Ще искаме да размразим "Набуко", обяви Борисов

Илхам Алиев се надява да транзитираме азерски газ за Европа
Обновена: 4 мар 2015 16:15 | 4 мар 2015 14:05, Веселина Йорданова
96
Ще искаме да размразим "Набуко", обяви Борисов
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че България иска да размрази проекта за газопровод „Набуко“ в частта му, която засяга страната ни.

Борисов съобщи, че ще поискаме от ЕК рестартиране на „Набуко“ с аргумента, че имаме реален шанс азерски газ да преминава през наша територия за съседни държави по Южния газов коридор.

След среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев в Министерския съвет премиерът съобщи, че заедно с представители на Азербайджан пред ЕК ще бъде представен проект за възстановяване на "Набуко", защото той е европейски и години наред сме инвестирали в него.

Борисов изрази надежда да срещнем пълна подкрепа от ЕК и даде да се разбере, че още в следващите дни ще има визита по темата в Брюксел на вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

Въпросът е стратегически, той не е насочен срещу никого, това е запазване на българския национален интерес, подчерта премиерът, според когото страната ни има редкия шанс да влезе в „голямата компания“.

Това е 100% диверсификация, изтъкна премиерът Бойко Борисов и допълни, че и Европа ще бъде диверсифицирана. По думите му става дума за запазване на българския национален интерес – да не бъдем заобикаляни, тръбите ни да бъдат пълни с газ и да получаваме транзитни такси.

Не слагаме кръст на „Южен поток“, той не е спрял, нямаме писмено уведомление, че се спира и за нас той не е спрял, уточни Борисов.

От своя страна президентът на Азербайджан Илхам Алиев подчерта, че европейският пазар е приоритет за страната му за доставки на природен газ. Алиев заяви, че страната му разполага с богати ресурси, като общите резерви на газ са 2.5 трилиона кубика.

Гостът изрази надежда България да стане транзитна страна за природен газ от Азербайджан за Европа. Според него днес се полагат основите за стратегическо партньорство между двете страни.

Алиев подчерта важността на реализирането на Южния газов коридор, който по думите му става реалност благодарение на дългогодишни усилия.

По трасето Азербайджан – Италия ще има няколко отклонения и едно от тях ще е към България, стана ясно от думите му. Алиев каза, че се разглеждат възможностите за разклонение от България към Румъния и Унгария.

Можем да обединим проектите ТАП и „Набуко“, колкото повече европейски страни получават наш газ, толкова по-добре ще бъде за всички ни, смята президентът на Азербайджан.

„България е наш скъп приятел, изпитваме сериозни симпатии към българския народ“, каза още той. По думите му политическите отношения между двете страни са на изключително високо ниво.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че „оттатък Черно море е войната в Украйна“, а санкциите на ЕС срещу Русия нанасят големи щети на икономиката ни, особено в туризма. Той напомни и икономическите проблеми на съседна Гърция и обясни, че се стремим към политическа, финансово-икономическа стабилност и диверсификация.

Прекалено много проблеми има в другите държави, за да попаднем и ние в тази нестабилност, подчерта той. Борисов коментира, че интересът е взаимен и посочи, че на всички нива ще подкрепяме Азербайджан да бъде стратегически партньор на ЕС.

Борисов обяви, че ще покаже на госта „какви катакомби сме направили ние“, защото съпругата на Алиев инвестирала в римските. Тласкам го така към Търново, към Трапезица, пошегува се премиерът, който по-рано на брифинга заяви, че искаме да възстановим крепостта. 

По-рано в Гранитната зала на МС в присъствието на Борисов и Алиев беше подписан документ за сътрудничество между България и Азербайджан в областта на електронните съобщения и информационните технологии, както и протокол за разширяване на сътрудничеството в областта на туризма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: АзербайджанЕвропагаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Носят се слухове,че тея ще ни платят в натура с кадъни,камили и ***.
72
1
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
71
2
 
3
 
! Отговори
цирк преди 9 години
Това Бойко голям артист!! Вчера го нямаше на тържествата по случай националния празник а днес се среща с тави литра.
70
4
 
8
 
! Отговори
сова преди 9 години
Нали и Набуко ще мине през Турция както турски поток. Ей тези наши управници се посират но не се напикават. Това е като американския реактор за АЕЦ Козлодуй. Струва колкото двата руски за АЕЦ Белене. Да ама е американски въпреки че няма никъде по света работещ от този тип. Ние ще бъдем опитното зайче.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Набуко стана НаБоко и те така! Поне за Банкя и бистришките тигри ще има газ, а за останалите- русофобия и реформи.
68
5
 
13
 
! Отговори
Просяци за тръбички преди 9 години
Ще ни пуснат една тръбичка 3 цола, за да се "диверсифицираме" и реформаторите да са спокойни, че не консумират само руска газ. Провалиха огромния проект "Южен поток", с целия транзит през БГ, сега просят тръбички на дребно от хората, които ги накараха да спрат проекта.
67
3
 
9
 
! Отговори
До72 преди 9 години
А, сега от какво ще почнем да печелим? От лихвите по огромния заем който взехме ли? То бива ограничен народ.. Мисли, бе!
66
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 72Плюенето по Русия е предпоставка за ЕВТИН ГАЗ !В момента ,братята ,нашите освободители ,приятелите на България, братушките ..... ни го продават за 500 долара кубика, а на фашистка Германия - по 320 ! На Фашистка Украйна по 340 , а на Фашистка Полша по 330....
65
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А повярвайте ми ,близо е момента когато ЕС ще каже: Искаме руската газ на границата с Украйна. От там нататък е наш проблем. Па нека Путин си строи тръби през където си иска.....А плаща ли се и получава ли се газта на Руско-украинска граница, то и при нас ще дойне не на 500 долара ,а както е по цяла Европа 310-320-340 максимум.
64
5
 
12
 
! Отговори
До 72 преди 9 години
Хехехе хем плюеш по Русия хем искаш евтин газ! Еми как да стане ???
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СВЯТБлагодари се ,че в Нефтохим ползват руски петрол та си с християнско име, щото ако почне да преработва Кувейтски петрол ,жална ти майка..... ще требе да си сменяш името на Кувейтско....Така е по твоята логика ,нали ?
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И след като в момента в Турция ,близо до Одрин има възможност да се точат 10-12 милиарда кубика "южна" газ ,представете си като дойдат още 20 милиарда "Руска" ????? Кво праим ?Точно така ! - Цената пада. В района на Одрин цената ще върви надолу ! А от Одрин до България колко километра е ?
61
5
 
1
 
! Отговори
СВЯТ преди 9 години
КАТО ТРЪГНЕ НАБУКО ЩЕ ИМА СМЯНА НА ИМЕНА И РЕЛИГИЯ РАЗБИРАСЕ ДОБРОВОЛНО ПРЕЗ 1984 Г СЪЩО БЕШЕ ДОБРОЗОРНО
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТурският поток е 3 успоредни тръби по 20 милиарда кубометра. В момента се говори за строеж на ЕДНА тръба . Демек- 20 милиарда. На Турция и трябват 10-12 ,максимум 15 ! В момента тя си купува от Съществуващите тръби през нейна територия по около 10 . Какво ще стане с руските 20 ? Ако са на добра цена Турция ще купува от тях, ако не са - няма да купува. Не виждам в района на някой да са му необходими 63 милиарда руска газ. Гърците ползват 2 1 и си ги взимат през Турция.Всичко е таша
59
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
О ,заблудени юроде ! От Южен поток щехме да почнем да печелим от транзитни такси след 23 г експлоатация......Такъв е договора. Километър Южен поток в България е в пъти по-скъп от километър Южен поток в другите държави ! Помислете защо !Няма значение от къде ще дойде газ, важното е да не е само от Русия. Така ще можем да избираме ,тоя л или оня ? Кой ще ни е по на далавера ? В момента нямаме избор и заради това Путин ни скубе по 500 долара при цена в Европа 320.....
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 62 Има алтернатива.Европа да внесе колкото се може повече БОБ от Америка и да задържи всички да го консумират .Такава производство на метан ще настане че няма да и трябва никакъв внос.*** си е винаги ***.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 64 Че нали сега управлявате заедно с ДПС и зависите от тях.Без подкрепата на ДПС сега щяхме да имаме правителство в оставка.
56
4
 
6
 
! Отговори
до 64 преди 9 години
Абе на вас *** хич не ви пукаше като зависехте от ДПС даже се натискахте да управлявате заедно с тях, сега изведнъж стана много опасно че нямало да зависим от путинова русия ами от Турция.
55
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Набуко ще струва на България още 5-6 милиарда евро външен дълг, докато от Южен поток България печели по 2-3 милиарда евро на година от такси.
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Набуко прави България зависима от Турция вместо Русия. Русия и сега ни продава азерски газ през Украйна, но Набуко минава през Турция и така още по-опасно излиза че България ще зависи само от Турция.