След знакови убийства: Ще падне ли съкратеното съдебно следствие?

С промени в НПК - отива в историята, с поправките на ГЕРБ в НК остава в сила
11
След знакови убийства: Ще падне ли съкратеното съдебно следствие?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Намаляването на присъдата с 1/3 при тежки престъпления и съкратеното съдебно следствие за тежки престъпления отпадна като възможност от Наказателно-процесуалния кодекс. Депутатите и от ляво, и от дясно приеха промените без възражения на първо четене, внесени от БСП, Обединени патриоти и "Воля“.

В същото време обаче беше прието и предложението на ГЕРБ за промени Наказателния кодекс, където съкратеното съдебно следствие остава в сила, като редуцирането на присъдите може да е с 1/5.

Какви точно ще са окончателните промени тепърва ще стане ясно, след като бъдат обсъдени и на второ четете в пленарната зала.

Още по темата

До поправките в стигна след общественото недоволство заради бруталните убийства на 7-годишната Криси от село Сотиря, 24-годишната Вероника Здравкова, Виктория Маринова от Русе, чиито убийци си признаха жестоките престъпления и така намалиха присъди си, възползвайки се от съкратеното съдебно следствие.

Обединени патриоти предложиха съкратено съдебно следствие да не се допуска при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Същата поправка внесоха и от БСП, само че социалистите настояваха да се запази възможността за провеждане на съкратен процес при някои обстоятелства.

Макар че подкрепиха поправките в НПК от ГЕРБ предупредиха, че ако падне съкратеното съдебно следствие делата ще се точат години, а убийците ще са на свобода.

Така че на първо четете бяха приети и внесените от мнозинството изменения в Наказателния кодекс от ГЕРБ.

С тях съкратеното следствие се запазва, но съдът вече няма да е длъжен да прилага по-лека присъда.

Промените в "чл. 58 а“ от НК регламентират, че когато умишлено са нанесени телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване, при признаване на вина и по преценка на съдебния състав, да може да се намалява определеното наказание „лишаване от свобода“ с 1/5, а не с 1/3, както досега.

Освен това мнението на прокуратурата също ще се зачита.

Според Анна Александрова от ГЕРБ, която оглавява правната комисия в НС, законотворците дължат на обществото по-силно чувство за справедливост.

"Дискусията за въвеждането на съкратеното съдебно следствие започна още през 2006 г, защото делата продължаваха с години, затворите бяха препълнени и се наложи прекратяването на 200 000 дела поради изтекла давност и съответно извършителите бяха пуснати на свобода“, коментира тя.

Александрова даде като пример тройният убиец от столичния квартал "Гео Милев“, делото срещу което продължи 16 години.

В крайна сметка убиецът получи присъда от 16 години затвор.

Жестокото престъпление беше извършено от 18-годишния по това време Димитър Кънчев през 1997 година. Първоначално той прави самопризнания и описва детайлно как е застрелял баща си и мащехата си и е прерязал гърлото на 4-годишното си братче.

По-късно променя драстично показанията си и делото започва да се точи.

"Справедливо ли е това“, риторично попита Александрова. Според нея, ако бъде премахнат съкратеният процес, делата отново ще се проточват с години.

Червената шефка Корнелия Нинова обаче отсече, че трябва да се отчете мнението на близките на пострадалите, които искат максимални присъди за убийците и изнасилвачите.

"Обида към тези хора е да твърдите, че някои ги разкарва насила. Какво е това да се подиграва с мъката на тези хора“, скочи тя на правосъдния министър Данаил Кирилов, който обвини социалистите, че са завели хората от Сотиря, които миналата седмица дойдоха на протест пред парламента, на заседанието на правната комисия, на която се обсъждаха промените в НПК и НК. "Ако търсим ефективно правно решение, трябва да премахнем политическото състезание", призова пък Кирилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не им се случва на тези "законотворци", пък тогава да ги видим какво ще предпочетат.От офиса всеки дава акъл, ама на улицата е съвсем различно!!! Ако няма справедливост, няма да има и превенция!!!
8
0
 
2
 
! Отговори
Ради преди 4 години
До Анонимен - В интерес на истината, ако се остави озверялото и неграмотно стадо да раздава правосъдие, под въздействието и мотивацията от страна на медиите, те ще започнат да ги разстрелват или бесят на площада, защото за жалост, това е ресурса на нацията ни и точно поради това, винаги ще сме на опашката.
7
0
 
1
 
! Отговори
Тодор преди 4 години
До Барселона - За съжаление, с това премахване на съкратеното производство, рискуваме виновниците да проточват делата във времето, да не признават вината си и вследствие на това с години да се точат съдебните производства и тези, които очакват възмездие, никога да не го получат. В крайна сметка, може би това се цели - да се точат делата с години, докато спадне обществения интерес и натиск и накрая да дадат символични присъди, или въобще да не осъдят виновника.
6
2
 
4
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Да си зададем въпроса....Защо чак сега се сетихте.......Защото първо трябваше да прокарат законите които ги интересуват а после тези....за простолюдието.Защото до тях не може да се стигне,така зорко ги пазят от...народната любов.Това съкр.производство беше пълна дивотия...само защото си признаваш и спестяваш работата на следователите и 1/3 опрощават макар и да е извършено убийство.Колко престъпници се...облажиха....
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През последните години българинът е толкова озверял, че иска смъртна присъда за всичко.
4
3
 
6
 
! Отговори
Екшънмен преди 4 години
Да се върнат трудовите лагери. Влиза и почва да бачка. По 12 часа на ден. Без приспадане ден за два. Че сега лежат по цял ден пишат жалби и водят дела срещу държавата... А като излязат, всеки си е повишил "квалификацията", че са обменяли опит...
3
2
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Направете го просто затворите и затворниците да са на самоиздръжка! Половината дневна заработка на затворника да е за издръжката му, другата половина да е за издръжка на затвора и тогава ще има смисъл от цялата история. Защото сега и да осъдят един убиец или изнасилвач на 20 или 30 години е все тая, защото всичките тези години го издържат с данъците на жертвите му! Дали ще е 20 или 30 години в пансион е все тая, затвора трябва да е гадно място в което не ти се влиза, а не почивна база!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще преразгледат ли старите дела
1
0
 
9
 
! Отговори
a de преди 4 години
И като падне и ще спрат да си признават какво са направили, което със слабите следователи и прокурори ще доведе до голям процент оправдателни присъди на 100% тови убийци и подобни.