Храните няма да поскъпват, реколтата е рекордна

Големият проблем е с цените на горивата
21 дек 2023 11:58, Стела Стоянова
40
Храните няма да поскъпват, реколтата е рекордна
Снимка БГНЕС, архив

Цените на пшеница, царевица, слънчоглед са по-ниски в сравнение с декември миналата година. Повечето борсови стоки, особено фуражите, които имат отношение към цените на храните, на световните борси са с 20-30 процента по-ниски.

Това обясни пред БНТ Васил Симов, шеф на Софийската стокова борса.

Над 790 млн. тона пшеница ще се приберат в света тази година, при царевицата ръстът е още по-голям. Не се сбъднаха мрачните прогнози как няма да има зърно заради войната, обясни той.

Реколтата у нас на пшеница е равна с рекорда отпреди 2 години - 6,5 млн. тона, посочи още Симов.

Достатъчно е само 1/3 от рекултата у нас на зърна и фуражи да се изхраним, останалото да изнесем, обясни експертът. Затова цените на храните не се вдигат.

Вдигането на минималната заплата, цената на електроенергията и на горивата обаче влияят, затова не можем да говорим за голямо поевтиняване. Важното е, че няма поскъпване спрямо миналата Коледа, обобщи той.

По-големият проблем е с цените на горивата и у нас, и по света, посочи шефът на стокововата борса. "Драстино поскъпване не бих казал, но много зависи дали ще се разкъса възелът в Червено море и безопасното преминаване на танкерите от там", коментира Симов.

При петрола по-силен фактор се оказват военните дейстия и политическите конфликти, светът трепери заради едни пиратски набези дали танкерите ще могат да захранват Европа с петролни продукти. Защото сега и ние зависим от тези доставки след решението на руския петрол. Консумацията през зимата заради отоплението е по-висока, напомни той.

Преди 15-20 години петролът е стигал и 150 долара за барел, сега е 80, колкото беше декември миналата година, успокои обаче Симов.

Цената на 16 продукта наблюдава Софийската стокова борса. По отношение на хранителните сме добре спрямо останалите европейски страни, потенциален износител сме. Докато държави като Германия, Италия, Испания са вносител. Но при плодовете и зеленчуците производството ни не е рентабилно, жалкото е, че внесени отвън, излизат по-евтини. А полската ябълка не е с вкуса на българската. И при месо и млечни продукти нашето е по-качествено, но чуждото излиза по-евтино, смята Симов.

Стоим като цяло добре в сравнение с останалите в ЕС, но не използваме големия си потенциал да станем доминант в изхранването на Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Забелявате ли вече как ни успокояват - "нямало да поскъпват" цените.....щото вече не са достатъчно високи! Вместо да спаднат на нормалните нива, щото вече няма никаква причина да толкова високи, те щели да си останат.... Джубрета ньедни!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да се реши законово, да се правят договори и цената на рентите да се фиксира . Сега това се решава края на годината .. според ситуацията-протести , Украйна , внос , износ , лоша година ... на ти тези стотинки.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 33 И какво да ги правиш тези земи ? Имаш 20 -30 дка и как си го представяш , отиваш купуваш Джон диър машини за няколко милиона или теглиш заем за тези 20 -30 дка ? Взимаш 2-3 хил и не се занимаваш , и се надяваш че годината ще е " абе става".
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Когаааа?
33
1
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 4 месеца
Само да ви питам- кой ви кара да си давате земите?! Това винаги ми е било най-чудно. За някакви си жълти стотинки и 50 бутилки олио си подарявате земята, вместо ВИЕ Да кандидатствате по европроект (стоят неусвоени) и да печелите хиляди пъти повече...
32
2
 
4
 
! Отговори
ЖИРАФ преди 4 месеца
АБЕ! Нали беше НАЙ АМА НАЙ-ГОРЕЩАТА ГОДИНА В ИСТОРИЯТА!!! Нали планетата стигнала "точката на кипене"!! ДА НЕ СА ПРАВИ КОНСПИРАТОРИТЕ ПАК! Че колкото по-топло и повече СО2, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА РАСТЕНИЯТА!!!! Да не ни лъжат и манипулират пак бе!!! Тия дето се събират с 1000 частни самолети да се "тревожат" за изкопаемите горива??
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А арендаторите сега раздадоха смешни ренти на хората ползвайки пропагандата за лоша година . Как не ги е срам !
30
2
 
8
 
! Отговори
Глупости! преди 4 месеца
Спекулата в България е брутална,храните вече поскъпнаха многократно... И тоя ше/ме/т язди розово пони под дъгата и няма връзка с реалността!!!
29
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
вижте постовете на копе=йката, той иска да ви растат цените! Както и лукойл ви цака с тия безбожни цени в момента! продава ви руския бо=кл=ук по- скъпо от сорт брент!
28
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки ден в магазина цената е нагоре, а вие пишете друго ! Дикога ще се повишават цените на основни храни ?! Поне направете проверки, за да спрете спекулата на търговците !
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зеленчуците скочиха са над 14%, а плодовете са над 17% за една година. Този казвал, че не поскъпвали....
26
3
 
9
 
! Отговори
ПИТАЙТЕ АСЕН... преди 4 месеца
ТОЙ ДРУГА ИГРА ИГРАЕ - ЗА ДА ВИ ИЗМЪКНЕ ПАРИТЕ ОТ ДЖОБА - ЦЕНИТЕ ПАК ЩЕ РАСТАТ, НЕ СЕ И СЪМНЯВАЙТЕ...
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Реколта има , ренти няма
24
4
 
13
 
! Отговори
до 11 преди 4 месеца
Абе защо така услужливо забравяш Идола си Тиквата. Той е сред главните архитекти на Сглобката. Заедно с Пеевски.
23
5
 
12
 
! Отговори
до 14 преди 4 месеца
Не, бе каза го Вожда ти - оня тлъстия крадливец и похотливец от Банкя. Нали той направи Сглобката, щото иначе Чичко Магнитски щеше да го вкара в затвора.
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
95% от борсите на едро в България се държат от фирми на ГЕРБ и ДПС. Именно те предизвикаха шоковото поскъпване, като ги изритахме от Кацата с мед. Това беше отмъщението им към българите.
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво на Правителството, овладя инфлацията, която Тиквата и крадливите му спекуланти предизвикаха умишлено, след като паднаха от Власт. Всички помним как за 2 дни олиото стана 8 лв. Сега го има навсякде по 2.80 лв.
20
7
 
8
 
! Отговори
Травиатов преди 4 месеца
Олиото спадна, доволен съм че го купувам за под 4лв. Даже имаше промоции за под 3.
19
5
 
7
 
! Отговори
Дръжки преди 4 месеца
След тази сущава година реколтите са наистина рекордни, но рекордно ниски.
18
3
 
9
 
! Отговори
Чаталджиевски преди 4 месеца
Търговците въртят номера. Без да има поскъпване от производителя, се опитват да надуват някои цени които им изглеждат по ниски. Аз обаче имам правило, особенно за нещата които купувам редовно - видя ли днес че цената е по-висока от вчера, спирам да го купувам, дори все още да е по изгодно от аналогични продукти. На мен заплатата не ми я вдигат всяка седмица, а един път годишно. И не я вдигат с 20-30%, а с 5-6%. Който успее да задържи цените ще спечели, другите ще дуат супата.