Алибегов: Само у нас туризмът не е приоритет №1

След Ковид кризата няма кадри в нашия бранш, каза той
20 сеп 2023 11:25, Анисия Иванова
84

Заведенията за хранене да не се облагат с данък печалба, а да се въведе патентен данък. Ставката ще се определя от големината на заведението и от броя на местата за сядане. Идеята е на директора на НАП Румен Спецов.  

"Тази мярка е супер, тя е европейска мярка, прилага се отдавна в Европа и е хубаво, че и ние започваме да поглеждаме към Европа. Друга мярка, която се прилага от 2008 г., е за диференцираната ставка за ДДС за хотелиери и ресторантьори. Хората отдавна са осъзнали, че ставките трябва да бъдат такива в този бранш. Трябва да има патентен данък", коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в "България сутрин".

Според него анализът на Спецов е бил точен и предложението би било в помощ на бизнеса.

"Всяко облекчение за малкия бизнес води до по-висока събираемост, до изсветляване. Когато хората са притиснати и не могат да си плащат разходите, отиват в сивия сектор. В момента готвим един анализ, който ще е готов до края на този месец най-късно, тогава ще напишем писмо до НАП, трябва да се направи в анализа какво се случи след намалената ставка за ДДС. 2023 г. ще е прогнозна", обясни Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът на държавата е, че не сяда да обсъжда мерките, които иска да въведе за дадения бранш. "Идеята за касовата бележка не беше толкова лоша,  ако не беше спусната отгоре без никаква дискусия", даде пример Алибегов.

Според него, ако има диалог, няма да има нужда да се протестира и да се затварят пътища.

"Само в България туризмът не е приоритет номер 1. От 2020 юни месец от намалената ставка на ДСС минималният осигурителен доход беше 625 лв., оттогава сме на 800 лв., това го приехме като знак на воля от наша страна. Има какво се анализира, да се види на финала от осигуровки, корпоративен данък и ДДС, след намалената ставка има ли позитив за страната, или има негатив", посочи още Алибегов.

Браншът ще настояват ставката да бъде 9% константна и да се приравни, да не се променя.

"Когато става въпрос за един бранш с 250 000 заети души, трябва да има цифри. Последните две години се наслушахме на това как нямало смисъл от тази ставка, но не могат да кажат защо нямало смисъл от нея. Защо противопоставяме бизнеси, браншове и хора", попита Алибегов.

"Всички малки бизнеси трябва да бъдат на патент. Не може едно малко магазинче да се бори с някои от проблемите на големи хранителни вериги. За да се излиза от сивия сектор, трябва да се седне на една маса", категоричен е той.

По отношение на кадрите Алибегов коментира, че има огромен проблем.

"След Ковид кризата няма кадри в нашия бранш. Държавата не е подготвена за този сценарий изцяло да се внася работна ръка, защото ние изцяло внасяме хиляди души. Хотелиерство, ресторантьорство зависят от много хора. Агенция "Митници" действа по-добре, но изискванията, които са направили за внасяне на работна ръка, са много остарели. Трябва да се промени задължително едно от изискванията нулеви данъчни задължения, за да можеш да внесеш работна ръка от чужбина", на мнение етой.


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
това че имаш заведение не те прави автоматично че си в туристическият бранш.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съсипахте и природа и всичко, гола вода сте. Изгонихте и българите да почиват другаде.
75
0
 
5
 
! Отговори
Румен Тира преди 2 месеца
След ковид кризата няма достатъчно тираджии! Няма кадри! Искам държавата да плаща на всеки тираджия по 8000 лева на месец издръжка и аз още 2000, за да можем да направим тираджийската професия привлекателна и да дойдат млади тираджии и тираджийки. Разберете, че няма кой да кара тира.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е па, бате, направи си академия за сервитьори и готвачи. Ако искаш и реалити може да направиш и ще го дават по телевизията. Обяви начална заплата 3к чисти за обучен специалист без стаж, а сеньор готвачите и сервитьорите им давай поне по 10к чисти и така. Е го Наката, така направи. Сега програмисти бол. Направи и ти така и ще има готвачи и сервитьори бол.
73
0
 
0
 
! Отговори
кракът е номер преди 2 месеца
1 , качеството , ако няма тогава кока . такива ала бала, сглобки - треви и кристали с фентанил е некачество , нали . Брата на асан атакува старозагорския склад . Мъжът се е самоубил .
72
0
 
6
 
! Отговори
ИВАН преди 2 месеца
АЛИБЕГОВ, ЗАЩО ТВОИ СЛЪЖИТЕЛИ БИЯТ ШАМАРИ НА КЛИЕНТИ БЕЕЕ?!
71
0
 
10
 
! Отговори
Ричо АлченГЕРБов и преди 2 месеца
мутрите изгониха платежоспособните туристи. Няма да се върнат. Не са мазохисти !
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обективно западняци идват на море в България само и единствено когато цената е най-изгодната предложена. Нямаме абсолютно никакво друго конкурентно предимство. Богатите няма да дойдат тук НИ КО ГА. Когато си под такъв ценови натиск, нормални заплати в бранша няма да има НИ КО ГА. Това е като с тютюнопроизводителите на времето. Ти им казваш не садете тютюн, няма кой да го купи. И те садят тютюн и после реват за субсидии.
69
0
 
6
 
! Отговори
Mногознайко преди 2 месеца
Али, най добре да забранят вечерите вкъщи. Смо_таняк.
68
0
 
15
 
! Отговори
Абе преди 2 месеца
я се махай бе, нямало да се облагат с данък печалба, а кой да обложим, хората които произвеждат ли. Ти какво произвеждаш а? Купуваш нещо стопляш го и после го продаваш на тройна цена. Бегай, бегай, бегай.
67
0
 
13
 
! Отговори
отговорче преди 2 месеца
щото сте измамници # 1 бе алибег
66
0
 
16
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
Няма кадри а защо. 1. Ненормално дълги работни смени от по над 12 часа без почивка. 2. Плащане под масата. 3. Ниски заплати. 4. Подигравателно отношение. 5. Редовно пропускане на последната заплата, ако си сезонно нает.Кое от тези неща не са извършвани от собственици на туристически бизнеси? Изгонихте си персонала, изгонихте и туристите. Сега искате с нашите пари да влачите пак печалби.Няма да стане. Фалирайте.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Без Али лявБег не може.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
марш бре - тоа само предавания за готвачи по телевизията - какво да научат младите - че трябва да кашавари- егати и нацията
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя дръжка поредната глупост,не се ли наядахте...дано потоп удари всички заведения и да фалират,цените па скъпи от навън..
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя па , Децата трябва да са приоритет и Детската болница , Пенсионерите да са приоритет , Лекарствата ,Болниците , а Не ресторанти и хотели дето ви глезотят с всякакви облаги
61
0
 
7
 
! Отговори
Аре Недейбегов преди 2 месеца
Приоритет не означава раздаване на пари.
60
0
 
6
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 месеца
Алибегов дали знае,че всички канали на ресторантите от Шабла до Резово се вливат директно в морето без тия търгаши да олащат,че замърсяват морето.Вместо държавата да ги изтрещи с глоби по големи от оборота им той риве за ДДС.Пуста и сопа,кога ли ще заиграе по гърба му.
59
0
 
2
 
! Отговори
карачанаков преди 2 месеца
А ди бегай ве!!!!И Вие сте същите като зърнарите,га ядохте кИфтетата не рИвахте
58
6
 
2
 
! Отговори
Хотелиер преди 2 месеца
Решил калцун, че заслужава море в чужбина. Да, ама не, пак при нас ще дойдете, ние пак ще ви одрусаме, а на вас пак ще ви хареса. Гърците вече пищят от вас. Ще се видим на морето, аре бегайте