Тайно България купи уникален портрет на Батенберг на търг

Боил Банов бил посъветван да не издава, че участва в надпреварата
41
Тайно България купи уникален портрет на Батенберг на търг
Снимка: dorotheum.com

Българската държава, чрез министъра на културата, откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща в австрийската столица Виена.

"Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория. Огромна благодарност към премиера Бойко Борисов и министър Горанов“, коментира след приключването на наддаването ресорният Боил Банов, на което той присъства лично.

Министърът отбеляза, че на тях дължи и тактиката да не се оповестява участието на държавата в търга предварително.

Виенската аукционна къща "Доротеум" поиска първоначална цена за портрета на княз Александър I Батенберг между 12 000 и 15 000 евро.

Картината е с размери 157 х 100 см и представя българския княз в униформа с медали. Рамката на портрета е с позлатена дървена резба, украсена със скиптър и императорско кълбо.

"Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена“, обясни Боил Банов, цитиран от пресцентъра на МК.

Освен  най-известният оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от художника Карл Дилиц, той е купил и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.

През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
1
 
! Отговори
до к.34 преди 5 години
До АнонименОбратно снимка на този портрет е в музея, а сега са закупили оригинала. Нали правиш разлика между оригинал и фотокопие?
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оригиналът на тази картина си е в България - във Военно-историческия мусей в София. Това копие не струва толкова много. ГЕРБ пак прахосаха народна пара.
28
2
 
2
 
! Отговори
Дядо благоев преди 5 години
Само на Тодор Живков да не купят или за някой друг дърт *** да не дават народна пара.За предатели!!
27
4
 
9
 
! Отговори
НЕМУ благодарности преди 5 години
колко чудесна новина на фона на спряните белодробни трансплантации и баш преди търга ги почнали та даже и у насИзречението на деня : Да благодарим на Борисов
26
2
 
7
 
! Отговори
lol до 33 преди 5 години
Няма как да подценявам българите, тъй като такъв, се гордея с произхода си...но в онези времена няма как да вкараш някого от чифлика във Версай. Това е жестоката истина - за да получиш нямакво разумно уважение и следователно мнение в международната политика ти трябва потекло и репутация. Батенберг с всичките си косури е тясно свързан с руската и австро-унгарската империи, което си е прилично за онова време. Освен това е бил крайно амбициозен, което е само в плюс на младата ни държава.
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До lol до 29Много подценяваш българите,първата фабрика на Балканите е създадена от българин още през турско робство,в България е имало промишлено производство,децата на чорбаджиите са се изучавали в чужбина в добри училища и университети.Българите никога не са забравили своето писмо и четмо,дори и през турско робство,това се вижда от писанията им,не всички са били селяни,както си въобразяваш!
24
5
 
6
 
! Отговори
lol до 29 преди 5 години
Я кажи кого да изберат за цар на България след 500 години робство? М? Някой чорбаджия ли? Или пък някоя луда глава от опълчението? Да му се присмиват всички и да го гледат, като втора ръка човек. Идеята за чуждестранен кадър е точно във връзките и репутацията, която има сред аристокрацията. В онези среди всички са братовчеди и рода, трябва ти вътрешен човек. Но да де, всички жалят, че не сме дръпнали някой от руската сфера на влияние...
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Taino harchi ot bg narodnia budjet i ot shefa si bg narod....?! Ami edin taen kotek da mu metnem togava?! Kolko mu e... s ili bez taino naddavane....gratis daje...
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На сайта Доротеум, от където е спечелен търга пише 22500? много ли са, малко ли са..вие преценете
21
9
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Този -берг е пълен с българска кръв!
20
12
 
25
 
! Отговори
Европеец преди 5 години
Поредната доза герберски популизъм.
19
8
 
22
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Много добра инвестиция ,която ше остане за бъдещите поколения !Батенберг задлужава огромно признание .Крайно време е точно и ясно да се каже всичко за българската история !Истината и само Истината !
18
6
 
17
 
! Отговори
Никк преди 5 години
Доволен съм! Браво!
17
21
 
16
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Преди малко повече от 2 години беше предложено на Т.иквата да закупи писалката с която е подписан Санстефанския мирен договор за около 6000евра. Тъпанара отказа, а това е наистина част от нашата история. да закупиш портрета за един небългарски цар е позор за държавата!
16
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднага след освобождението Русия заделя специален фонд за пропаганда и подривна дейност с цел анексиране на България и само благодарение на патриоти като Стамболов, който на практика даде живота си в борба с руския имперски шовинизъм, България oстава независима.По комунистическо време другарите почти успяха да ни превърнат в съветска републикаА пропагандата от към Москва не спира вече 140 години
15
12
 
31
 
! Отговори
lol преди 5 години
Коментарите под тази статия са нагледен пример как работи русофилството в българската преса - исторически, неопровержими факти са заменени по най-безкрупулен начин. Руснаците са бесни, че България се обединява без тяхно разрешение и изтеглят всичките си офицери, обезглавявайки младата българска армия за предстоящият конфликт със сърбите. Каква Русия и каква помощ? Та Батенберг е бил трън в очите на руснаците и през цялото си управление е саботиран от тях.
14
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никого не са питали и изпада това в емоции и еуфории. Та вие сте за съд бе. Харчат без да питат за непотребни неща.
13
14
 
19
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
А снимката на Баце с Тръмп ? Кога ще бъде закупена ?
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
22 500 Евро са платили за картината. Пише го на сайта на Доротеум.
11
10
 
20
 
! Отговори
Не лъжете ! преди 5 години
Русссия насъсква сърбите срещу нас !