26 болници ще имат сертифицирани площадки за медицински хеликоптери

"Св. Анна" е първа със сертифицирана хеликоптерна площадка
Обновена: 22 яну 2024 18:50 | 22 яну 2024 15:55, Анисия Иванова
9
26 болници ще имат сертифицирани площадки за медицински хеликоптери
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общо 26 болници ще имат сертифицирани площадки за кацане на медицински хеликоптери. Докато наближава 31 януари - датата, когато първата въздушна линейка трябва да прелети от Италия към България, столичната "Света Анна" стана болницата със сертифицирана площадка за кацане.

"В петък получихме официалното потвърждение от производителя, увериха ни, че на 29 януари ще бъде проведен последният тестов полет, при което на 31 януари трябва първият хеликоптер за спешна помощ по въздуха да прелети от Италия към България”, заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който връчи документите за регистрация на площадката на изпълнителния директор на "Света Анна" д-р Славчо Близнаков.

След получаването на първия хеликопетер за оказване на спешна помощ, до края на 2024 г. страната ни трябва да получи още няколко машини. "Края на юни трябва да пристигне вторият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух, а през декември трябва да пристигне и третият”, припомни министър Гвоздейков. През април 2026 г. България трябва да има и последният хеликоптер за спешна помощ по въздух по Плана за възстановяване и устойчивост.

Болница "Света Анна" разполага с място за кацане на хеликоптери от години и хеликоптери са кацали в двора ѝ. "Но вече сме част от нова система за оказване на спешна помощ по въздух”, уточни д-р Славчо Близнаков, отбелязвайки огромния напредък за спешната помощ.

"Цялата болница е обучена да действа в спешни ситуации, вече ще оказваме помощ и по въздух”, коментира още директорът на болницата "Света Анна".

Министърът на транспорта поясни, че очакваният хеликоптер трябва да прелетява в диапазон от 200 километра, съобщи БГНЕС.

Гвоздейков обясни, че още няколко болници очакват да получат сертифицирани места за кацане на хеликоптери за помощ по въздуха, сред тях са “Св. Екатерина” и Правителствената болница. Лечебни заведения в Русе и Варна също ще имат сертифицирани площадки за кацане.

Още по темата вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми те птиците са по-умни от хората, понеже имат криле и като се изхождат по време на летене изпражненията им падат по нашите лица, а ние им се радваме с усмивка. Същото ще е и с тия летящи хеликоптери! Ще хвърлят от високо трупове и ние ще им се смееме!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи така: Набоцващите иглички на спринцовките не са достатъчни за праскане на тия дето с тротинетки отиват да се ваксинират по болниците и сега искат да ги праскат и с летящи перки на хеликоптери!
7
0
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 3 месеца
Имаше готова площадка в двора на МБАЛ Смолян, но на нея смолянска мутра си построи къща.....!!!!Как ли...?
6
2
 
1
 
! Отговори
Задача за 1 клас преди 3 месеца
Площадки 26, в София - няколко, области 30.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ква е тази проzтотия бре, по тази логика хеликоптера няма право да каца на местата където са пострадалите хора!
4
0
 
1
 
! Отговори
То така си беше преди 3 месеца
Там има от нз кога :D Беше за ремонт само.
3
4
 
7
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
Св. Георги в Пловдив имаше на покрива хеликоптерна площадка, беше така поректиран и така построен. Защо беше занемарена? Защо ли пък питам, както всичко останало в тази страна, управлявана 32г от диваци, за които на пъво място е бутането на паметници!!!!!
2
1
 
4
 
! Отговори
Жоао преди 3 месеца
абе не знам. Една хеликоптерна площадка е доста по-сложна. тук не се вижда осветление - дано да има
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С тия бетонни плочи избиха рибата. Не се знае как се краде от тях тъй като са "хеликоптерни".

Спонсорирани публикации