Вместо за 6 – НОИ ще отпуска пенсията за 5 месеца

Това предвижда проект за промяна в Наредбата за пенсиите
24 яну 2012 15:34, Златко Желев
5
Вместо за 6 – НОИ ще отпуска пенсията за 5 месеца
Снимка: архив Булфото

Максималният срок за отпускане на пенсия в действителен размер да се намали от 6 на 5 месеца. Това предвижда проект за промяна в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, който Надзорният съвет на Националния осигурителен институт /НОИ/ утвърди на свое заседание.

Целта е по-бързата обработката на документите за пенсия.

Предложението е част от пакет от мерки за изменение и допълнение на наредбите на Министерския съвет /МС/, които имат пряко отношение към социалното осигуряване.

Друга промяна в Наредбата за пенсиите дава възможност на платежни институции, които не са банки, но са лицензирани по Закона за платежните услуги и платежните системи, да изплащат пенсии.

Това те ще могат да правя единствено, ако поддържат индивидуални платежни сметки и имат сключен договор с НОИ.

Предвижда се още да не се дължат осигурителни вноски върху дневните пари за командировка до двукратния размер на нормативно определените командировъчни.

Целта е да се ограничи възможността плащания, които имат характер на трудови възнаграждения, да бъдат получавани като дневни командировъчни.

В Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица пък се предлага удължаване на периода, от който се изчисляват паричните обезщетения за безработица – от 18 на 24 месеца.

Предстои утвърдените от НОИ предложения да бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество и внесени в МС.


5
Още по темата: НОИПенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
136 лева?
3
2
 
5
 
! Отговори
кандидат пенсионерка преди 8 години
Защо трябва да чакам 5 месеца, като аз съм внасяла 40 години пенсионно осигуряване и ще трябва да живея с 136 лева, а има хора, които нямат никакъв трудов саж и те също ще вземат толкова, а не са се осигурявали, т.е. чакат социална пенсия, ама тя е от осигуряващите се.
2
1
 
8
 
! Отговори
Ils преди 8 години
По-възмутително е, че това всъщност е намаляване на срока. Не разбирам какво са правили толкова през тия 6 месеца, нали си е тяхната система - не чакат информация от другаде.
1
3
 
22
 
! Отговори
69 преди 8 години
Как си представяте пенсионер, които е излязъл в пенсия да получава по 136 лева в продължение на 5 месеца! Дами и Господа законотворци вие започвате да ги изтезавате още от първия им ден, срам и позор... За всеки един конкретен случай е възможно при тези напреднали технологии в рамките до месец да бъде изчислена пенсията. Да не се пенсионират по 100 хиляди на месец, стига сте се подигравали с хорицата! 136 лева за какво първо да се плаща, че и ако е зимен сезон си е направо мизерия и гладуване..