Дончев: Ще има повече пари за финансов инженеринг от еврофондовете!

?750 млн. ще бъдат разпределени под формата на кредити с ниски лихви
Обновена: 20 юли 2015 14:09 | 20 юли 2015 12:47,
9
Дончев: Ще има повече пари за финансов инженеринг от еврофондовете!
Томислав Дончев. Снимка: БТА

През новия програмен период 750 млн. евро от средствата от всички оперативни програми и Програмата за развитието на селските региони (ПРСР) ще бъдат отделени за финансов инженеринг, коментира в ефира на БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

103 млн. евро от тях ще бъдат отделени за европейската инициатива за малките и средните предприятия. Тези средства ще бъдат управлявани от Европейския инвестиционен фонд, който в момента управлява програмата JEREMY.

Останалите почти 650 млн. евро ще бъдат управлявани от създадения с решение на Министерския съвет Фонд мениджър на финансови инструменти в България, уточни още вицепремиерът. Средствата ще бъдат разпределяни от търговски банки, избрани с конкурсна процедура, под формата на кредити за физически и юридически лица.

„Навсякъде в Европа програмите работят по този начин“, каза още той и допълни, че ще има силен контрол над разходването на средствата.

Очакванията са фондът да заработи в рамките на една година.

В сряда на заседанието на Министерския съвет ще бъде разгледан и предложеният от вицепремиера Закон за европейските фондове.

Дончев обясни още, че през този програмен период Брюксел иска да види повече финансови инструменти, защото те позволяват на парите „да се въртят“ и имат възпитателен ефект върху пазара.

През периода 2007 – 2013 година имаше само два финансови инструмента – JEREMIE и JESSICA. Чрез тях европейските средства се разпределят под формата на кредити, а не като субсидии, както е другият начин за получаване на европейско финансиране. Условията за получаване на кредити от финансовите инструменти е облекчен и лихвите са по-ниски от пазарните.

Още новини за европейските фондове можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Инженеринг, уважаеми г-да джурналисти, на езика на неспециалиста означава "проучване, проектиране, конструиране и експлоатация на обекти". Единственото финансово нещо, което включва, е финансирането!
5
0
 
0
 
! Отговори
доц. д-р боко боков преди 8 години
уважаемият вицепремиер по стопанската политика явно не е запознат с основните постановки за участие в структурните инструменти. средствата от ЕС са до 4% от БВП и не са изместващи, а допълващи. къде са както останалите 96%, така и промишлеността, генерираща добавена стойност, работни места, данъци и иновации, не е ясно. важното е неграмотната *** да плещи
4
1
 
4
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Какъв инженеринг, какви пет лева. При направена съпоставка на парите, които сме внесли в ЕС и тези, които сме получили от там ясно се вижда, че на 4 внесени от нас лева, ние получаваме един. Това ли ни е мечтаното евроатлантическо развитие. Като много богата държава да дотираме "бедните"- Англия, Германия, Франция
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фондовете за нас са като поредната доза на наркомана. Пълна зависомост на бюджета. Няма фондове и фалираме. Слаб износ предимно суровини. Производство само на банички. Е до кога?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой може ли да обясни но кратко и смислено какво е финансов инженеринг.
1
1
 
6
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
То ще има пари и за образование, здравеопазване, за подпомагане на бизнеса, но първо трябва да си подадете оставките и да се приберете в къщи