Отвън: Бивш предприемач стана президент на България

"Социалистите се възстановяват от съкрушителната загуба през 2009 г."
Обновена: 31 окт 2011 11:09 | 31 окт 2011 10:53, Елка Василева
94
Отвън: Бивш предприемач стана президент на България
Снимка: БТА

Бивш предприемач спечели балотажа на президентските избори в България, пише „Гардиън“.

Победата на Росен Плевнелиев означава, че управляващата партия ГЕРБ контролира всички основни постове, което отваря път за болезнени икономически реформи в страната със средна месечна заплата около 600 лв. и безработица от 12%, докато корупцията остава проблем, коментира британското издание.

Още по темата
Българският премиер Бойко Борисов обяви победата на кандидата на неговата партия на втория тур на президентските избори, пише „Чайна дейли“.

Разликата в гласовете спрямо кандидата на социалистите показва, че те се възстановяват от съкрушителната загуба през 2009 г. и вероятно ще бъдат основна опозиционна сила за управляващите на следващите избори, добавя китайският вестник.

Испанският А Бе Се съобщава, че лидерът на Българската социалистическата партия е посочил, че изборите за президент и кметове са спечелени с „капани, страх и заплахи”.

Американският "Бостън глоуб" пише, че победата на консервативния кандидат Росен Плевнелиев означава, че управляващата ГЕРБ сега има контрола върху всички основни постове в държавата.

Това ще подпомогне усилията на партията да прокара болезнени икономически реформи в изпадналата в затруднение България. Вестникът отбелязва, че в нашата страна средната заплата е 350 евро, а безработицата – 11,7 на сто.

Вестник "Сидни морнинг хералд" публикува информация на Асошиейтед прес за вчерашния изборен ден в България. Цитирано е изявление на Плевнелиев, че ще направи всичко по силите си да обедини българите в осъществяването на реформи в съдебната и здравната система и за диверсифициране на енергийните доставки и засилване на търговския обмен.

"Брисбейн таймс" и "Ейдж" – други два водещи австралийски вестника, също пишат за победата на представителя на ГЕРБ в президентските избори вчера.

Кипърският "Файненшъл мирър" цитира изявление на българския премиер Бойко Борисов, че неговата партия ГЕРБ подхожда много отговорно към доверието на избирателите, така че след две години на парламентарните избори да постигне същия успех.

Вестникът цитира местни анализатори, според които Борисов едва ли ще рискува с непопулярни промени в здравеопазването и пенсионното дело. Той обаче ще се придържа към строга фискална дисциплина, за да защити финансовата стабилност, и ще продължи с мащабните инфраструктурни проекти, пише излизащият на английски език "Файненшъл мирър".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
5
 
! Отговори
Напуснал България преди 12 години
А честито на всички фенове на Симеон Дянков и ГЕРБ. От нова година се вдига акциза на газта за отопление. А цената на газта в България е най-висока в Европа. Ето линк. telegraph.co.uk/finance/personalfinance/consumertips/household-bills/8607465/Britain-has-second-cheapest-gas-in-the-EU.htmlИскам да поздравя всички гласували за ГЕРБ в този форум. Още на първия ден след изборите Боко ви показа среден пръст, а остават още 2 години.
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
predpriaemach i myzikat po restorantite ..............
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На Мики Маус скоро няма да му се иска да се усмихва толкова широко! :-)))
143
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За съжаление, българската политика е заприличала на сергия в зеленчуковия пазар с нейните изгнили зарзавати. Ние лошия мат*риал бяхме принудени, да избираме пред дилемата кой зеленчук е по малко вмирисан и развален. Въпросът е само 18 агенти на ДС и тяхни копилета ли са достойни да бъдат кандидати за президент на България от всичките 7 500 000?Няма ли достойни жени и мъже, които да изберем?
142
0
 
0
 
! Отговори
отвън преди 12 години
моля всички преди да коментират да прочетат няколкото уникални статии тук ;като тази на Раковски ;и нека след това дават анализи и прогнози
141
0
 
5
 
! Отговори
Кире преди 12 години
Прочетено в скопския "Утрински вестник": "Наше момче - македонче ке ги управлjава бугарите - татари!". Честито!
140
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боже колко са заблудени относно личността на Тиквата в чужбина. Пътувам често и ми се е случвало да разказвам за политиката в БГ. Хората си мислят, че вицове им разказвам. За нещастие чалгарите в БГ станаха мнозинство и нищо хубаво не очаква милата ни родина. Какъвто материала такива и управниците!
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
25% за ГЕРБ, 15% за БСП,10%-всички останали партии,50% -''майната има на политиците'',ей това е мнозинството :)***,***,гербави-все същата ***
138
2
 
8
 
! Отговори
Напуснал България преди 12 години
до 132 Защо не се погледнете какъв български говорите повечето тук. А що се отнася до заплатата ми със сигурност е 10 пъти по-висока от Вашата господине и цените тук са доста по-ниски. Даже не ми е жал за такива робски мислещи хора. Живейте си с невероятната заплата в невероятната държавичка на нискоразрядни мутри и се радвайте на щастието си.
137
0
 
5
 
! Отговори
до 140 преди 12 години
хващай се на бас,най -голямата партия е тази на негласувалите и БСП колкото и да й се иска не може да ги привлече към себе си.От останалите 50 % ,по голямата част гласуват за Герб ,и това е положението.
136
3
 
5
 
! Отговори
4 4 4 преди 12 години
На бас се хващам,че ако се преброят недействителните бюлетини едно 80% ще са за друг кандидат различен от ГЕРБ.Дори имам доказателства от 10 населени места.Бяха сменени членове и застъпници на стотици комисии и поставени поставени лица на кадри на ГЕРБ.Българинът не избра ГЕРБ.Вашите гласове са в коша а 80% са недействителни и тв полза на ГЕРБ.Блажени са верующите.но за жалост гладни ,бедни,неграмотни и излъгани за пореден път.
135
3
 
6
 
! Отговори
do 888 преди 12 години
Nai-posle balgarite imat svoi Prezident, izbran samo s balgarski glasuve!!!Uspeh gospodin Plevneliev, Vie ste i mojat Prezident !!
134
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
135....ti si mnogo prost.....be:)))
133
3
 
7
 
! Отговори
888 преди 12 години
Chestito, G-n Prezident!Pojelavam Vi uspeh v rabotata Vi za edna edinna, silna i nova Balgaria!Rabotete s dusha i sarce za horata, koito Vi poviarvaha i glasuvaha za Vas!Neka niama bedni i gladni, neka ima poveche dechica, neka niama bezrabotni i svetat da uvajava i priema na seriozno nashata malka, no prekrasna Balgaria!Vie i cialoto pravitelstvo triabva da rabotite taka, che na sledvashtite izbori na nikoi da ne mu premine daje prez uma da glasuva da BSP ili DPS!Uspeh!
132
6
 
3
 
! Отговори
Плевнелиев преди 12 години
Благодаря ти 135(Анонимен). Никой не може да ми попречи, защото нищо не съм планувал още - Бойко не ми е казал какво.
131
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано да имаме силен президент следващите 5 години. Много големи задачи има пред Плевнелиев, дано не му пречат да ги осъществи!
130
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А коментирайки президентите на България, може да се каже, че само един от тях успя да покаже достойно България в европейските и световни новини. Помня как го цитираха журналистите от чуждите медии... Първанов просто не беше за този пост, изгуби толкова много години в които някой трябваше да говори за България. Вижте Гърция - каква дипломация имат, че да им опростят 100 милиарда евро дългове! А дипломатите и Президентът са в един екип виртуално. Силен президент може да направи много!
129
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крайно време е да не се обръща толкова внимание на думите на лъжливи провалени партийни лидери. Да се види кой какво е направил когато е бил на власт и така да се оценяват... Единственото положително нещо от предишното коалиционно управление беше запазването на финансовата стабилност и приемането на плосък данък. За 4 години това е добро постижение, но на нас ни трябва нещо изключително, не просто добро, за да дръпнем напред... Сегашното управление поне има много идеи и устрем...
128
9
 
5
 
! Отговори
до 123 преди 12 години
Радвам се, когато некадърници като теб напускат България. Така остава повече за нас, кадърните инати. Има дооооста да почакаш, докато си намериш в чужбина работа със заплата колкото моята в България ;)
127
2
 
3
 
! Отговори
Makedonec преди 12 години
Neka vi e cestit Makedonskiot Pretsedatel na republika bolgarija!