"Студена" не бил източван заради ремонта

Водата дори преливала през 2018 година
36
"Студена" не бил източван заради ремонта
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Язовир "Студена“, който захранва Перник, не е бил източван, за бъде ремонтиран.

Проектът за рехабилитация му е изготвен така, че строително-монтажните дейности да се извършват при непрекъсната експлоатация на язовира, като строително-монтажните работи по водния откос са изпълнени от водолази и са приключили през 2018 г. За изпълнението на ремонта на водния откос вода от язовира не е изпускана принудително. Това се посочва в писмен отговор на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова на депутатски въпрос.

Още по темата

С извършването на рехабилитацията се продължава експлоатационният живот и сигурността на язовира, подчертава министърът,.

Основните дейности по водния откос са извършени в периода 2017-2018 г. с монтиране на водонепропусклива система, състояща се от ПВЦ гоемембрана, дренажен пласт, система за отводняване зад геомембраната и система за закрепване към стената.

Строителните работи под вода са извършeни в периода 15 септември 2017 г. – 11 декември 2018 г. и включват почистване и премахване на разхлабен торкрет, измиване с водна струя, изравняване на повърхностите, поставяне на подложен геотекстил и геомембрана върху водния откос на стената, закрепване в долния край.

Най-високото работно водно ниво на яз. Студена е 843,30 м, а преливният ръб е на кота 840,00 м.

През 2018 г. водата в язовира е преливала през преливника в продължение на 89 дни в различни периоди от време, като последното преливане е на 4 август 2018 г.

Съгласно предписанията на Министерството на околната среда и водите за поддържане на указания обем вода в язовира от 21 млн. куб. м, ВиК операторът е извършвал контролирано изпускане на водни количества през съоръженията към язовирната стена през периода от 1 април до 14 август 2018 г., когато водното ниво в язовира варира от 840,34 м до 839,55 м.

Преливането през преливника и контролираното изпускане нямат връзка с изпълняваните строителни работи по язовирната стена, а са следствие на високото водно  ниво в съоръжението и дадените указания от МОСВ обемът в него да не надвишава 21 млн. куб. м.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Студена" не бил източван заради ремонта
Водата дори преливала през 2018 година"

Даа!А чие правителство е на власт през 2018 г. та и досега?
Значи вода е имало, та и преливало, но след една година - тю-тю! Няма!
И са виновни всички други (от сегашната БСП, през Т. Живков, та чак до хан Аспарух!)!
Само ББ, ГЕРБ и "калинките" им са света вода ненапита!
Бива ***, но това вече е извън всякакви граници! И ми пеят някакви "политици" (Г.Марков - Дантелата, или агент Николай, Веждито и т.н.).
А?
32
1
 
6
 
! Отговори
бай х преди 6 месеца
защо лъжите като дърти .., точно заради ремонта го източиха ,
защо не написахте коя фирма спечели търга за ремонт на стената със подводен начин на ремонт финансиран от ЕС /проект за 34 милиона лева по спомен / .. обаче за по евтино
да не се наемат ремонтно -водолазни екипи източиха язовира
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По документи може и във вакум да сте го писали рамонта, ама реално си го източихте и го правихте на сухо, а парите от ЕС си ги прибрахте по джобовете. Какво значи "измиване с водна струя" щом като ремонтът е бил подводен?
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пеевски с неговия/съвместно с бб ВЕЦ на язовира изпукаха водата, за да има промишлен ток за борсата! Спрете със спекулациите! Далверите на Пеевски/Боко унищожават народа ни!
29
1
 
14
 
! Отговори
DDD преди 6 месеца
Гледайте филмите на Валя Ахчиева в YouTube! Всичко е ясно. ОПГ ГЕРБ.
АБЕ НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не приватизаторката остави Перник без вода!
27
1
 
23
 
! Отговори
МЗ преди 6 месеца
Калинките са опасни за вашето здраве!
26
4
 
38
 
! Отговори
язе преди 6 месеца
Работата е ясна. Изпуснали са язовира за евтин ремонт, щот водолази десеторна цена. Бай Ман с лопатата на сухо е мазал както му падне, а кинтите е гепил знаете кой.
25
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ВЕЦ-а е на пътя на водата. Същата вода след ВЕЦ-а отива към промишлена зона и пречиствателната станция. Произведената енергия е пропорционална на източената вода. (1 Kw/h - 17 m3 ) . Колко е просто да се засече кога колко вода е точена, дори и без разходомер (водомер). Като се знае, че водата за питейни нужди се измерва и е константа, ясно е къде е отишла останалата вода.
24
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Перхидролената бабичка е "умна" като вожда си. С потвърждаването на факта, че през 2018г. язовира е бил пълен още повече вкарва гербавите в обяснителен режим, а именно къде е водата???
23
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Държавата проверява държавата за безхаберието на държавата, при което държавата се оказва невинна. Каква изненада!
22
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи няма причина да е празен. А ако няма причина да е празен, следователно е пълен. Това, че вода няма, е илюзия.
21
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ние хотелиерите в България настояваме другарю борисов , спешна пожарна национализация на нашия бизнес , както направи с водата и лотарията .
По голем *** си от Бай Тошо .
20
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бай Тошо ви остави построена и уредена България,беше я превърнал в райска градина,а вие я изпокрадохте и унищожихте от алчност и подгъзуване на чужденците за 30 години!
Само се краде и граби,а нищо не се ремонтира и строи,нито се строи държавна промишленост!
19
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Откъде на къде гръцката "Стомана" Перник точат питейната вода на перничани?
И откъде на къде имат разрешителни за точене на вода от язовир Студена,язовир Пчелина и реката?Те имат право над цялата вода,вместо да си използват само язовир Пчелина,който е за промишлени цели?
И защо цената на водата за Стомана Перник е най-ниска,вместо по-висока?
18
3
 
38
 
! Отговори
БАНко преди 6 месеца
Построен 1955 г. от " омразния комунистически режим " , десет години след " щастливите американски бомбардировачи" , вече 65 години този язовир беше голям и добър за Перник !
Л.Ъ.Ж.А !!!!!
Селянина от Банкя успява да го ликвидира за три месеца !!!!
17
2
 
22
 
! Отговори
postradal pasi преди 6 месеца
До Анонимен И все пак защо е празен и защо никой не е наказан ? Този който го наказаха е заради Мафиотския *** та само за водата никой не е наказан????????????
16
2
 
29
 
! Отговори
При проверка преди 6 месеца
По европейските сайтове пишат че язовирът го е пресушил някакво дружество.
15
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дали е правен ремонт или ени 32 милиона са били ИЗТОЧЕНИ ?
14
10
 
13
 
! Отговори
София преди 6 месеца
Заради 50 000 Перниканци без вода ще останат столичните квартали "Симеоново", "Драгалевци", "Бояна", "Княжево", "Горна баня", вилните зони около тях, град Банкя, както и селата Железница, Бистрица, Панчарево, Кокаляне и Мало Бучино.