Генерал Мутафчийски не е съгласен с разхлабването на мерките

Намирали сме се във втори пик на заболяването, категоричен е генералът
26 апр 2020 20:13,
579
Генерал Мутафчийски не е съгласен с разхлабването на мерките
Снимка: БГНЕС

„Не вярвам да има някой друг, който да иска повече от мен епидемията да свърши". Това заяви ръководителят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски, съобщава NOVA.

„В други страни, в които говорят за разхлабване на мерките, са прехвърлили платото на заболеваемостта и вървят надолу, докато нашата крива си върви нагоре. Всъщност ние преживяваме втори малък пик, защото в началото на април имахме подобен такъв. След това заболевоемостта намаля и в последно време пак се „катерим“ по параболата“, обясни Мутафчийски.

„Получавах стотици писма по имейла си, докато не го премахнах, защото имаше ругатни и нецензурни обръщения. Не можах да разбера кое не стана ясно. Не е задължително да стоиш само вкъщи, може да излезеш на работа, на лекар, до аптека, до магазина. Ако го направиш два-три пъти през деня, това си е една доста сериозна разходка по софийските улици. Надигна се такъв вопъл, че стоим затворени. Не сме стояли затворени. Гърците, сърбите, италианците, французите стояха затворени, ние – не. Едни от най-либералните мерки, но всъщност навреме наложени, дадоха резултат. В момента са напът да се провалят, защото сега съвсем не се изпълняват мерките. Вчера, докато отида от вкъщи до болницата срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха маски, четирима ги носеха като лигавник и само една жена я носеше правилн

Още по темата
о“, обясни генералът.

„За парковете винаги съм казвал, че не са живоспасяващи. Имаше обаче много противоречиви мнения. Опасявам се, че ще има събирания на големи групи млади хора с бири в ръка, събиране на майки, което е реална опасност за разпространяване на заразата",  каза още Мутафчийски.

1300 са потвърдените случаи на коронавирус у нас

Генералът заяви, че подкрепя думите на главния прокурор Иван Гешев, който смята, че мерките са добри, но контролът куцаше. „Това бяха полумерки, които „полу" се изпълняваха. Нито полицията, нито общинските служители имат неизчерпаем ресурс от хора. Всеки от нас трябва да бъде съвестен, когато излиза навън“, обясни началникът на Оперативния щаб.

Генерал Мутафчийски обясни, че връщането на учениците в училище е планирано от министъра на образованието за края на месец май.

„Нужна е подготовка. Сега сме още краят на април. Дотогава още вода ще изтече. Представили сме два варианта – или започват най-малките, или започват по-големите, защото трябва да се явят на матури. Дори в условия на коронавирус, животът не може да спре. И понеже не се вижда края на това, ние трябва да се адаптираме към съществуването на този вирус. В повечето западни страни, в които препоръчват да се възстановят учебните занятия, препоръчват чиновете да бъдат наредени на разстояние от 1 метър, а в класната стая да има не повече от 15 ученика.“, уточни той.

Според него това би поставило образователната ни система на сериозно изпитание. „От къде ще се намерят толкова учители и помещения?", пита Мутафчийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


579
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
462
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
червените от.падъци злобеят по форумите, ама са най-страхливите пациенти
461
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е генералът
460
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генералът е абсолютно правТрабва да се спазва карантинатаЩе ползвам маска Ще спазвам дистанцияЗа съзнателен човек има начин да се предпазиЖалко за старите и за хронично болните хора, които ще загинат
459
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното удивително паркшоу на Борисов във връзка с шанса и децата да се възползват от правата на кучетата! Ако са до 12 годишни разходка може, ако са на 13 не!После започна шоуто.Издърпва Фандъкова и говори вместо нея, после министър Вълчев и говори вместо него, след това генерал Мутафчийски, който не успя добър ден да каже.. Хората се ползваха за декор на Енвер Ходжа, а той разпореждаше къде да застанат мисирките.
458
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
горкия генерал вече никой не му вярва
457
6
 
33
 
! Отговори
6 преди 3 години
Генералът е една маша на Диктатора ! Обществото не е военна болница -това не може да разбере .А и малко бие на педи !
456
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешен Генерал
455
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз съм притеснен за премиера ни..видях го по телевизора вчера от южния парк. Бута се в една тълпа от охраниттели и разни други придворни..Дебел е много, от ходене се задъхва (недостиг на въздух)освен това му е тясна маската и му убива, затова я повдига като приказва, или я носи като брадаа даже вчера се и закашля.всички месирки дружно се втурнаха да пиемат божествената кашлица -заразили са се директно от вожда ! каква чест
454
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПо-спокойно другари. Има още доста време до изборите. Пазете си силите за тогава.
453
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерала е много печен.За съжаление много кръчмари и сервитьори огладняха и се изнервиха. Много активно пишат тук и си мислят ,че ще му накривят шапката...Ха-ха.
452
14
 
14
 
! Отговори
Ген.Манафчийски преди 3 години
До две-три седмици иде АД!Сега е новият пик, който ви казаха да чаката преди две-три седмици.Скоро ще стане много лошо... АД!Чували.Камиони.Трупове.Морга.Крематориум
451
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парадоксално е съществуването на извънредно положени е НОЩ. Времето го доказа. Харчите нашите пари за собствена слава.
450
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Некомпетентни, некадърни, посредствени хора ви манипулират! Събудете се! Опомнете се!
449
2
 
30
 
! Отговори
възмутен преди 3 години
Мутафчийски: "срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха маски, четирима ги носеха като лигавник"Това хубаво го е забелязал Мутафчийски, а защо е сляп за това как премиера си носи маската. Да не говорим че това Борисов го прави пред камерите, така че цяла България да го види как самият той имитира че спазва мерките.
448
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След цялата тази гавра с хората следва бум на психичните заболявания.
447
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Барселона всичко е наред.... Суджук и Фурми за овцете...
446
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Покрай това че има вирус се злоупотребява много с правата на хората и с истината. А манипулацията чрез психоза страх и подчинение се упражнява системно всекидневно.
445
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, коронавируса в неделя почива ли? Всяка неделя случаите са между 8-10. В същото време се тръби как лабораториите продължават да работят. Или те почиват в неделя или вирусчето у неделя е в почивка. Или просто ни правят на маймуни. Некоя мисирка нема ли да пита защо винаги в неделя случаите са драстично по-малко?
444
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свърши ли епидемията която май я няма ти пак ще си бъдеш никому неизвестна нищонеправеща никомуненужна мисирка с незавършено ветеринарно образование и ниско самочувствие.Разбира се че искаш тази измислена от теб епидемия да продължи поне 2-3 годинки може и президент да искаш да станеш. Няма как мойто момче.Така че спирай цирка с платените журналисти и си ходи на село да пасеш кокошките ако и това можеш.
443
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във форума е пълно с изкривени хора. Нещо сбъркано има.