Първан Симеонов: Перспективата за предсрочни избори отблъсква хората

Политологът с анализ за ходовете на властта пред Bulgaria ON AIR
7 авг 2020 10:00, Анисия Иванова
238

Среднощна координирана акция на полицията премахна палатковите лагери и освободи ключовите кръстовища в София, Пловдив и Варна. Има арестувани протестиращи.

"Всеки протест се надява в един момент да може да се представи като жертва. Доста добър тайминг от страна на полицията - в този час на денонощието. Събота и неделя реакцията ще замре, някои хора ще поизчезнат", посочи политологът и изпълнителен директор на социологическа агенция ''Галъп'' Първан Симеонов.

Относно речта на премиера и конференцията на ГЕРБ политологът смята, че правилният политически ход е бил да се изчака "поривът на атаката".

"Борисов направи странно изявление, това противоречи на политическата логика", каза Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев намекна, че са възможни предсрочни избори и че се обмислят ходове на правителството без Борисов. Патриотите обаче се обявиха за мандат на правителството с премиер Бойко Борисов до редовните избори през март.

"Ако сега Борисов хвърли кърпата, ще изглежда, че е паднал под напора на протеста, което още повече ще настърви хората. Очевидно Дончев представлява крило в ГЕРБ, което предлага на Борисов да си ходи. Партията май по-скоро мисли за оставане докрай", коментира още Симеонов.

По думите му всички прочувания показват, че има общо желание за промяна и правителството няма висок рейтинг. При Борисов обаче рейтингът бил малко по-добър в сравнение с предишни управления в края на техните мандати.

"Перспективата за предсрочни избори отблъсква хората. Може би търсим новия голям - на този етап това е Слави Трифонов. Много хора не вярват в изборите. С днешната акция Мая Манолова успява да вземе позитив от протестите. Отровното трио се опитаха да направят радикализация на протеста и настройват хора срещу себе си. Грешка е идеята, че всеки ден може да протестираш - хората се изтощават и правиш протеста рутина", обясни политологът.

Големият въпрос, според него, е дали и какво ще прави президентът Радев. Симеонов очаква бъдещи действия от държания глава и скорошна развръзка на ситуацията.

"На Борисов не му се иска да си ходи. Така са го обградили протестиращите, че не му дават достоен изход и не му дават да напусне сцената", каза за финал изпълнителният директор на ''Галъп''.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
2
 
4
 
! Отговори
защо ли преди 3 години
едни могат да пълнят чекмеджета безнаказано пък за други законът важал - невиждам разлика, даже краденето на европейски пари ми се вижда по-тежко престъпление от блокирането на кръстовище - така както герб оставал въпреки, че законите са погазени от управляващите, защо и протестиращите да не останат на кръстовището
186
2
 
1
 
! Отговори
к.199 преди 3 години
До ЕлектраНай-малко БСП би трябвало да се втурне да управлява: с ковид 19 няма да се справят и през зимата той ще вилнее.Простите биячи от върха на МВР и ръководството на СДВР така ще озлобят хората, че те ще скочат на управляващите и на спецпрокурорите и ще настане хаос.Безпаричието ще породи икономическа криза и средните и дребни фермери и бизнесмени ще се вдигнат на протест и ще свалят правителството.Полицаите и прокурорите няма да удържат на разярените хора и ще избягат. Далече от властта!
185
3
 
5
 
! Отговори
Безпътица72189 преди 3 години
Кабинетът БиБи-3 все повече губи опора под краката си. Татаринът (прадядото на Далавери С. е татарин от с.Бутан на Дунава) все още продължава да се репчи,докато накрая протестиращите му заврат дръжката на метла за метене на улиците и го изпратят в Бургас.Обратно на политолога - ББ няма печеливш ход и би следвало, имайки предвид зимните премеждия - тежка вълна от ковид, безпаричие и караници с ВМРО и В.С., още сега да си взема партакешите и да насади Философа, Каракачана и Далавери да управляват
184
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме 40 нови милионери,съобщиха по тв Европа.Честито!
183
1
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
А перспективата Борисов да продължи да управлява, какво прави?
182
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 196,Що бе, нали толкова се радвахте на проучването им от преди няколко дни? Сега, като не ви отърва, друго запяхте, а?
181
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИЗБОРИТЕТи си гений, брат'чед. Парламента не може да прави избори, ако не ти е известно, пък ти си пращай писма, по гълъби ако искаш. Не давай акъл за неща, които не са ти ясни и явно никога няма да ти се изяснят. Не е за тебе тая работа. Гледай си чалгата и бирата.
180
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТикволандияНищо друго ли не измисли, та два дена само това пишеш, по-точно копираш от коментар в коментар? Като си толкова начетен, знаеш ли колко пъти Бойко печели избори, организирани от служебни правителства или не? какво си се разкудкудякал?
179
2
 
1
 
! Отговори
ИЗБОРИТЕ преди 3 години
ВСЕКИ ДА СИ ИЗПРАТИ С ПИСМО И ЕГН ВОТА ДО ПАРЛАМЕНТА И ЦЯЛА ЕСЕН комисиите ДА БРОЯТ!!!СТИГА СА ИЗМИСЛЯЛИ БЕЗУМИЯ!
178
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стана ли ви ясно и тралалалала,стана ни ясно че БКП се уплаши че Главчо дето още никой не му видел експеритеще ги задмине и ако той не им легне нема с кого да управляват.Ристо я влезе,я не,Маямата още повече и остават с ДПС.ДПС обаче не носи много активи на БКП,справка 2005-2009,2013-2014 година.Те това ни станА ясно!АРЕ У ЛЕВО
177
0
 
6
 
! Отговори
Гешо Бойков преди 3 години
Очевидно и този обърна посоката като дъщерята на онзи ***, който застреля ген.Луков. То Боцето, дето като Каскета се учи в Мека-та на БКП, сега се пише демократ, шефовете на МВР и ВКП станаха топ-демократи, та доц.Симеонов няма да обърне резбата? Само че закъсня със завоя! Нидерландия, Финландия, Дания, Швеция ще разкостят банкянския хитрец! Няма само да краде, но не за България, а за себе си и внучетата! Немските работници ще работят на 3 смени и в събота и неделя, а ББ ще пълни шкафчето!?
176
6
 
11
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Аз съм човек, част от хората и мисълта за предсрочни избори САМО НЕ МЕ ОТБЛЪСКВА.Чудя се за кои хора говори този г-н.?
175
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този "Чук" от къде се появи
174
5
 
5
 
! Отговори
изби рибата преди 3 години
"..да си управлява отстрани като Доган)))
173
5
 
19
 
! Отговори
Бою преди 3 години
Егати държавата щом аз и бех премиер 10 години
172
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди избори: Оставка, оставка...На избори: Всички са маскари, няма за кого да се гласува... (нищо че има стотици регистрирани партии)
171
3
 
6
 
! Отговори
до 183 преди 3 години
как няма да го защитават - поднесе им македония на тепсия и си мислят че е дуп* и гащ* с ердоган
170
4
 
8
 
! Отговори
и брадата преди 3 години
отблъсква хората
169
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тупкат топката. Мъдрят как да се спасят безнаказано. Оставка м,ъ,р,ш,и крадливи. Всеки ще си получи заслуженото. Животът ми мина да ви чакам да се осъзнаете. Няма за кога. Оставка лешояди вулгарни с самозвани титли.
168
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Deutsche Welle , СТАНА ЛИ ВИ ПРЕДЕЛНО И КРИСТАЛНО ЯСНО ,ЧЕ ВАШАТА КАНЦЛЕРКА МЕРКЕЛИ И ВСИЧКИ ДРУГИ ШЕФОВЕ НА ЕНП ЗАЩИТАВАТ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ЕДИН БРУТАЛЕН ДИСКРЕДИТИРАН МАФИОТ В БЪЛГАРИЯ????????СТАНА ЛИ ВИ ЯСНО, ОЧЕВИДНО И КАКВА БРУТАЛНА КОРУПЦИЯ СЕ ШИРИ В РЕДИЦИТЕ НА ЕНП И ЕВРОПАРЛАМЕНТА ,СРЕД ДНИЧКИ ,КОИТО ПРОДКРЕПЯТ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ КРАДЕЦ НА ЕВРОСРЕДСТВА В ЦЯЛА ЕВРОПА!!!!!!????????????ДАЛИ СТЕ НА ЯСНО И КОЛКО ЧЕКМЕДЖЕТА СЪС СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЕВРА СА ОТЛЕТЕЛИ ЗА ПОДКУПИ НА ВСИЧКИ ЛИДЕРИ НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА, КОИТО ДНЕС ЗАЩИТАВАТ БРУТАЛНИЯ КРАДЕЦ И МАФИОТ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!?!?!?!!!!!!!!!!!!!!????