Европейско ли е? БСП натопи патриотите с "Heil Hitler" пред ЕНП

Курумбашев иска евродепутатите да реагират на подобни "шеги"
175
Европейско ли е? БСП натопи патриотите с "Heil Hitler" пред ЕНП
Снимка: Facebook

Българският евродепутат Петър Курумбашев заедно с председателя на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела изпратиха писмо до лидера на групата на ЕНП Манфред Вебер във връзка с изявленията на представители на управляващата коалиция, главно от Обединените патриоти, по теми, които те наричат шегички.

Още по темата

Според Курумбашев не бива да се говори по този начин за човешки трагедии. Става дума за снимките с нацистки пози пред символични места на шефа на "Социални дейности" в Министерството на отбраната Иво Антонов и на Павел Тенев, който трябваше да подаде оставка като зам.- министър.

Снимката на Тенев, която се появи в публичното пространство е от преди девет години. На кадъра той позира с изпъната ръка за "Heil Hitler" пред восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж.

Антонов пък е публикувал своя снимка от Военноисторическия музей в София преди няколко години в социалната мрежа Facebook, на която позира с вдигната ръка до германски танк от Втората световна война.

Курумбашев очаква ясно разграничаване от подобни действия от страна на евродепутатите, защото това в България не се е случило.

"Аз очаквах много рязко разграничаване и извинение. Последваха невнятни обяснения за това, че някой, като е бил по-млад, можел и той да си прави подобни "шеги". Ние станахме прекалено толерантни към подобен род изяви. Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер е от Бавария и за мен ще бъде много интересно дали той ще отговори на това писмо и дали ясно ще се разграничи от своите колеги от ГЕРБ, тъй като в подобно поведение няма нищо европейско.

От друга страна Европейската народна партия е известна с това, че успява да преглътне различни лидери и да не коментира тогава, когато те са на власт и когато са от нейната страна. Тук мога да дам примери и със Силвио Берлускони, и с Виктор Орбан. Имам чувството, че не само българската политическа класа е претръпнала към такива изяви, но и голяма част от българския народ, който също може да реагира, когато има такива изказвания. В това отношение сме оставили една "линия“, която не трябва да бъде преминавана", коментира той пред БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
13
 
! Отговори
д преди 6 години
БСП не построи комунизма но засади доносничеството по нашите земи .
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как не се сетихте по рано, виновно е бсп, а не расистите на каракачанов и симеонов. лошо бсп, лошо, лошо, лошо
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4 милиарда откраднаха от КТБ овцата пасе и мълчи
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, присмял се Хърбел на Щърбел.
60
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох, стига сте плюли Радев, той е просто едно семпло човече, дето знае само да дърпа ръчката на самальота, а иначе Деси секретарката го пълни с мусака и секратарката Иво му лъскат костилките на черешките, че да се знае дали ше може да ги изходи след като ги лапне
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Курумбашев да не се прави на луд.Той много добре знае защо хората предложени от Волен се назначават и защо хората предложени от Валери Симеонов им се търси цаката за да не се назначат.
58
8
 
2
 
! Отговори
БКП преди 6 години
Нацистите са мхого заблудени хора.Те са като въшките.
57
4
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До Ф.Е. ДжержинскиКакво да отговаря на човек, дето името не може да си напише!???
56
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Герб има повече членове на БКП,отколото БСП,не че е лошо.
55
6
 
10
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 6 години
До Членска карта 7Като кажеш на ***, че гащите отзад са му кафяви и че мирише кофти, вместо да се засрами, изкъпе и изпере, ти отвръща - А, защо в Америка бият тъмнокожите ?!?Засрами се, изкъпи се, изпери се и спри да лъхаш простотии !!!
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен, всички трябва да качим във фейса една снимка с римски поздрав и нещата ще си дойдат на мястото
53
8
 
11
 
! Отговори
извод преди 6 години
Всички членове на БКП/БСП са доносници и топачи
52
3
 
9
 
! Отговори
:)) преди 6 години
ЕНП са наясно със ситуацията в БГ! Пощенските гълъби немат свършване! :))пп няма нужда да злепоставят Борисов! Знаят го и им е изгоден!
51
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През далечната 1985 ми намалиха поведението защото правих балончета с дъвка турбо докато бяхме на поклонение в гарнизонното срелбище. Тогава това беше смъртен грях, искаха да ме пращат в изправителен дом.Сега след 32 години, някакъв майтапчия си прави кодош с фашизма и се получава същата шизофрения.
50
3
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 55Ми искаха да се саморазпусне, искаха и книжката на Слънцето ви, но той не иска да напусне любимата си партия!??
49
6
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До Ф.Е. ДжержинскиКога и къде сърпа и петолъчката са обявени извън закона!??? Тодор Живков като не го харесвате, що Премиеринът ви го пазеше от народната любов!!??
48
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашизма и комунизма са едно и също, само че с различни наименования. БКП трябваше да се саморазпусне вместо да се преименуват в БСП и да се правят, че нямат нищо общо със себе си. То е все едно национал-социалистическата на Хитлер да се преименува да иска да участва в управлението. Всички источноевропейски комунистически партии се саморазпуснаха, а нашите се гордеят със "славното" си минало, а именно избиването на икономическия и интелектуален елит на България с подкрепата на Червената армия.
47
3
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До ОтвратенА защо не беше отвратен 2013!!! Много избирателно се отвращавате!?
46
7
 
10
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 6 години
Значи, може да си ходиш с тениски със сърп и чук, петолъчки, Ленин, Сталин, Че Гевара, да побиеш паметник на сатрапа Т.Живков и всякакви други изрази на култ към доказани престъпници, но да се снимаш пародирайки нацистите не може !*** , и това изчерпва всичко !!!
45
8
 
12
 
! Отговори
свинаря преди 6 години
Какво лошо е видяла България от Хитлер?