Животновъд: Няма качествено родно месо, хората не знаят какво ядат

Луканките и саламите у нас се правят с вносна суровина
15 юни 2023 14:37, Анисия Иванова
87
Животновъд: Няма качествено родно месо, хората не знаят какво ядат
Снимка: БГНЕС

В България няма качествено месо, голяма част от потребителите не знаят какво консумират, масово месните продукти са преработени в България, но не са направени с българска суровина, а вносна. Това стана ясно от кръгла маса, организирана от сдружение “За достъпна и качествена храна”.

“В България нямаме качествено месо, нямаме и специализирани породи за месо”, заяви Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите. Михайлов уточни, че най-добрите луканки у нас се правят от румънско месо. “Можем да предприемем едно действие, и то е субсидиране на месодайното говедовъдство”, смята още той.

Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), обясни, че за голяма част от потребителите не е ясно какво консумират. “Това, че даден продукт е произведен по български държавен стандарт /БДС/, не значи че е направен с български суровини. Масово месните продукти са преработени в България с вносна суровина. Това по никакъв начин не подкрепя българското производство”, подчерта Караколев.

Относно сирената той уточни, че има сирене с 87% водно съдържание, то ще стигне 99%, пак ще се купува и няма да се прави впечатление. “Нашето мнение като производители е по-добре да фалират няколко некоректни производители на некачествени храни, но те ще отворят път за много по-качествени български храни с български суровини”, каза още Караколев.

Андрей Велчев, председател на сдружение “За достъпна и качествена храна”, представи продукт, който се продава в супермаркетите и е видимо негоден за консумация.

“Това е неотварян буркан лютеница, представен ни от потребител, който е поискал от конкретния супермаркет да му възстановят сумата, но това негово искане е отказано. Тази лютеница вече трета седмица се продава в магазините и ще подадем сигнал към Агенцията по храните”, каза още Велчев.

Светла Чамова, председател на Научно-техническия съюз по хранителна промишленост също изрази съгласие, че говедовъдството има нужда от субсидия, защото без нея е невъзможно то да се развива в страната.

“Относно нарушенията с премахването на печати върху продуктите, то може би някои от пропуските в законодателството са, че глобите не са достатъчно високи и няма отнемане на лиценз за хора, които си позволяват да правят тези нарушения. Качество се постига, като се следи цялата верига от производство, от първия етап до слагане на продуктите на трапезата”, каза още тя и допълни, че вече всеки път, в който закупува даден продукт, ще чете етикета. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Има ли значение дали едно прасе е отгледано в България,Румъния или Испания? Еми,няма.Прасето си е прасе.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
добро утро
69
2
 
3
 
! Отговори
Да преди 10 месеца
А на някой *** дойде ли му на акъла,че това всичко идва от западната п.мия ес и САЩ,а не от Путин.ЯДЕТЕ РАКОВИ КЛЕТКИ ДЕГРАДИРАЛ НАРОД ,НАЛОЖЕНО НИ ОТ БРЮКСЕЛСКИЯ ***! РАЗБРАХТЕ ЛИ НЕЩАСТНИЦИ ЕС И САЩ НИ УБИВАТ НЕ РУСИЯ.С ДОКАЗАТЕЛСТВА,ЧЕ Е ТАКА!СОЛКО ОЩЕ ЩЕ ТЪРПИМ ЕВРОПУМИЯТА ДА СЕ ГАВРИ С НАС?ЗАЩО САЩ И ГЕРМАНИЯ НЕ ЯДЪТ ОТ ТЕЗИ ПРОДУКТИ???ЗАЩОТО ПУТИН Е ВИНОВЕН ЛИ! ХОДЕТЕ СЕ БУСТЕРИЗИРАЙТЕ ОЩЕ И БЕЗ ВАС МОЖЕМ ДЕГРАДИРАЛО ОБЩЕСТВО ВЯРВАЩО НА СОРСОКИТЕ МЕДИИ
68
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя не е животтновъд, отново наговаря маса глупости.
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Купувам си много хубави сърнешки наденички с месо от Австралия. Поне знам какво има в тях и са вкусни. Българските наденици са с толкова сол и черен пипер, че не се ядат. Както и сухите колбаси. Да не говорим за мазнотията която слагат от кой знае какво и с каква годност. Развих алергии даже от някои наши месни продукти. Изобщо не се знае какво слагат в тези неща и за съжаление и по цената не си личи. По цената само си личи САМОкой иска да печели повече и да е хитрец на гърба на обикновенитехора
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В България няма животни за месо,само гoведа и ***
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нямаме говведа, ама имаме айтита.
64
2
 
10
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 месеца
Ами животновъдството и земеделието са тежка работа.Работи цялата фамилия и се работеше основно от турците които ги тормозихте и успяхте да прогонитете .Няма събота няма неделя.Няма почивен ден.Някои във форумите още въздишат по Тошово време.Ами отивайте по селата да гледате животни,да сеете да копате нивите и да ядете качествена храна.Да видим лесно ли е.
63
1
 
5
 
! Отговори
Грета Тунди : преди 10 месеца
"Не може! Колонията ще яде червеи и щурци за да не отделя въглероден отпечатък!!! Хау деър Ю!!!"
62
0
 
10
 
! Отговори
От хората преди 10 месеца
Господа,нищо няма да се оправи,ако продължавате да криете имената на производителите и търговците. Срамувам се за вас.
61
1
 
5
 
! Отговори
няма такава кочина преди 10 месеца
Някой да ми каже нещо хубаво остана ли в тая ***?Къде има българи трева не никне!
60
1
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 10 месеца
Борчето ,дето стана министър на земеделието си има прасета ,след работа ходи да ги храни. Затова на фирмата му Тандем саламите му са най-скъпи.
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За да влезе БГ в ЕС се е съгласила във всяка производствена сфера включая земеделието и животновъдството на квоти за производство. Това е бизнес идеята да се поддържа ЕС като такъв е единствено да расте на потребители за да има къде големите производители да пласират стоката. Не им трябва на Германия и Франция конкурентни производители. Затова и Норвегия не е в ЕС защото условието е било да квотира сьомгата, и те са им показали средняка. Имаме и дати за АЕЦа и за Мариците трябва да се затварят.
58
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Програмистката сг***н пак налази коментарите да се похвали...Никого не интересувате, стойте си в кьошето и си пушвайте калпавия код в хъба, дреме ни! Истината е цялата страна необратимо е на трупчета...няма читави бизнеси, няма инвестиции, няма икономика...Всичко е или държавни служители или частен бизнес кретащ в търговията и услугите без да създава добавена стойност!!!! Софето изсмуква всички читави кадри а провинцията е тотален леш!!!!
57
5
 
13
 
! Отговори
Аз... преди 10 месеца
...се радвам, че най-после махнаха рекламата за мин. вода, в която дават как две девойки се женят помежду си. За колбасите и сиренето приказките са от 90-та г. За мен БГ баницата е най-вита, виното най-руйно, хорото най-кръшно, девойките най-най, който яде кебапчета не пие хапчета и т.н.
56
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И още как има хубаво месо, ако човек знае откъде да го купи. Въпросът е, че масово потребителят е неграмотен и купува най-евтиното, защото нямал пари. Ами аз предпочитам да взема двойно по-малко на двойно по-висока цена. Има прекрасно нашенско месо. Но както долу е написал един колега "хитрите програмисти" го ядем. И това е факт.
55
9
 
11
 
! Отговори
Има ли навити? преди 10 месеца
А в Русия ядат само качествена храна и водка. Има ли някой тук, който иска да ходим да живеем там - на хубавото?
54
11
 
7
 
! Отговори
ИСТИНА преди 10 месеца
Малко Хора знаят една малка Подробност - БГ Депутатите се хранят във Виена - има специален самолет от Летище София до Виена - Взима ги в 12 часа на Обед и ги връща в 15 часа . Полета до Австрия е 1 час .
53
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ядете 30 годишно размразено месце от резерва на евро гейците. Купете 200 грама и се пробвайте да го изпечете. След изпичане едва ще го съберете от скарата. Ще се разпадне като дроб сърма. Така се получава когато месото е стояло дълги години дълбоко замразено.
52
2
 
6
 
! Отговори
Русия преди 10 месеца
Яж БАНАНИ бе братанВижти ПОСОЛСТВОТО как хубу на убива