Нено Димов в ареста за 72 часа, защо? Говори прокуратурата

Бившият вече министър е задържан вече за 72 часа
Обновена: 10 яну 2020 16:18 | 10 яну 2020 15:28, Александър Попов
190

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Той е задържан за 72 часа, тъй като според прокуратурата има опасност да извърши ново престъпление.
 
Министърът на околната среда и водите, в разрез със Закона за водите, е разрешавал водоползване от язовир "Студена" за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е бил надлежно информиран писмено, че нивото на язовира намалява, заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
 
"Водният ресурс на "Студена" значително е намалял до така наречения мъртъв обмен, при който не може да бъде установявано водоподаването за питейна и промишлена дейност. Нивото му се наблюдава от ВиК-Перник. Същият докладва за състоянието на министъра на околната среда и водите.
Още по темата
От началото на 2013 нивото на водата значително е намаляло, за което ВиК е уведомявало общината, областната управа на Перник и министъра. Той ежемесечно е утвърждавал графиците и е разрешавал водоподаването. Не е положил грижи за стопанисването на водния режим на "Студена", въпреки наличието на налични доклади от институции", уточни тя.
 
Предмет на проверка е и ремонта на стената, изясняване всички обстоятелства с управлението на водния ресурс на МОСВ, 51% от ВИК дружеството е на МОСВ, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. 
 
По думите му има събрани 48 тома доказателства, които сочат, че има престъпно деяние.
 
"Считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление. Събираме доказателства, извършени са претърсвания във ВиК, МОСВ, бившият областен управител на Перник Ирена Соколова. От МОСВ, кабинета и дома на министъра са иззети документи от дружество "Юлен", добави той. 
 
"Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Въпреки намаляващия приток на язовира, е продължавало да се подава вода към "Стомана Индъстри", каза още Ангел Кънев. 
 
Според неговите данни, които все още са сурови, причинената щета е за над 11 млн. лв.
 
"Ако министърът бе изпълнил задълженията си и не бе отпускал този обем вода за промишлени нужди, язовир Студена щеше да има над 7 млн. литра вода - достатъчни да няма бедствено положение", добави Кънев.
 
"Нено Димов задържан за 72 часа. Налице е опасност да извърши ново престъпление и да повлияе", каза Ангел Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: Нено Димов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
14
 
! Отговори
Кочо преди 4 години
До 158 цитат "протестирай, да те уважава Правителството" обаче, в България е друго мотото.Тук няма уважение, в България важи закона на джунглата. В България е закона на "оцеляването", не на "уважението".
152
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина го е страх да протестира, щото ще си загуби работата или щото го мързи.Ама сега какво стана,Загуби си прасетата, въздуха, водата, данъци, такси, ддс, доят го отвсякъде.Е, за тва французи и гърци протестират, разбрахте ли ?Протестирай, да те уважава Правителството !
151
3
 
36
 
! Отговори
българин преди 4 години
Какъвто "премиера" . Такива и министрите му! И магаре да предложиш за "министър" Ще бъде избрано! Той сам го каза! Време им е на другарите с "камуфлажно демократично облекло" да си ходят всички в купом! Държавата не отива на добре!
150
23
 
14
 
! Отговори
Въпросчо преди 4 години
А бе, и аз питам прецедента Радеф за какво отговаря , че има най-голямата заплата в държавата ? Отговаря ли той за България и ако отговаря , да носи отговорност за това , че цели области в държавата бедстват за вода ! Нали е длъжностно лице ? Или сега ще удари едно ВЕТО на водата ?
149
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко !Всичко е организирано ,прошнуровано ,прономеровано и и циркът върви по план . Като знаете КОЙ управлява и понеже ,,аз съм *** и Вие сте прости ,затова се разбираме ,,така ще е. Лека полека ,ще източат язовирите и колкото повече врякат ,че дават милиони за водата, толкова повече ,водата ще намалява изчезва ,докато някрая направят така ,че ще продадат водите на България ,на,, стратегически инвеститор,,. А ,,и Вии сте прости ,,ще хленчят отстрани и ще псуват ,,комунистите ,, Демокрация !
148
1
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ-БКП преди 4 години
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ !
147
0
 
26
 
! Отговори
Кочо преди 4 години
Положението е толкова сериозно, че може да плъзне като зараза в страната.Безотговорното отношение към национални обекти със стратегическо значение може да доведе страната ни до колапс.
146
3
 
25
 
! Отговори
Mopcku_ преди 4 години
Ако Гешев не бе подставено лице още първата му задача трябваше да е КТБ. Остай ти тея неща.... Кое да му харесам на Гешев, мазната мутропитешка физиономия, или добре набития врат? Надолу пък е като древногръцка амфора.
145
11
 
7
 
! Отговори
Пръцло преди 4 години
Ако това е вярно , значи Гешев ще е първият гл прокурор който си гледа работата както трябва , като се замисля за това му търсеха надзорник за да го държат изкъсо , дано да е вярно та и другите да ги прибере на топло
144
1
 
15
 
! Отговори
А ЛИЛЕТО преди 4 години
кога ще го окошарят или чакат да изнесе 32-та милиона и да ги търсят в горите тилилейски ...Веднага в кауша.И да плаща !Всеки трябва да плаща. И данък върху богатството - да платят и Бойко, и Кака ***, и Иванчо Костов.Такива като Станишката какво да им вземеш - от откраднатите милиони са останали само прашинки и .... спомени. Спомени за величие и богатство.Бог да пази България от тези твари !
143
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя само за това че продаде Пирин трябва да намаже въжето, пък за водата в Перник всяко наказание му е малко
142
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казуса "безстопанственост" ми е много мъгляв в случая.Нали като спре водата на еди-кой-си бизнес веднага ще го осъдят в Страсбург понеже си имат договор с ВиК-то.
141
0
 
24
 
! Отговори
26761 преди 4 години
Дотук говорят само за престъплението с водата в Перник. А за отровните отпадъци кога ще имаме съобщение?
140
1
 
11
 
! Отговори
Кочо преди 4 години
Пак да питам?-къде е Държавата!Не може жизнено важни съоръжения изградени за оцеляването на хиляди хора да се оставят безстопанствени! Тези съоръжение са част от нашата национална сигурност!Военните какво пазят? Каракачанов какво прави като министър на военните?
139
0
 
11
 
! Отговори
40810 преди 4 години
Сега наближава ред на министерството по багоустройството. там за кратко време се извъртяха две министърки и един министър. Значи на ред е терцетът и техните престъпления с водата на перник. После областната управителка, бившататк метица, общинските съветници. То си става един големичък смесен хор от лишени от свобода...
138
3
 
12
 
! Отговори
Она преди 4 години
Заповед отгоре, заповед отдоле......отговорността е негова, толкоз! Надава вой големият адвокат Лулчева, че нямал специални познания Нено, ама то не е нужно да притежава такива, за да събере две и две, а и все пак е министър - предполага се, че е компетентен ;)
137
1
 
15
 
! Отговори
БНР преди 4 години
По радиото казаха ,че от 180 частни ВЕЦа 140 били незаконни и без ОВОС .Казаха и че язовири те са празни след няколко месеца суша при условие, че преливаха 2018г ,а са градени да имат вода при 5 години суша...Борисов трябва да намери кой му "подлива вода" и да ги накаже...
136
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 140 Не Е, той е за пандиза!
135
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Боко е за ареста.
134
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хора в коментарите се радват и говорят каква голяма присъда ще получи Димов и как Гешев не си поплювал: Ха-ха. Ще го оправдаят, не се безпокойте. Ще стане консул, я в Майорка, я на Мавриций. При Цацаров не е имало осъден политик, и при Гешев няма да има.