Защо след 5 години в България един германец се върна в Германия?

С времето настъпи отрезвяване, казва Кнут Гирдал
21 ное 2023 07:08, Елка Василева
151
Защо след 5 години в България един германец се върна в Германия?
Снимка: архив, БГНЕС

"В България животът не е толкова сложен. Там всичко става по-лесно - с повече импровизации, но функционира." Германецът Кнут Гирдал е живял пет години край Сандански. Защо все пак е решил да се върне в Германия?

49-годишният германец Кнут Гирдал е живял пет години в село Джигурово, близо до Сандански. Решава обаче да се върне в родния си град Кемниц. Той е уебадминистратор по професия и работи по различни проекти. Основният от тях се занимава с възможностите за миграция от Германия в други страни - сайтът дава информация и улеснява подготовката при предприемането на тази важна стъпка. Личният опит на Кнут Гирдал може да е особено полезен за онези германци, които обмислят да заживеят в България. Дойче веле разговаря с него за впечатленията му от страната.

Защо решихте да се преместите в България?

Кнут Гирдал: Огледахме и посетихме няколко държави, направихме сравнение на разходите за издръжка в тях и установихме, че най-евтино е да се живее в България - мисля, че и сега е така. Така направихме своя избор през 2017 г., като най-напред отидохме във Варна. Там беше хубаво, но един познат ми препоръча Сандански и в крайна сметка се установихме там - в село Джигурово.

Означава ли това, че Вашият основен мотив е бил икономически - да спестите от разходите за издръжка?

Кнут Гирдал: Това беше една от причините, но имаше и друга - топлият климат: там не вали през цялото време през лятото, както в Долна Саксония. И при положение, че можем да работим отвсякъде, не се колебахме дълго.

Стигна ли се до голям сблъсък между представи и реалност, след като се установихте в България?

Кнут Гирдал: В началото не, бяхме прочели статиии за страната, бяхме говорили с познати, които са били в България и така картината се оформи постепенно. Бяхме проучили много данни - и за икономиката, и за населението, и за климата.

Какво Ви хареса по време на вашия престой в България и какво не?

Кнут Гирдал: Хареса ни това, че животът не е толкова сложен. Един пример - проверката на водомера в къщата ни. Периодически идваше жена да го види, но ако не бяхме вкъщи и тя не можеше да влезе, не беше никакъв проблем - следващата седмица носехме в офиса на компанията в Сандански снимка с данните от водомера. Или друг пример - ако имахме нужда от нещо от Германия, поръчвахме без проблеми и куриерските фирми ни го носеха. Нямаше никакъв стрес, за разлика от организацията на този процес в Германия. В България всичко става по-лесно, придружено е от повече импровизации, но функционира.

А защо след пет години живот в България все пак решихте да се завърнете в Германия? Разочаровани ли бяхте?

Кнут Гирдал: Разочарование не е точната дума - по-скоро мога да говоря за отрезвяване, което настъпи с времето. Ние си давахме сметка, че отиваме на село - с козите и овцете. Но малките стада, които обикаляха наоколо, не бяха особено романтични - животните не бяха така добре поддържани, както сме виждали например в Италия. Ясно ми е, че те бяха важни за своя стопанин, който разчиташе на тях за издръжката си, но нищо повече - така бих подредил нещата. Съседът ми имаше и крава, на която много държеше - той се обръщаше към нея по име, разговаряше с нея. Всичко това ме накара да се замисля за разпоредбите на ЕС и стимулите за селското стопанство - какво са променили? Той нямаше никакъв шанс с тази единствена крава... А и преминаващите по няколко пъти на ден стада от крави покрай къщата ни неизбежно оставяха следи след себе си.

Освен това - в България често се случва като се уговориш с някого за нещо, да си наясно, че плановете могат да се променят. И не те предупреждават например, че няма да дойдат според уговорката. Или пък поръчваш нещо, отиваш да го вземеш в уговорения час, а то не е готово или пък не е доставено. Голямо изключение е някой да те информира предварително, ако има промяна в плановете. Някой би казал - е, какво толкова? Но ако ти самият си имаш планове? Това е разликата спрямо германската точност и германската надеждност. Манталитетът в България е друг.

И пет години за Вас бяха достатъчни?

Кнут Гирдал: Да, би могло да се каже. Освен това ни липсваха приятелите - мислехме, че ще успеем да запазим контактите си с тях въпреки дистанцията, но това не се оказа толкова лесно. Пък и пандемията настъпи - събраха се доста неща.

А имахте ли възможности за лични контакти с местните хора?

Кнут Гирдал: Донякъде. Аз знам руски, започнах да уча и български - тръгнах от думата покрив, която ми трябваше заради ремонта на къщата. Направих си речник, в който записах имената на строителните материали, от които имах нужда. Контактувахме с един от съседите - фермер, който имаше и голям бизнес, и беше с по-отворен поглед към света и към Европа. Но другите не бяха такива - те се интересуваха от своята къща и от своята градина, нямаше за какво да говорим с тях.

Какво бихте посъветвали германците, които се насочват към България?

Кнут Гирдал: Ако става дума за германски пенсионери, те са наясно с какви средства разполагат и търсят място, където парите ще им стигат и те ще се чувстват добре - в този смисъл България е добър адрес. На "другите" бих препоръчал да потърсят близостта с някой голям град, ако се насочат към България.

А Вие - бихте ли определили отиването си в България като грешка?

Кнут Гирдал: Не - това беше важен опит. Нещата не се развиха така, както си ги бях представял. Но пък ако не бяхме опитали, вероятно и до днес щях да се чудя дали в България нямаше да е много по-добре. Вече знам отговора на този въпрос. Добре беше, че отидохме в България. Но е добре и това, че се върнахме.

Какво е това, което никога няма да забравите от България?

Кнут Гирдал: Залеза - когато слънцето се спускаше над планините. Тогава всичко потъваше в спокойствие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
4
 
! Отговори
К1Д преди 5 месеца
По селата се издивява за максимум 3 години ,идилията на граждани у фейсо за селата е мит. Ако не си израсстнал там забрави колкото и да се напъваш и да се правиш на зелен веган накрая почваш да буташ масло...
125
2
 
2
 
! Отговори
ПП ДБ ДПС ГЕРБ СДС преди 5 месеца
Ало ш вабата , да не ни търсиш под дърво и камък в Германия оти нема да ни намериш. Ние виреем само там де хора и народ няма.
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ГабровецE от къде тия шведи?? У нас, за съжаление, има само роми и турци... и по някой друг руснак.
123
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И Вежди Рашидов изтрезня след толкова години на държавна издръжка
122
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този е типичен повреден източногерманец! Не може да му се помогне! Просто си иска хонекер и вилата на врата!
121
2
 
11
 
! Отговори
Габровец преди 5 месеца
Джигурово е страхотно село на страхотно място! Само ,че много" шведи" живеят в него! Селото на моето детство!
120
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нещо не ми стана ясно защо е напуснал. Хем иска крави, хем се дразни от "следите", които остават пред къщата му. Сигурно в Германия на кравите им слагат памперси?
119
3
 
20
 
! Отговори
sf преди 5 месеца
типично по немски - пари, сметки, точност..... тук не е за такива хора. до-ви-жда-не...
118
0
 
24
 
! Отговори
Иво преди 5 месеца
Има немци, които много добре се адаптипаха в България. Но не тези, които са дошли за по евтината бира. България трябва да я обичаш, иначи няма да издържиш на живота в нея. В крайна сметка сега границите са отворени, всеки може да се мести където си иска. И това е добре. Животът ти е това, което сам си направиш с него, независимо къде си.
117
0
 
20
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Има и други противоположни примери, познавам семейство германци, което живее в българско село от 11 години, вече имат малка работилница за пелети и освен това са находчиви да продават и фураж за животни, който те произвеждат !!! Вярно, че нямат комфорт, но това е въпрос на лична нагласа и избор- според човека.
116
16
 
10
 
! Отговори
дедо от село преди 5 месеца
Някой да го е канил тука? НЕ!!! да си фаща пътя и отде дошъл ,там отишъл!
115
7
 
44
 
! Отговори
Лина преди 5 месеца
Нищо, ще се върне в Германия и ще изтрезнее. Ако си мисли, че Германия е тази от преди 5 години, много се е заблудил, а колкото до легендарната немската точност на която уж бил свикнал - това е като да чакаш бялата лястовица- някои са я виждали, но къде точно не знаят.
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не се знае, има още време до изборите, ще видим на изборите.
113
1
 
19
 
! Отговори
йоанис преди 5 месеца
този явно не знае какви бяха навремето на ГДР селата
112
7
 
16
 
! Отговори
Нео преди 5 месеца
Доста повърхностно решение за идването. С малко информация предимно икономическа и с езикова бариера. Не е умна постъпка!
111
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Явно не му е удобно на човека да каже директно за зверската простотия в която е затънало обществото ни и пълното беззаконие!
110
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В чужбина си чужденец колко и да се опитва да не е.
109
13
 
17
 
! Отговори
DW=WC преди 5 месеца
Някой изобщо вярва ли на Дойче ПропагандеНмашинеН?!?!? :) :) :)
108
1
 
30
 
! Отговори
мдаа преди 5 месеца
Тук има места, където може да се чувстваш като отшелник. Жив човек да не видиш, само по някое диво прасе. НО, зависи от приоритети на човек. Някои пък точно тази самота и изолираност обичат. Поради намаляващото население и грешната политика централизираща всичко в София, териториите без население ще се увеличават, докато някой съсед не си ги "припознае".
107
1
 
15
 
! Отговори
xvxbcb преди 5 месеца
В Джигурово има почти само ***, преди 25-30 години имахме лозе на отсрещния баир и музиката се чуваше в лозето, до колкото знам доста от тях работеха в чужбина до скоро