Захариева: Няма как да успяваме без българите зад граница!

Външният министър се срещна със сънародници във Вашингтон
5 ное 2018 08:50, Елка Василева
65
Захариева: Няма как да успяваме без българите зад граница!
Снимка: МВнР

България постигна много по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и много искам това самочувствие да остане. Ние работим в услуга на хората и искаме те да знаят това. Няма как да успяваме в този сложен свят с тежък международен дневен ред без нашите най-добри посланици - българите зад граница. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на среща с българската общност във Вашингтон, съобщи пресцентърът на външното ни министерство.

Министър Захариева подчерта, че през тези шест месеца страната ни е показала, че не само може да избере значима за целия ЕС, но и много важна и за САЩ тема и да я направи приоритет за целия Евросъюз.

"Не само че сключихме договор с Република Македония, който се опитвахме да сключим от 12 години, но мисля, че този договор стана тласък и даде кураж на решаването на другите тежки въпроси между Република Македония и Република Гърция. Ние показахме, че като една нова държава членка на ЕС, като държава, която де факто само от 27 години изгражда демокрацията, не сме фокусирани само върху собствените си проблеми, а можем да изведем важна за България тема и да я направим значима и за останалите 27 държави", заяви още първият ни дипломат.

Вицепремиерът Захариева подчерта, че за българското правителство е важно да работи за това българите в чужбина да започнат да се връщат обратно в страната ни.

"Знам, че още много трябва да направим. Това, което интересува нашите сънародници зад граница като мотив да се върнат, са възможностите за реализация и за работа, средата, в която живеят, доверието в институциите и в държавата. Те трябва да се чувстват в сигурна, стабилна среда и в страна, в която имат усещане, че живеят справедливо и получават справедливост", заяви още министър Захариева.

Тя подчерта, че миналата година за първи път се е наблюдавало изравняване на броя на хората, които напускат и тези, които се връщат. "Това говори, че вървим в правилната посока", допълни вицепремиерът.

"Правим всичко, за да дадем пълната информация на нашите сънародници зад граница за възможностите у нас. Затова в нашите задгранични представителства и заедно с бизнеса ще се опитаме да осигурим цялата информация за всички, които искат да се върнат", каза още Екатерина Захариева.

В последвалата дискусия българските граждани, живеещи във Вашингтон, демонстрираха подчертан интерес към развитието на външната политика на България. Нашите сънародници споделиха с министър Захариева, че успехите на Българското председателство са достигнали и до САЩ и те се чувстват горди от постиженията на страната ни.

Представителите на българската общност зададоха и много въпроси по важни и актуални теми, сред които Brexit, темата за миграцията, запазването на приоритета за европейската перспектива на страните от Западните Балкани и други.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 57
Че мажи се с вазелин и ти вместо да завиждаш! :)))))
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Даааа, ще паднат визите за САЩ га цацата оживее след пържене! Замислете се, депутатите ще имат ли интерес от това??
България ще стане пустиня!
57
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 53

Та парите на бегълците - търсачи на мекото и лекото, предпочели чуждото подаяние пред работтата за обствената страна, да не би да отиват в бюджета.?! Да не би да правят инвестиции в Родината си? Пращат по някоя стотинка, колкото да не умрат родителите им от глад, дойдат да си направят алъш-вериша и зъболечението и ... дуфта при готовото, и те да използват изграденото с кръв и пот от роби и пролетариат.
Не трябва да имат ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО. Така ние сме ДИСКРИМИНИРАНИ!!!
56
2
 
1
 
! Отговори
мъж преди 4 месеца
Захариева - харесвам те бе!
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това прозвуча като "Няма как да успяваме без рушветчийството в ДАБЧ!"
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Урааа,паднаха визите.Спънаха се и паднаха,но пак се изправиха.
53
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Shark

Какви пари 105 миларда е БВП на България .. А мигрантите дават 1,5 миларда.. Не им искаме парите , не ги искаме и тях .. Предатели проклети не са ни нужни..
В тези 1,5 милиарда лв на емигрантите се включват и данъците и ремонтите на наследствените имоти , почивките в България , оправяне на развалените им зъби..
Ние туристи имаме достатъчно не сте ни нужни предатели проклети..
52
2
 
9
 
! Отговори
Shark преди 4 месеца
Тази па-Тица дава ли си сметка, че когато близките на хората в чужбина си отидат от този свят парите към България ще секнат. А!!!
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 39

Единствената причина да си зле си ти самият, никакви емигранти, никакво глобално затопляне.
50
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Новите преселения , емигрантите на запад са предатели и изменници...
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Ала_Бала
"Джендърка, асоциирана с една домашна птица, която е обикновено е бяла."
---
Аз пък я асоциирам с друга домашна птица, шарена, не само бяла, и по-често срещана.
На руски език се казва "курица". Което на български ми звучи много хубаво. :)
48
2
 
5
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 месеца
Джендърка, асоциирана с една домашна птица, която е обикновено е бяла. Много добре знае да казва на английски "ДА". За анализи на обстановка - ниво малка община.
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българите в чужбина устройват всяко правителство, докато са в чужбина и вкарват ежегодно по над 500 милиона евро годишно изпращайки пари на близките си в Бг.

За съжаление болшинството от тях не се интересуват от политическата конюнктура в Бг просто защото нямат време - бачкат яко!
46
1
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 4 месеца
За гласовете от чужбина на предстоящите избори се размислила Захариева...
45
3
 
8
 
! Отговори
Православен преди 4 месеца
Била е при господарите за инструкции!
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Избягалите хора ги устройстват щот ако се върнат ще изритаме тия мърляви калинки и можем да си внесем политици от целия свян вместо хората да ходят по света. Ако си внесем политици от Германия и Япония и изритаме бянкянския селянин тия Бежанци ще се завърнат .
43
0
 
29
 
! Отговори
Стою преди 4 месеца
Наказание е нужно за тези , които прогониха милиони , а останалите в България държат в подчинение с бедност и мизерия.
Геноцид и цинизъм !
42
3
 
17
 
! Отговори
данъкоплатец преди 4 месеца
Честите присъствия на политиците ни на "молитвените закуски"с краварите ще донесат на държавата и народа ни само пост и молитви,нищо друго .
41
0
 
16
 
! Отговори
кон спиратор преди 4 месеца
Както каза Стойчо Керев днес по би ти ви,говорейки за паранормалното,най -конспиративната теория днес е за падането на визите.
40
2
 
10
 
! Отговори
перверзник преди 4 месеца
Искам Захариева "В ЗАД"!