БДЖ с поглед към 2019 г.: Осигуряват пари за 42 вагона

В момента БДЖ държи на държавата 150 млн. лева
Обновена: 1 ное 2018 22:12 | 1 ное 2018 21:45,
13

Започнаха дебатите по бюджета за следващата година. Трите проектобюджета - на държавата, на общественото осигуряване и на Здравната каса, бяха разгледани от депутатите на съвместно заседание на три парламентарни комисии. Очаквано бюджетите бяха приети. "За" гласуваха управляващата коалиция, а "против" опозицията.

Как обаче ще се разходват парите в Бюджет 2019 за сектор "Транспорт"? Според депутата от ГЕРБ Светослав Иванов бюджетът предлага устойчиво развитие на транспорта - както инфраструктурата, така и подвижния състав.

Още по темата

"Около 39 млн. лв. са заложени като средства за БДЖ за нови 42 вагона, които ще бъдат пуснати в мрежата. Това е около 50% на необходимите такива, но това е добра стъпка, защото в минали години нямаше никакви средства за железницата. В момента около 150 млн. лв. БДЖ дължи на държавата, върнати са 700 млн. лв.", обясни депутатът в "Денят ON AIR".

Той поясни, че в средата на миналата година се е сформирала група, която е излязла с анализ за всички дейности, случващи се в БДЖ, според която е необходимо закупуването на нови вагони. Иванов каза, че досега БДЖ е покривала със своя бюджет почти и само лихвите по своите кредити и не е имала възможност да прави модернизации.

Той допълни, че "всички средства целят транспортът да стане по-екологичен, по-бърз и да се изградят още много нови трасета".

"Около 700 млн. лв. трябват годишно за рехабилитацията на пътищата. За да се събират тези средства, ще помага ТОЛ системата, която ще събира доста пари. В това число влизат и таксите от винетките. Ще се ремонтират между 5 и 7 хил. километра пътища", категоричен е народният представител пред Bulgaria ON AIR.

Иванов обаче е сигурен, че най-големите кризи в транспорта в България са станали по време на управлението на БСП, така че те нямали право да критикуват сегашните решения и проекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ННа БДЖ-то и трябват много вагони и влакове, и най-важното е да подсилят , и модернизират близките направления, където има много движение, да започнат да контролират гратисчиите, и т.н. и т.н. Както винаги казвам , да отидат в швийцария и да вземат малко "ноу-хау" и похарчениту пари да са с цел и възвращаемост
11
1
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 5 години
БДЖ отдавна трябваше да се продаде на Дойче Бан или на СНСФ или на някой свестен Европейски оператор. Бдж е с ниво на технологии от ВСВ схема за корупция и пране на пари. Абсолютен анахронизъм.
10
0
 
2
 
! Отговори
lol преди 5 години
До Ганчобрее то да си машинист е супер сложно. трябват то 50 години образование за това.... споко, ватмани ща има.
9
0
 
6
 
! Отговори
lol преди 5 години
До ВЪПРОСкъде са вагоните за по 50 000 евро бе панелна мравка? все конспиратори и разбирачи тука. *** глупав народ
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От далаверите с вагони някои станаха милионери.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С ТЕЗИ ПАРИ МОЖЕШЕ И ЛОКОМОТИВИ ДА КУПЯТ, ЧЕ СЕГА Я КАРАТ С ЖИВКОВИТЕ ЛОКОМОТИВИ.ЯВНО СА ПЛАНИРАЛИ ДА ОТКРАДНАТ ПОВЕЧЕТО ПАРИ.
6
5
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Тези вагони много скъпи - по 1 милион лева ?В Европа струват по 100 000 лева . Какво се случва , Корупция и Грабеж на Родината ни ?
5
2
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Обичам да пътувам с влакове. Но из вече преценявам, че пътуването с БДЖ е опасно. Влаковете в Китай за 28 часа път закъсняват с 5 минути!
4
10
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
При бсп бдж е била на първо място по заплати по почивни станции така ,че това което казва господина е много долна лъжа .
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въртят се пак някакви далавери с бюджетни пари и уж са държавна фирма а пък дължат 100 милиона на държавата но държавата им платила 700 милиона и нищо не се разбира защо не им платила още 100 милиона че остават като задължение. Пълна мъгла или е мъгла точно за да се скрие ново източване.
2
8
 
9
 
! Отговори
професор Знаев преди 5 години
Няма и никога няма да има по-мизерни вагони от БДЖейските! Нито на земята нито в галактиката нито в паралелната вселена! БДЖейския вагон е уникално неизбежно квантово мръсен и винаги ще бъде такъв. Факт!
1
3
 
19
 
! Отговори
сигурно преди 5 години
Не се купуват нови влакове и вагони ,защото автобусите на *** ще останат без работа , и за това в мафиотският парламент ги поддържат със закони !