте проверката на КЕВР
Снимка БГНЕС

Абонатите на „Топлофикация София“, които са неприятно изненадани от необяснимо високите си сметки за април, може да подадат възражение към дружеството в 45-дневен срок, въпреки извънредната проверка, която започна КЕВР по искане на омбудсмана. Срокът започва да тече след края на периода, за който се отнасят възраженията.

Това съветват от огранизацията „Ние, потребителите“.

Те посочват, че в устни препоръки касиери на "Топлофикация София" съветват клиенти със завишени сметки да изчакат приключването на назначената проверка.

Досега от "Топлофикация София" не са дали разбираемо обяснение защо сметките за парното през април са по-големи от тези през много по-студените месеци декември и януари. А от асоциацията на топлофикационните дружества успокояват абонатите, че ако има надписани суми, те ще бъдат коригирани при изравнителните сметки.

С подадена официална жалба засегнатите ще информират надлежно търговеца за индивидуалните си претенции относно коректността на начислените суми за посочения период, без да изпуснат указания за това срок в Общите условия на дружеството. След това възраженията могат да се правят само по общия исков ред пред съда., казват от "Ние, потребителите".

Още по темата

Важно е потребителите да имат предвид, че независимо от подадената до топлофикация жалба, те трябва да заплатят начислените във фактурата суми в срок, а не да изчакват произнасянето на дружеството по тяхното оплакване. В случай че не го направят, продавачът ще им начисли обезщетение за забава в размер на законната лихва от деня на забавата до момента на заплащането на дължимата сума. Надвзетите пари ще бъдат възстановени при евентуална корекция след разглеждането на жалбата.

Срокът за отговор е до 30 дни, когато е необходима проверка на място или чрез търговеца, извършващ дяловото разпределение. Ако не сте удовлетворени от отговора на дружеството, можете да потърсите съдействие от Комисията за енергийно и водно регулиране.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Урсула преди 3 месеца
Обжалвайте пред арменския поп :)))
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Знаете ли какво ще стане ако цяла София тръгне да подава възражения и жалби към Топлофикация? По колко души ще бъдат обслужвани на ден и дали за 45 дни ще минат над милион абонати? Могат да ги коригират надутите сметки без да си губим времето и да висим по опашки.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма потребители, има крепостници на Топлофикцията. Крепостници до живот!
1
2
 
19
 
! Отговори
Крдификация преди 3 месеца
Цените на газ и нефт са рекордно ниски от десетилетия! Само тук в държавата на войната между мафиите не се намалят цени или се намалят с 1% вместо 30, а после се качват с 50 вместо с 5 ! Гражданско неподчинение и спирайте да плащате на държавата! Държава няма - има сбирщина от крадци!