Тъжно, но факт: България е с най-висока смъртност сред страните от ЕС

Одобрен е годишният доклад за състоянието на здравето на гражданите за 2022 г.
Обновена: 28 дек 2023 16:29 | 28 дек 2023 16:17, Анисия Иванова
148
Тъжно, но факт: България е с най-висока смъртност сред страните от ЕС
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие Годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите за 2022 г., съобщиха от Министерския съвет.

Според данните от доклада през 2022 г. се запазва тенденцията за намаляване на раждаемостта, като броят на живородените деца намалява с 2082 в сравнение с предходната година. Същевременно коефициентът на общата раждаемост (8.8%) е повишен в сравнение с 2021 г. (8.5%) и доближава нивото на показателя за ЕС (8.7%).

България продължава да е с най-висок коефициент на общата смъртност сред страните от ЕС, въпреки че през 2022 г. се наблюдава намаление спрямо предходната година - 18.4 на 1900 души при 21 ,7% за 2021 г. и 11.5% средно за ЕС. Като основна причина за намаляване на високата смъртност е затихването на пандемията от COVID-19, от която в България през 2022 г. са починали 9000 души при 27 588 души за 2021 г.

Структурата на смъртността по причини се промени след появата на COV1D-19, който през 2021 г. беше за второ място като причина за смърт. През 2022 г. обаче смъртността от COVID-19 намаля и вече заема трета позиция като причина за смърт (7.6%) след болестите на органите на кръвообращението (59.8%) и новообразуванията (13.7%).

Нивото на детската смъртност (4.8%) намалява значително в сравнение с 2021 г. (5.6%) и е най-ниското регистрирано до момента, но продължава да е по-високо, отколкото в ЕС (3.2%). В структурата на умиранията при децата, до 1-годишна възраст най-голям е броят на починалите поради някои състояния, възникващи през перинаталния период, вродените аномалии, деформации и хромезомни аберации, болести на дихателната система и на органите на кръвообращението, обуславящи 32.4% от всички умирания в тази възраст.

През 2022 г. за първи път през последните години се наблюдава увеличение на заболеваемостта от злокачествени, новообразувания (405.8%, при 392.3% за 2021 г., 399.3% за 2020 и 434.9% за 2019 г), като най-висока е заболеваемостта от рак на млечната жлеза при жените (92.2 %), рак на храносмилателните органи (90.2 %) и рак на мъжките полови органи (81.4%).

В България през последните години се наблюдава трайна тенденция за намаляване на заболеваемостта от активна туберкулоза от 39.1 на 100 000 през 2006г. до 11.9 на 100 000 през 2022 г.

В доклада са представени и дейностите по опазване на общественото здраве, държавния здравен контрол, изпълнението на имунизационния календар на страната, програмите, проектите и плановете в областта на общественото здраве. Разгледани са рисковите фактори, свързани с начина на живот като тютюнопушене, употреба на алкохол, нездравословно хранене и намалена двигателна активност, чието високо ниво е пряко обвързано с високото ниво на заболеваемостта и смъртността от хронични незаразни болести.

От данните и анализите се налага изводът, че състоянието на общественото здраве и здравето на гражданите не е на необходимото ниво, в сравнение с данните за други страни. Сериозно предизвикателство остават хроничните незаразни болести, които са основна причина за смърт и намалена работоспособност.

С оглед на това е необходимо провеждането на целенасочени политики по отношение на промоцията, профилактиката и ранната диагностика на тези заболявания, на комплексни политики за повишаване на качеството на живот и благосъстояние на хората като усилията трябва да бъдат подкрепени от икономически, социални, образователни и други мерки, както и от личните усилия на хората за подобряване на своя начин на живот и ограничаване на вредните навици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Също така има най-скъпите храни и цени , най-ниските заплати, най-замърсения въздух, защото гори *** на Европа ... много може да се изброява, но нищо не се прави по въпроса, само се вдигат данъците да се борим с невидимата заплаха !!!
103
1
 
1
 
! Отговори
ДО БАБА МАРА преди 6 месеца
а народа къде беше през това време ?!????
102
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 6 месеца
сдс и костов съсипаха здравеопазването в българия затова измираме като мухиняма нищо случаино всичко си има генезис
101
1
 
0
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 месеца
освен че е калпаво е злобно , завситливо , крадливо има и мързеливи има много !
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не ви е виновна Европа, нито САЩ, племето ви е калпаво, просто.
99
4
 
2
 
! Отговори
Bormann преди 6 месеца
Най бедни, най болни, най глупави, но пък си имате Демокрация и сте в ЕС, НАТО, МАТО, Шенген, Менген - кой кат вас А? :)))
98
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
киртак кирчо и кокорчо срам и позор за bulgaristan
97
2
 
5
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 месеца
всеки народ си заслужавяа съдбата ! а бългаското определено не е народ а стадо овце което изобщо не мисли ...няма как да има положотеилни резултати !
96
6
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 месеца
Българте живеем колкото гърците сърбите и румънците. Тези дето свалят продължителността на живота в България са ромчетата. Те *** рано. И с лоши новини и плюене по България и българите нищо няма да се оправи. Някой трябва да им каже на бълагирте че са 2 ПЪТИ по щастливи от унгарците / съмоубиват се три пъти повече от нас/ , че 2 пъти по-богати от средни човек на света /сомалийци и индици и пакистнаци са мн. по-бедни/. Българчето може да има 2 пъти по-красива жена от всички западноевропейци.
95
1
 
7
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС Чума преди 6 месеца
Това са последиците от СДС-Чумата, но този факт има и една добра страна, а тя е, че най-често сред смъртниците са такива, които скачаха и пееха: "Кой не скача е червен и четиридесет и пет години. стигат " .
94
2
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 месеца
това е от години но "народеца " си мълчи ! иначе ако ти стане нещо по-сериозно влизаш в блоница и не излизаш обиковено !
93
2
 
9
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
Докато учебни заведения със съмнителна акредитация като варненския свободен университет или варненския медицински университет бълват некадърни кадри с купени дипломи ще е така.
92
4
 
3
 
! Отговори
Адолф преди 6 месеца
Другите страни освен България са населени сигурно със някакви вечни мумифицирани д ебили , които само се чудят защо България според тях била изчезвала. България не изчезва и онези от пропагандата беснеят като луди за кефа на тълпата.
91
7
 
10
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Браво на нашите медици, за постигнатия сребърен медал в света по смъртност от Ковид. Всслед златните от Перу. Този успех се дължи на това, че сме на първо място по болници ипрофесори в света на глава на населението.Браво! Гордеем се с вас!
90
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бълхараците в ЕС са като Колхозник-пияндур спечелил шестица от тото.Пукясва а коментарите са, да не беше спечелил щеше да поживее още.Или както казваше един мъдрец, дай на глОпав пари или власт и му гледай сеира.
89
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Очаквано! С такива свирепи антиваксъри и такова просто население какво да очакваш!
88
0
 
2
 
! Отговори
До 103 преди 6 месеца
Тоест източноевропейски с голяма миграция и една африканска за цвят.
87
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нормално е,от 15 години ни "управляват" хомосексуални евроатлантици
86
1
 
5
 
! Отговори
Forever преди 6 месеца
Корупцията е най- опасното зло, като се започне от най- обикновения гражданин до този на най - високия пост, всичко зависи от хората, от тяхното самосъзнание, там където корупцията е сведена до минимум , хората живеят добре и по - дълго.
85
4
 
4
 
! Отговори
Да вметна преди 6 месеца
Смъртността в ивицата Газа е 4 пъти по ниска от Германската. В Сирия е 3 пъти по ниска. Сигурно от стандарта и здравеопазването ще да е