До 150 лева глоба за виеща аларма в нощта

НС одобри промени в Закона за движение по пътищата
Обновена: 13 мар 2014 14:00 | 13 мар 2014 09:41, Камелия Цветанова
59
До 150 лева глоба за виеща аларма в нощта
Снимка: архив, Булфото

Вече ще има глоба от 20 до 150 лева за собствениците на автомобили, чиято аларма се включва без основателна причина или пък издава сигнали, наподобяващи тези на пътните превозни средства със специален режим на движение.

Това записаха депутатите в промените, които приеха на първо четене в Закона за движение по пътищата. Същата е санкцията и за неправилен престой или паркиране и управляване на технически неизправно превозно средство.

Още по темата
С промени в закона се цели също да се спре порочната практика граждани на страни от ЕС да шофират коли с български номера, които са купили у нас.

Ако текстовете бъдат приети и на второ четене, преди прехвърлянето на собствеността на автомобила на лице без адресна регистрация в България, ще трябва да се прекрати регистрацията му у нас и да се върнат номерата. За нарушаване на това изискване ще се налага глоба от 300 лева.

Въвежда се и изискване до месец от придобиването на ново моторно превозно средство то да бъде регистрирано в местната община. Сега законът предвижда две седмици за предоставяне на копие от договора за покупко-продажба. За нарушение на новия текст глобата става 150 лв.

Новост е и изискването в общината да се регистрират и купените в чужбина автомобили дори ако те остават с чуждестранните си номера.

Въвежда се и възможността собствениците на пътни превозни средство да предоставят електронен адрес за кореспонденция във връзка с нарушения по закона. Тази опция обаче е възможна само ако те притежават квалифициран електронен подпис.

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ - малките автосервизи да се регистрират в транспортното министерство.

Предложението на бившите управляващи предвиждаше министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията да определя с наредба реда за извършване на регистрация и за извършване на дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътните превозни средства, движещи се по пътищата, отворени за обществено ползване, и за издаване на удостоверение за регистрация.

По време на дебата вчера БСП обвини ГЕРБ в лобизъм за големите автосервизи.  Според социалиста Петър Мутафчиев, ако трябва да се регистрират и малките гумаджийници, те ще фалират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Симо преди 10 години
За алармите се сетиха, а за автомобилите без ауспуси и камикадзетата с мотори, които за собствен кеф, оглушават и тормозят денем и особено нощем живущите около бул. България (и не само) никой не се сеща да гони и наказва. Може би защото трудно ще ги ловят. Абе каквато държавата, такива и законотворците. Може да е обратното.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Време беше! Амън от аларми за 50лв., сложени на коли за 500. Кой ще ви ги открадне бричките? Плюс това се обзалагам, че никой не отива до прозореца да види какво става с колата му, когато завие алармата. Пък и ако са решили да откраднат колата - глупавата аларма няма да ги спре.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С промени в закона се цели също да се спре порочната практика граждани на страни от ЕС да шофират коли с български номера, които са купили у нас.....не разбирам кое е лошото в случая? Купува в България, остава пари тук...?
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди време един *** така редовно тормозеше целия квартал, не стига че по цяла нощ му квичеше алармата ми и я закачил на някъв прогнил голф, който и с отворени врати да го държи няма да му го откраднат, нито молби нито забележки повлияха на селяка, докато някой не му отстреля стъклата с въздушна пушка..
51
1
 
4
 
! Отговори
ел преди 10 години
До демос Ти като чуеш алармата от улицата и веднага звъниш на 122, нали? Ако решат да ти крадата колата и корабна сирена няма да ги спре!
50
0
 
13
 
! Отговори
Наивния преди 10 години
А тези дето ни крадоха 24 години кога ще ги вкарате в затвора ?
49
5
 
2
 
! Отговори
lps преди 10 години
koito ima kola da mu misli , az niamam
48
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За какво мънкате не ми е ясно?!??!Много ли ви харесва да *** цяла нощ аларма?Отдавна приложението на алармата е да отваря централното,не може да спре крадци.Моята кола я купих с аларма,веднага махнах имобилайзер -а и намалих шок- сензора.На жена ми на колата и сложих само модул за централното.Няма нужда от вой по никое време.
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
УУУУУУУУУ
46
7
 
10
 
! Отговори
демос преди 10 години
Тия пак подготвят мутрите да крадат автомобили необезпокоявани от автоаларми.Избори идват,ще трябват много пари.Смениха много митничари,камалите за износ осигурени.
45
3
 
22
 
! Отговори
OK преди 10 години
Това е много добре! Сега да се продължи и с това да има глоби за виещи кучета: домашни и улични. За уличните глобата да я плати общината. Общината да плаща и пълен пакет лечение при ухапвания и при (не дай си боже) кучешка тения. От парите на Екоравновесие, "4 лапи" или "4 въшки".
44
3
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
А така ли господа управляващи вместо да увеличите заплатите на 700 евро минимални както поискаха Атака, то вие решихте да измисляте нови глоби, нови данъци и т.н. така ли смятате занапред да пълните хазната, ама нали се сещате, че с тези мизерни доходи хората няма как да си плащат глобите и в един момент ще вдигнат ръце от вас и ще стане кофти!!!
43
3
 
6
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
За повечето неща съм ЗА, но за рвгистрацията на мпс с чужди номера... Аз имам две коли - една с бг табели на която и плащам данъка и една с френски табели на която и плащам задълженията във Франция. И как ще ме задължат да плащам в две държави за едно и също мпс? Това само в България може да стане.. И да върнат мобилните камери на кат, че ще си карат както си искат Рейсърите....
42
1
 
12
 
! Отговори
10010 преди 10 години
До 34,В нормалните държави има глоби и за двете - виещи кучета и виещи аларми. И това важи както за часовете през нощта, така и между 2 и 4 след обяд. В България такава мярка може да е екзотична, но за Италия и Германия това е нормално. В Швейцария има квартали, в които изобщо преминаването с кола е забранено след 22 часа!
41
3
 
14
 
! Отговори
Край преди 10 години
Държавата и Общината да СВАЛЯТ КОЛИТЕ ОТ ТРОТОАРИТЕ И ГРАДИНКИТЕ БЕЗУСЛОВНО. Аргумента няма къде да се паркира е *** и ни прави ***. Във всички големи градове по света паркирането е проблем но това не значи че тротоарите трябва да се трошат с коли и заедно с градинките да стават КАЛ. Пет пъти звъня за няколко автомобила в градинката пред нас и нищо. Ако това продължава ще паркирам колите си пред входа на Общината.
40
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Автокрадците имат явно силно лоби в тоя парламент!
39
3
 
8
 
! Отговори
Мордор преди 10 години
Много ми е любопитно на Нова Година колко глоби ще нацвъкат хахах Еиийй тая нощ направо ще е златна за полицаите хахаах
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво, време е тези аларми да се забранят изцяло. Вече никой не им обръща внимание (освен за да изпсува смотаняка с евтина аларма включваща се и от вятъра), а джамбазите ги изключват за секунди.
37
4
 
4
 
! Отговори
varg преди 10 години
Чудесно.
36
2
 
16
 
! Отговори
Додо преди 10 години
А аз с колко да одрусам държавата, когато откраднат колата ми под зорката охрана на полицаи?