Летният сезон е труден и ще бъде кратък, няма ги германците

Печалбата е свита, хотелиерите са на ръба на оцеляването, казва експерт
20 юли 2023 18:30, Елка Василева
117
Летният сезон е труден и ще бъде кратък, няма ги германците
Снимка: архив, БГНЕС

Летният туристически сезон се оказва труден за хотелиерите. Той ще бъде кратък и няма да достигне нивата от предковидната 2019 г. Това обясни пред БНР Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация и председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

Още по темата
В началото на септември някои хотели ще затворят, каза той.

„Но тази седмица приключва т.нар. дупка и хотелите масово вървят към запълване. В началото добре се пълниха тези от висока категория, но имаха и добри намаления“, обясни Щерев.

Печалбата е свита и хотелиерите са на ръба на оцеляването, посочи още той.

„Няма ги немците. Беше ясно, че сезонът ще  е труден. Не знам защо се правеха коментари за  много добър. Липсват около милион и половина туристи. Крайният резултат според моите очаквания и разчети няма да е добър. Инфлацията е сериозна. Ще бъде въпрос на оцеляване. Така не може да се поддържа персонал и да се обновява базата, за да се печелят клиенти“, каза Щерев.

Войната също оказва влияние, категоричен е той. „Шумът за водата. Имаше застой на записванията“.

Георги Щерев смята, че българската държава трябва да потърси компенсации от европейските институции. Намира необходимост и от мерки за привличане на туристи извън активния сезон.

„Ако не направим нещо, догодина ни очаква и по-лош сезон. Немските туристи започваха да летят от 24-ти април. Сега летят от 10 юни. Трябва държавата  да работи заедно с големите немски туроператори и да се направят програми със стимули. В момента те се дават само от хотелиера“, каза Щерев.

Държавата да се намеси и в кредитирането и да даде гаранции, призова още той.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска организация са предложили пакет от стимули и за вътрешния пазар, в това число и предоставянето на ваучери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
18
 
! Отговори
Пускай преди 9 месеца
Кепенците и сбогом! А наесен и държавата! Помощи с миранти, помощи за ток, помощи с ДДС, помощи с реклама ... А стига бе, един път им плащаме през бюджета, втори път ни съдират кожите в курортите. Сега германците им криви. Толкова си можете.
107
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ех тия хотелиери-капиталисти, все държавата трябва да ги бута. Реклама да им направи, стимули да предлага, от ДДС да ги облекчи.
106
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ха, мутрите искат държавата да им урежда бизнеса, те само да прибират парите! Наглост безкрайна!
105
20
 
14
 
! Отговори
анонимен келеш преди 9 месеца
Най хубавото е,че ги няма пияните,бедни Руснаци:):):)Нама ги и в Гърция и всичко е ОК:):):)
104
2
 
3
 
! Отговори
шмatka преди 9 месеца
До Анонимен 97 Тази мисъл е на Ейбрахам Линкълн. И твоят вариант търпи корекциил
103
0
 
35
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 9 месеца
Няма нужда от стимули. Никой не стимулира туристите да ходят до Париж. Оправяйте се както можете!
102
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И аз имам проблем с отделителната система. Не мога, да отделя пари за море. Мога да отида само на Бали при баба на село.
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Маищесе откажа да ям дюнери
100
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма ги германци, скандинавци и мн други. Е Турция и Гърция се пукат по шевовете, странно ли защо.
99
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Директорът на Института за оценки и анализи в туризма Проф.Румен Драганов да върне заплатите и да си подаде оставката. Той излъга д оценката и анализите си. Дори Проф. Драганов съветва тази година да подготвим същия бюджет за лятната ни почивка, какъвто сме имали през изминалото лято.Оставка, беее!
98
1
 
17
 
! Отговори
морски преди 9 месеца
Септември ще бъде май, оплаквачи ще реват безкрай....
97
1
 
14
 
! Отговори
Драганов на 19.06.23 преди 9 месеца
Каза: Вече сме в така наречения среден сезон. Това означава, че по курортите започва масовото пристигане на туристи. В комплексите Албена, Св. св. Константин и Елена, Златни пясъци и Слънчев бряг има предимно чужденци. Българите ходят в останалите градове по Черноморието. Очакваме през този сезон да има около 3,2 милиона чужденци и 5,1 милиона българи, Ден по-късно отново каза: "Над 8 милиона туристи се очаква да посетят българското Черноморие това лято"
96
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Можеш да лъжеш много хора за кратко време или малко хора за дълго време, но не можеш да лъжеш всички хора през цялото време, Гьобелс (немец)
95
1
 
33
 
! Отговори
Кратко и ясно преди 9 месеца
Това новина ли трябва да бъде? Няма защо да чакат до началото на Септември,да пускат кепенците още сега,и обратно по селата. Балъците свършиха.
94
2
 
10
 
! Отговори
До 92 преди 9 месеца
Хахахаха поканете корейци за още по-евтино. Кучетата валяло в България.
93
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нека да дойдат. Ще им сервираме едно специално кравешко рядко ... за 1000 евро. Пак ще дойдат. Я, колко шефове си имаме. Правят супа и от рядко щастие - екстра става. За 100 лв.
92
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма ги германците, голям зор, бабите чакат на гарата туристи. Семейство с дете пита една от бабите хазайки:- А в стаята WiFi имате ли?- Няма, миналата седмица пръскаха!
91
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дайте да си внесем туристи от Бангладеш. Да ни оправят сезона. Те нали ядат крави?
90
1
 
45
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 9 месеца
Скоро бях на Тасос в Гърция и е пълно с австрийци, германци и англичани. Е.. Сега август месец в топ периода за 2 седмици на нашето море ще има някакви хора, но до там. Който и да питам от обкръжението ми, всеки казва че всички негови познати ще са в Гърция, Турция, Албания или другаде! Поздрави на нашите мутрохотелиери. В тази криза хората няма да са без работа като миналата и ако ходят на почивка, няма да е на нашето море! Желая им късмет за напред!
89
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На есен като почнат да теглят едни милиарди евро и да раздават помощи на "бизнеса". Ще вдигнат дълга поне тройно. И пак ще има за всички новия модел мерцедес. Нали затова е държавата? Какво се плашите?