Трябва ли да има нови правила за шофьорите над 65 г.?

Промените за подобряване на пътната безопасност предстои да бъдат гласувани в Европарламента в края на февруари
24 фев 2024 09:58, Елка Василева
192
Трябва ли да има нови правила за шофьорите над 65 г.?
Снимка: архив, БГНЕС

Нови правила за възрастните шофьори обмисля Европейският съюз. Те са насочени към подобряване на пътната безопасност. Една от основните промени е шофьорите над 65 години е да преминават задължителни психологически тестове.

Над 40 години стаж зад волана има Красимир Ценов от Монтана. На почти 66 години е и няма нито едно нарушение на пътя. Подкрепя идеята за новите мерки към по-възрастните шофьори.

„Над 65-годишна възраст хората имат разни заболявания и от това зависи дали могат да карат, да се контролират. Аз познавам шофьори, които са над 80 години и още карат, което е много неприятно и опасно“, обясни той пред Нова тв.

Според него трябва да се обърне по-голямо внимание на младите шофьори. „Катастрофите не стават със старите хора, а с младите, те карат толкова силно, че след това режат колите, за да ги извадят. Има шофьори, които и на 75 г. са добри шофьори, защото са от старото време и се съобразяват със знаци и не превишават ограничението“, обясни Ценов.

Европейският съюз предвижда да се намали срокът на валидност на шофьорските книжки над 65 години. Целта ще бъде да зачести медицинският контрол на възрастните шофьори и тяхното психично здраве. Предвижда се още да минават опреснителни курсове, ако е необходимо.

Владимир Илиев е дългогодишен автоинструктор от Монтана. Той е на мнение, че не е необходимо всички възрастни шофьори да преминават тестове за оценка на психичното им здраве.

„Поредната дискриминация на Евросъюза. Ако се провеждат такива тестове, е строго индивидуално и само, когато има нужда. Ако даден водач е направил нещо, което касае безопасността, да, но всеки под ножа, не го разбирам“, смята Илиев.

Според евродепутата Петър Витанов, който е член на Комисията по транспорта в европарламента, с промените няма да съгласни всички страни.

„Не може да направите задължителна медицинска проверка, защото някои държави няма да се съгласят и става дума за най-големите държави, няма да мине в Съвета. Но най-вероятно ще бъде предоставена възможност на страните, по тяхно усмотрение да предвидят такава медицинска проверка“, заяви Витанов.

Промените за подобряване на пътната безопасност предстои да бъдат гласувани в Европарламента в края на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
0
 
! Отговори
Бунтата преди 2 месеца
Не,какви нови правила!!!!?????Измислете нови правила за онези дето се снимат със 200-300км в час.Старите шофьори ви виновни!!!!!
175
1
 
1
 
! Отговори
Пак оправдания преди 2 месеца
Със ЕК . номера ,тия разни ограничения се мислят тук в бг. да може да има дране
174
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да не забравяме че и дебелите угодни кратуни остаряват. И не забравяйте! Каквото ояден депутат сам си направи и най големият му враг не може да го направи. Ще дойде време и най гнусният депутат ще трябва сам да се вози.
173
0
 
2
 
! Отговори
Хасково преди 2 месеца
ПП са лакей и ще го въведат преди Брюксел...
172
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Реално хората с ТЕЛК за някакъв процент инвалидност най-много се нуждаят от автомобил. Същото важи и за хората с продължени болнични след решение на ТЕЛК.
171
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Решение на ТЕЛК - здрав си, без процент инвалидност. Друго Решение на ТЕЛК - не ти се полагат повече болнични след операцията, марш на работа! И в двата случая хората са с ТЕЛК....
170
0
 
5
 
! Отговори
QUO VADIS DOMINE преди 2 месеца
Дано Бог ни опази и този път.Амен!
169
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами то ЕС се управлява почти целия от хора в пенсионна възраст, централната банка на ЕС, Европарламента, НПО, корпорации и др., явно трябва ново правило, над 55 г. да не могат да заемат ръководни длъжности в тези институции, както и обществени и др институции, разпореждащи се с държавни и обществено значими дела. Могат само да имат малка лична фирма. Така е справедливо стари са, с влошено зрение и здраве и т.н.
168
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбира се. Да ползват отстъпка от цената на горивото!
167
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбира се. Да ползват отстъпка от цената на горивото!
166
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е ЗАРАДИ ТАКИВА ГЛУПОСТИ ТРЯБВА ДА НАПУСНЕМ ЕВРОСАЮЗА, ЩОМ НИ КОМАНДВА ЕВРОПА ЗАЩО СА НИ 240 БЕЗДЕЛНИЦИ В ПАЛАМЕНТА
165
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стара българска традиция от хиляди години за запазване на рода и Българският род за да има Славен Български Народ и за да няма войни е: в родата винаги до края на живота управлява най - стария човек .... пра дядото, дядото.... и всички в родата му целуват ръка и на съпругата му и ги уважават, докато са живи и след смъртта на дядото управлението преминава в следващият най - стария син на дядото! Но и затова сме имали Българска държава с Аристокрация поддържаща славата на Българските Царе!
164
1
 
22
 
! Отговори
ТРЯБВА ДА ИМА преди 2 месеца
НОВИ ПРАВИЛА ЗА ЛУДИТЕ ГЛАВИ ДО 28 ГОДИНИ ВЪЗРАСТ
163
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво означава пенсия? Социалното осигуряване за пенсионерите е по същество "трансферно плащане от хората, които са в продуктивни години, към хората, които са отминали продуктивните си години. Тия в момента които работят и искат да създават проблемни закони за старите хора трябва да имат в предвид, че от старите хора са онаследили цялото богатство което имат в момента и трябва с уважение да им целуват ръка, така както е старата българска традиция от хиляди години, а не да се подиграват!
162
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Иванчо крачи по коридора в училище. Среща го директорът и пита: "Защо не си в час Иванчо? И от кой час си избягал? А Иванчо отговорил: : "Имаме час по логика. Аз пpъднaх и ме изгониха от час. А сега ходя и се чудя къде е логиката - аз пpъднaх, а мен ме изгониха и те останаха да си го миришат". Та каква е логиката да правят нови закони за старите хора? Ми отговора е логичен - да правят проблеми на старите хора като карат малки деца на училище и внучето им пpъднe в колата!
161
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има ли Бог - запитай старите хора! Кое момиче е красиво - запитай младите хора.
160
1
 
16
 
! Отговори
Бат Койчо преди 2 месеца
И за ония под 35А като го видя и педалчетата с Ауди и БМВ , всичките са за отнемане на права.
159
5
 
5
 
! Отговори
до 160 айде и ти преди 2 месеца
С 80 годишния баща и ти си вече за изпит Или скоро
158
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да има за всички шофьори сериозен контрол, особено за професионалните повечето от тях са за без книжка и да си търсят друга работа.
157
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Баща ми е на 80 години и кара по-добре от повечето 30 годишни шофьори. Но не всички са като него и трябва да има такива тестове.