Скандал за Вежди в НС. Хвалят го, но не дават да се пита

Защитната реч обяви, че бил за уважение, талант, творец...
23 апр 2015 14:30,
80
Скандал за Вежди в НС. Хвалят го, но не дават да се пита
Снимка: БТА

Управляващите направиха опит да покажат подкрепата си за министъра на културата Вежди Рашидов в защитна реч с множество хвалебствия в парламента. Намерението им обаче се превърна в скандал заради отказа им да отговарят на журналистически въпроси.

Шефката на комисията по културата и медиите Поли Карастоянова, зам.-шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев и двама депутати от РБ и АБВ застанаха на трибуната за брифинги в парламента, за да похвалят Вежди Рашидов, часове преди началото на протеста срещу него.

Още по темата

Недоволството срещу него се надигна заради отношението му към тенор от хора „Йоан Кукузел“, който протестира срещу липсата на хонорар за концерта в Нотр Дам в Париж. Изпълнението бе част от културните прояви покрай откриването на изложбата на тракийското съкровище в Лувъра.

Карастоянова обяви изложбата и концерта за изключителен успех и нарекоха България лицето на културата. Тя обясни, че принос за този успех имали културното министерство и Вежди Рашидов.

„Бихме искали също да стане ясно, че освен институционалната работа в средите на културата, на творческите среди има голямо значение мястото на твореца, на таланта. И мястото на твореца и на таланта в международния културен свят. Министър Рашидов има своето запазено място в този свят“, каза Карастоянова.

Красимир Велчев пък нарече заслугата на Рашидов за успеха в Париж безспорна и се съсредоточи върху злонамерените кръгове, които атакуват държавността.

„Това са кръгове на фирми, на бивши служби, които през последните години целят едно – да уронят авторитета на възможно повече институции и тези, които работят в тях. А държава, в която институциите нямат авторитет, не е държава“, каза той и заподозря критиците на Рашидов, че целят анархия.

„Не е честно да се използват медиите за толкова ниски цели и за уронване на авторитета на хора, които са се доказали не само в България, но и в целия свят“, каза още зам.-шефът на групата на ГЕРБ.

Поли Карастоянова пък допълни, че успехите на България са резултат от усилията на всички, от начина, по който те се представят и по който се отнасяме към тях.

„Всичко това заслужава нашето уважение и подкрепа. Г-н Вежди Рашидов започна този процес, завърши го и по най-достойния начин представи България на международната културна сцена“, каза депутатката.

След това финално изречение репортерите опитаха да зададат въпрос, но бяха прекъснати от Карастоянова със: „Съжалявам, ние няма да отговаряме на въпроси“. Това предизвика бурно недоволство сред журналистите, докато подкрепящите Рашидов напуснаха трибунката в кулоарите на парламента.

Междувременно стана ясно, че управляващите са отменили заседание на Комисията по култура и медии, на която Вежди Рашидов е трябвало да бъде изслушан за скандала.


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
оцеляваща преди 7 години
АВТОРЪТ НА "ОЛИГАВЕНИЯ ОРТАЛЪК" ВЪВ ВСЯКА ДРУГА ДЪРЖАВА БИ СИ ПОДАЛ САМ ОСТАВКАТА ИЛИ ТАМ ОКОЛО НЕГО БИХА МУ НАСТОЯВАЛИ ЗА ТОВА ,А НЕ ДА ХОДЯТ И ДА ГОВОРЯТ ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ...СЯКАШ ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ ПРЕДСТАВЯ ТАМ ТРАКИЙСКОТО СЪКРОВИЩЕ....КОЙ ЗНАЕ КАКВО ПЪК ТОЙ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА НАПРАВИ...СТИГА ВЕЧЕ СТЕ НИ НАВИРАЛИ ПРОСТАЦИ И ГЛУПАЦИ!
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук е някъкв фарс на феодална Япония. Имаме си Шогун Генерала, той си има съветници, има си и феодали, които експлоатират кастите, имаме си и касти ,,мутри,, ,,кифли,, ,,шматки,, ,,шушумиги,, и т.н.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как беше ,,Държава, в която институциите нямат авторитет, не е държава,, Добре дошли в БГ
63
5
 
0
 
! Отговори
Марая преди 7 години
От такава хористка патя и все още в службата, в черквата на ушенце му пее на спасителя , а пък в службата друг цирк играе,.. Вик за помощ
62
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 7 години
До Анонимен-67,сякаш,един баща ги правил.
61
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господа депутати,за това ли ви плащаме,да се занимавате с един министър който оставя впечатление за липса на първите 7 години на същият и неуважение към нашите културни дейци,които славят България.Престанете да защитавате примитивизма и глупостта!Моля Ви.
60
13
 
1
 
! Отговори
Пеев преди 7 години
А бе вие с всичкия ли сте,та занимавате цяла България десет дена с глупости.Ако някой ми каже три песни на този хор,аз се неща.Ами тези''ПЕВЦИ''като са толкова кадърни да не плачат като прещипани,ами да са си намерили по платена работа.То за блеене толкова дават.
59
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
всички имащи се за политици,ги чака нещо много професионално интерпретирано,след катопрестанат да бъдат и хора,защото не са човеци.следващи постове нема да чета.имате картбланш зи да коментирате и да се забавлявате съсзнаците по доле.
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте началника на Веждито и няма какво да си говорим повече.
57
8
 
2
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
Хориста, ако е на заплата към хора, може да се дадат пътни, дневни и командировъчни пари. Хонорари се плащат за друго. Вежди може и да не е прав във изказа си, но по същество е прав в деянието си. Много би било интересно каква щеше да е реакцията, ако някой освен че е включен в делегация и е командирован за сметка на министерство, получи и хонорар.
56
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До Spica абсолютно---НЕМА МИНИСТЬР ОТ ДРУГ ЕТНОС В УПРАВЛЕНИЕ НА ДЬРЖАВАТА ПА БИЛ ТОЙ И НА КУЛТУРАТ-----УНАС 70 ПРОЦЕНТА СА ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД И ТО НА ВЬЗЛОВИ ПОСТОВЕ КОЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ ВЕЧЕ СМЕ ПОД ТУРСКО РОБСТВО ГЛАСУВАИТЕ ОЩЕ ЗА ГЕРБ БЬЛГАРОУБИЕЦА
55
0
 
2
 
! Отговори
zlatnaminka преди 7 години
bratched, kolko pari struva operaciata po opakovka, transport, prestoi, osvetlenie, opazvanie, odumvanie, montaj, demontaj na angeli, glasni struni, pera, mastilo, cameri, samuleti, stuardesi, piloti, kerosin, hapvane, piivane, frantsuzki tanci, laskane, komandirovki, spane, kapane....djurnalisti, premieri, ministari, sekretarki, prevudachi....nali si sluga na naroda, sigur si nadniknal v kasovia bon i 20% dds razhodite?! :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
54
8
 
2
 
! Отговори
до преди 7 години
Това е изкуствен скандал и хориста скоро ще разбере, чия жертва е!
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОСТАВКА .... УРАААААА
52
1
 
7
 
! Отговори
до Миро преди 7 години
Миро почти насила е. Защото хора е един отбор.Сплотен.Като не отидеш проваляш и колегите си.Имаш морално задължение към тях. Като футболен отбор и вратаря казва айде без мен се оправяйте аз имам работа? И кво? да правим нападател вратар ли? Помисли...
51
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо гнева на хориста е насочен към министъра, а не към ръководството на хора. Когато човек е на заплата на трудов договор и отива да си изпълнява служебните задължения, към заплатата се начисляват командировъчни. Хориста ми звучи като дървен философ.
50
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Господа някой от вас, и не на последно място журналисти и дейци на културат, включително министъра на културата, правите ли разлика между "ниски" и "низки", за цели става дума.Не е честно да се използват медиите за толкова ниски цели и за уронване на авторитета на хора, които са се доказали не само в България, но и в целия свят, каза още зам.-шефът на групата на ГЕРБ.
49
5
 
1
 
! Отговори
Miro преди 7 години
До Умеренияако това са предложили и аз съм се съгласил - това си е мой проблем.... не коментирам дали е нормално или не... този хорист така изкара нещата сякаш някой насила го е карал да ходи....
48
2
 
14
 
! Отговори
Сабайдин преди 7 години
Това че е турчин не е беда. Но е ужасно арогантен човек!
47
1
 
7
 
! Отговори
Левски преди 7 години
Да вдигнем паметник за първия турчин затворил турските театри.(театър, носещ името на майка му Кадрие Лятифова)