Машинното гласуване може да е причина за оспорване на вота

Проф. д-р Пламен Киров, шеф на катедра "Конституционноправни науки" към СУ
11 май 2021 16:35, Анисия Иванова
106
Машинното гласуване може да е причина за оспорване на вота
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не може да се приеме, че едно машинно гласуване само по себе си е противоконституционно, най-малкото защото един такъв вот се провежда и в други страни, които са демократични. Това каза в предаването „Бизнес старт“ проф. Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки“ към Софийски университет, с водещ Живка Попатаносова.

Друг е въпросът доколко с въвеждането на масовото гласуване с машини във всички секции с над 300 избиратели ще стигне изборният ден, за да могат хората да се ориентират в използването на технология, която не им е толкова позната. Експертът подчерта ясно и ролята на Централанта избирателна комисия, която трябва да информира гласоподавателите за начина, по който ще се реализира машинният вот.

Още по темата

"Съставът на комисията беше намален от 20 на 15 членове като при това се показва и разнообразие на професии, които не бива да имат място в тази среда, сподели Киров пред Bloomberg TV Bulgaria.

„В състава на ЦИК трябва да влязат преди всичко юристи, математици и информатици. Към този момент състава на ЦИК е формиран от 8 юристи и 7 не-юристи“, посочи той.

По време на разговора беше разгледана темата за сериозното напрежение на политическата сцена относно ревизията на сегашното управление. Според Колев, бъдещото служебно правителство няма да има време да се занимава с ревизия.

Всеки един министър би могъл да направи такава проверка, но според професора служебното правителство ще има сериозни задачи свързани с пандемичната обстановка.

„Важно е да се видят как ще бъдат преодолени икономическите последици от тази пандемия. В този смисъл работата на служебното правителство ще бъде много важно“, съобщи Пламен Киров.


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
До До оспорване 81/84/ Май не е така ,защото един ВИСОКО ИНТЕЛИГЕНТЕНФИГУРАНТ вися 5 минути и зяпа машината докато си спомни какво трябва да натисне
99
1
 
3
 
! Отговори
Златка преди 1 месец
До ЧИТАТЕЛТочно така и Мадуро печели и социалистите спечелиха в САЩ, сега гледай как К.ур.нелия Нинова ще стане от трета - първа. И първият признък , че нещо не е наред с гласуването, ще е ако вече не им трябват роми за гласове и не им плащат, това ще означава, че могат да си манипулират машините както си искат
98
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ реве против машините както едно време БСП ревеше против интегралната бюлетина и искаха да си останат цветните. Все пак имаше няколко запазени цветове, а останалите бяха с от типа с 3 жълти хоризонтални и по 1 лилава и черна вертикална. А едно време, от първите избори след Освобождението се е пишело на хартия кого кандидатираш. Така хлапаци се разбрали да помагат на неграмотните, но вместо който кажат да пишат на листа руския цар. Така руският цар се оказан избран за депутат ...
97
0
 
0
 
! Отговори
до 76 преди 1 месец
Ами как?! Тества се предварително или ако не се тества, поне се внимава как се въвеждат данните!
96
0
 
3
 
! Отговори
и ся ко прайм преди 1 месец
Просто на машините фалшификацията става "с магическа пръчка"Обаче хиблидчиците не са предвидили че има и от другите които ги могат тази работа. И ще стане мармалад.
95
0
 
4
 
! Отговори
До все едно преди 1 месец
Ако ще всички в държавата и в съседна Гърция и Турция ама всички до един да гласуват за ГЕРБ аз съм написал резултатите. А може и с двете ръце да гласуваш ако искаш.Ха ха ха
94
2
 
4
 
! Отговори
все едно преди 1 месец
Аз ще гласувам на машина за ГЕРБ
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха ха ха ДПС-1виБСП-2риИТН-2тиЧобанизацията на родината е пълна. Пациентите са с 100% лоботомизация.Ха ха ха .
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С машини и Путин печели много добре избори.
91
0
 
11
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 месец
Машинното гласуване никъде не е прието в ЕС като задължително.Макар, че машинките са чудесни, Мадуро във Венецуела редовно печели с тях,на последните избори ~ 70%.За това са и избрани.
90
1
 
5
 
! Отговори
До 74 преди 1 месец
"Това НЕ Е вярно! На случаен принцип се разпорежда на комисии да броят бележките."_________Значи Е вярно! Бележките НЕ се броят. Така е заложено в закона. Проверка на случаен принцип, на само НЯКОИ машини, тук там, не е реално броене. Машината може да даде резултат 1000 гласа а бележките да са 500 и ако тази машина не е избрана на "случаен принцип" за проверка, никой няма и да разбере!
89
1
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
В света ИМА САМО ТРИ държави,където гласуването е машинно- другите държави ,където се гласува с хартиени бюлетини са сигурно ПО-ГЛИУПАВИ от нас,българите ?! Напоротив- с машинното гласуване е къде-къде ,В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ВЪЗМНОЖНО да се подават фалшиви гласоподаватели и като така не очаквайте следващите избори изобщо да са .... ЧЕСТНИ !За съжаление много от хората не разбират това и се поддават на помия та,която сега ги залива - долна работа !!!
88
0
 
10
 
! Отговори
реалист преди 1 месец
Въпросът не е само в това дали по-възрастните хораще се справят илине!Главният въпрос е дали няма да се манипулира софтуера!Затова ЦИК, ако е отговорна и иска честни, не манипулираниизбори, трябва да вземе няколко решения:1. Машинните отрязъци да се броят - общ брой, по партии и преференции.2. Допълнителен протокол от ръчното броене и констатация далирезултатите по т. 1 отговарят на тези в протокола от машината.3. Уточнена процедура при несъвпадение!Всичко за не повече от час!
87
0
 
0
 
! Отговори
Чака преди 1 месец
До МНЕНИЕ Сладкодумен ОВЧАРИН !!!!
86
7
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 месец
На Пламен Киров акъла е като на Георги Марков - Професори по Конституция , а говорят като селски алкохолици в кръчма . Акъл Море - може да се гласува с машини , ама не може - Ти мене Уважаваш ли ме ?
85
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заглавието е дърта плоска лъжа и евтина инсинуация.Киров не е казвал такова нещо. Още по-малко е заявявал, че машинното гласуване е трудно, объркващо и създава повече проблеми. Това е диктовката на гроб на послушните мисирки, които още дълго ще пишат по заявка на клиент с пачката.
84
8
 
8
 
! Отговори
До оспорване 81 преди 1 месец
Всеки нормален грамотен човек ще се оправи с машинното гласуване по-лесно, отколкото с хартиеното. Не подценявайте хората. Банкоматите са по-сложни.За тотално неграмотните - ми да не гласуват. Нямаме нужда от такива гласоподаватели.
83
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяко гласуване може да е причина за оспорване на вота. Това е право на всеки гражданин-да го оспори и да доказва правотата си в съда. Плачът за недостигът на време не е идея на Киров изобщо, а на троловете журналисти. Първо на трима гласуващи машинно минава един по средновековната метода. Вече го видях лично на последните избори. Второ-всеки, който може да работи с телефон и банкомат може да работи и с тази проста машина с най-елементарно меню. Стига сте се оливал, че е нещо сложно!Прекалявате
82
1
 
16
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИТЕ ХИБРИДЧИЦИ преди 1 месец
ДА СПРАТ С ББ- ТОЙ ВЕЧЕ НЕ Е ПРЕМИЕР- ДЪВЧЕТЕ СЕ С БЕЛОСЛАФ, С ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ И МУТРЕСИ СЛУГИ НА ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ- ОБРАЛА НАРОДА СИ! И СЕГА КАТО СПЕЧЕЛИТЕ ИЗБОРИТЕ ПАК СЛОЖЕТЕ РУМЕН ГЕЧЕВ ЗА МИН НА ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ- ЗАЩОТО Е НА КЪДЕ Е 0.7% ИНФЛАЦИЯ ПРИ ЛОШИЯ ГЕРБ-СПРАВКА КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ НСИ, КЪДЕ ПРИ ЧЕРВЕНИТЕ ХИБРИДЧИЦИ- НАД 2500%, КЪДЕ СА 1.8ДЛ МИН ЗАПЛАТА КЪДЕ Е 650ЛВ СЕГА- ИСКАМЕ ЧЕРВЕНИТЕ ИЗЕДНИЦИ ДА ВЪРНАТ ДЕЦАТА НИ ОТ ЕВРОПА КЪДЕТО ГИ ПРОГОНИХА- Г А Д О В Е
81
4
 
13
 
! Отговори
оспорване преди 1 месец
как си представяте възрасните хора да гласуват машинно ? те с бюлетините едвам се справят , за роми и мюсюлмани да не говорим .