Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява

Доц. Косьо Стойчев и инж. Йоанис Партениотис пред Bulgaria ON AIR
7 юни 2023 09:30, Анисия Иванова
201
Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява
Снимка: Bulgaria ON AIR

75% от българите се затрудняват да покриват всекидневните си разходи. Това показват данните от анкета на НСИ. Други хора изпитват известни затруднения. Делът на тези, които се справят много трудно, се увеличава спрямо първото тримесечие на миналата година.

"Много хора започват да усещат кризата и този резултат е емблематичен отговор на въпроса дали имахме нужда от стабилизация на държавата. В отделните региони на страната има още по-специфично изражение на неравенствата на доходите. Много е хубаво да живееш в град, в който дори в криза пазарът ти позволява да продължиш да функционираш. Не така стоят нещата в малките населени места, особено където са привързани към администрация и служби, чиито доходи са фиксинирани. При галопираща инфлация ножицата се отваря в техен ущърб", каза икономистът доц. Косьо Стойчев в "България сутрин".

Според него държавата упорито отказва да премине към остойностяване на труда на часови ставки и продължаваме да работим на месечна основа.

"Трудещите се не могат да увеличат доходите си чрез труд. Промяната, която трябва да се случи, е остойностяване на един час труд от съответния вид квалификация. Ставката трябва да се обвърже с производителността на труда и трябва да се стимулират онези, които работят по-ефективно. Трябва да диференцираме труда по часове. Трябва да бъде променена данъчната политика - ниските данъци не доведоха до увеличаване на чуждите инвестиции, а до свръхпечалби в някои фирми", обясни доц. Стойчев.

По думите му новото правителство не трябва да влезе с бухалката на данъчната политика, а трябва да се влезе в икономическата система, като този пазар да бъде либерализиран, за да навлязат други субекти и да се нормализира печалбата.

Данните на НСИ в ефира на Bulgaria ON AIR коментира и инж. Йоанис Партениотис от КТ "Подкрепа".

"Тези проценти дори са занижени, защото доходите на голяма част от работещите хора и тези на пенсионерите бяха изядени от инфлацията. Не сме наблюдавали такава инфлация от 25 години, българите обедняваме драматично. България е на последно място по доходи от момента на влизане в ЕС. Милион и половина българи са напуснали страната в последните две декади", подчерта той.

Според инж. Партениотис е сбъркана държавната политика по доходите и ако не бъде променена, ситуацията ще стане още по-драматична.

"Българите го заслужават, защото са изключително трудолюбив народ. Часовата ставка не е панацея, не е проблем да я има. Проблемът е свързан с това, че трудът на българския работник е жестоко подценяван и това ни докара до демографска криза. Пред настоящото правителство и парламента стои кардинален въпрос за решаване - бюджетът на държавата. Разходната част за труда трябва да бъде увеличена", категоричен е събеседникът.


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имаше неква фабрика за японски кабели тъкмо почна пандемията и те предпочетоха да затворят заводът отколкото да се харчат за маски за персоналът.Показателно за реалноста
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Т.е в скандинавските държави 1.5 евро = 1 лев тук. Т.е, ако искате добър стандарт, който тук ще е поне 3000 лева, рам ще трябва да ви платят 4500 евро. А с данъците и глупостите им, това няма да е лесно. Не щат да плащат толкова. Отделно с тези пари, пка няма да можете да карате кола евтино.
110
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Смятам да си хвана терминал 2 и да отида в Монако, там климатът е по умерен и се живее богато.
109
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Богата Европа засмуква всичко което може да се движи и работи нещо,а бедните роднини като България са обречени на забвение и изчезване,потвърждение на това са фактите,само за 30 години Българи загуби три милиона свои поданици или около една трета от своето население!
108
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Газът поевтинява с 25%, а хората пак ще плащат рекордни цени за парно. Парното с 11% по-скъпо от 1 юли. Дневната тарифа на тока за бита ще нарасне средно с 31% от 1 юли, а нощният ток ще поскъпне със 150%.
107
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В северните държави няма развитие също. Българинът излъган да мисли, че там ще живее добре. Има данъци по 100-150% на колите и няма да можете са карате дърта кола, която замърсява. Средната заплата примерно, ако е 2-3 хил нето евро, ако нямате търсени умения, по скоро ще сте около 2. С тези 2 трябва да платите наем, а той не е като тук 350-400 евро. Там ще е по-скоро 1200 евро за едностаен. а с останалите пари - сметки, дрехи, храна и прочие. Като всичко е в пъти по-скъпо.
106
1
 
3
 
! Отговори
Работник преди 5 месеца
Аз нема да подписвам договори за ниски заплати! Подписвам договори само за висока заплата! Иначе няма да работя, ще си стоя в къщи да си почивам.
105
5
 
5
 
! Отговори
Работник преди 5 месеца
Аз си фащам терминал 2 и отивам на запад да работя за голяма заплата!
104
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Европа без руските ресурси - енергия, води, природа и всичко останало е обречана да влачи жалко съществуване.
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Работник, трудовата дейност не е абсолютна. Точна така. Накажи ги! Нека разберат, че без теб не могат :)
102
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой въобще още работи в бг ??? Хора , уважавайте себе си и към терминал 2 !
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 94, много добре си го написал! Хайде сега си помисли, ако ти решиш да рискуваш. Залагаш си четирибуквието. Стартираш бизнес. и ти идва някакъв, който ти разтяга локуми, че трябва да получава 10 000 лв... щот така е решил. Еми не, разбира се. Заплатата ви е функция на свършената работа. Често необразованите забравят, че дори столът, на който седят струва пари. И тези пари трябва да се изкарат от някого.Ако пък решите можете и да не работите :)Протестирайте и чакайте някой да ви открие
100
3
 
5
 
! Отговори
Работник преди 5 месеца
Еми нема па да им работим на дебеловратите работодател, ще си стоя в къщи и ще си почивам! Или ще ходя в Норвегия да взимам норвешка заплата! Нема да им работя на дебеловратите работодатели!
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В БГ е най-добре за майстори, техници по охлаждащс техника, таксиджии, монтьори, юристи, счедоводители, електротехници, парнаджии, алармени техници, брокери, собственици на фирми, архитекти и др. Въпроса е, ако вече имаш професия, дали ти стиска да се преквалифицираш там където са парите. Много хора направиха точно това. Но не всеки може дс си работи по професията или са направи бизнес с нея.1. Конкретния бизнес може да изисква голяма инвестиция.2. Не всели умее да ръководи бизнес.
98
2
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 5 месеца
Хората работят толкова колкото се изисква от работодателя за да реализират печалба на фирмата, а им се плаща толкова колкото определя пазара на труда, ако някой не е балама и не иска да работи по тази схема, остава без работа.
97
1
 
5
 
! Отговори
..... преди 5 месеца
Скоро няма да се оправим,защо ли,ами защото всеки работодател мисли за *** си и това как да нахрани семейство,роднини,любовница и т.н. и след това мисли как да спести от заплати на работниците си!Вече същото важи и за държавните структори,гледа се да не се дават пари според инфлацията.Защо не вържат МРЗ с ОРЗ примерно вдига се МРЗ от там да се вдига примерно 2 пъти ОРЗ спрямо МРЗ в дадена институция.А се наблюдава едно изоставане цените в магазините си растат въпреки че индус.ток падна и гор
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 95, някой принуждава ли ви да си разписвате договорите? не! На тази липса на кадри, ако един имащ се за интелигентен човек не може да си договори добра заплата при кандидатстването... си заслужава съдбата! Щом сте толкова можещи и знаещи си правете ваши компании, наемайте хора и им плащайте щедро. Какво ви спира да печелите и да станете милионери? Мрънкането или липса на умени? От както осъзнах, че никой не ми е длъжен, животът ми стана много по-лесен и приятен! Никой не МИ е длъжен!!!
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Do 78Ти четеш ли глупостите ,които пишеш??Парите нарочно се обезценяват. Защото са свързани е долара, а той поне от 60 години официално няма никакво покритие. Договореността за златно покритие отдавна и демонстративно е убита./САЩ са 32 трилиона дълг от къде да се вземе злато на стойност 32 трилиона че долърът да имал покритие?Тоест ако САЩ имат 3% ръст трягвя да къпят злато за 1 трилион ?Ти разбираш ли че това е тъпотия което пишеш
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При 450 милионен отворен пазар на труда какъвто в случаят е ЕС,няма бизнес който да оцелее ако не осигури адекватно заплащане на своите служители,първоначалното натрупване на капитала приключи и нашите родни"бизнесмени"трябва да се съобразяват с реалността ако искат да съществуват!
93
2
 
8
 
! Отговори
Кръстю преди 5 месеца
Новото правителство трябва да вземе крути мерки срещу сивата икономика- гумаджии, автомонтьори, плочкаджии, строители, таксиджии, брокери всичко трябва да изелезе на светло, да плаща данъци, да има поне елементарнии регулации