Доц. Христев: Визитата на Кьовеши беше натоварена със свръхочаквания

Вероятно ще има доста сигнали от нашата страна
13 юни 2021 14:37, Екип на Bulgaria On Air
22
Доц. Христев: Визитата на Кьовеши беше натоварена със свръхочаквания

"Кьовеши е доста лаконична и за мен това е разбираемо, тъй като това е нейното първо посещение тук. Все пак не е дошла да дава политически оценки или да отговори чрез изявления пред медиите на очакванията на българското общество," коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Христо Христев, преподавател в СУ по право на ЕС.

"Аз винаги съм бил част от хората, защитаващи идеята за създаване на Европейската прокуратура, но мисля, че към момента нашето общество до някаква степен  товари със свръхочаквания Европейската прокуратура. Едва ли не ние очакваме тя като с магическа пръчка да разреши всичките тези разследвания, свързани с корупцията в България, например с усвояването на средства от Европейския съюз. Това нещо няма как да бъде осъществено по този начин, първо, защото тази информация ще минава през делегираните прокурори, работещи в България, а тях пък ги предлага прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, и от нейната досегашна работа аз лично не намирам особени причини да бъда оптимист, че ще бъдат излъчени хора, които ще бъдат носители на една институционална култура, притежавайки разбиране и подход, различен от този, който е присъщ на нашата прокуратура. Второ, основният въпрос е, че те ще трябва да провеждат реални разследвания. Те ще бъдат част от структурата на Европейската прокуратура, но ще останат свързани с българската прокуратура. Но Европейската прокуратура не може да реши всички наши проблеми, ние самите също трябва да се мобилизираме и да се заемем с разрешаването им," смята доц. Христев.

"Вероятно ще има доста сигнали от нашата страна, най-вече заради доста широкоразпространеното чувство за това, че нашите компетентни органи не си вършат работата така, както трябва, действат избирателно, като подминават фактите и не провеждат обективни разследвания за едни субекти, докато стоварват цялата мощ на закона върху други субекти. От тази гледна точка аз смятам, че ще има голям брой случаи, свързани с България, още повече, че, за съжаление, ние имаме доста широко разпространена практика на едно гъвкаво и творческо усвояване на средствата от Европейския съюз с големи „откати“, които се дават към хора, свързани със съответните оперативни програми," коментира доц. Христев.

Цялото интервю - във видето.


22
Още по темата: Лаура КьовешиХристев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в коя държава Кьовеши се среща с президента вместо с Главния прокурор и министъра на правосъдието, който в България е определен от президента Радев?
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Факт е, че Кьовеши се срещна с Иван Гелев, а игнорира бирецът срещу корупцията Румен Радев е достатъчно показателен!
19
6
 
6
 
! Отговори
Гарван- гарвану.... преди 1 месец
От чисто женско любопитство,а и като защитник на " европейските ценности"( мухахаха)....не й ли и чудно,откъде са тези пачки евро,и злато,в нощното шкафче???? Странно....
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свръхочаквания, защото хората не вярват на Гешев, прокуратурата и съда в България, поставили се в услуга на мутрите вече 12 години
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Товарищите я товариха, товариха... ...те за това е натоварена...
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ам'чи разтоварете се малко !
15
3
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
Смее , смее,поинтересувай се как са завършвали делата на Борисов във съда/на Лозан Панов/!
14
3
 
9
 
! Отговори
Да бе! преди 1 месец
Кьовеши не дойде да съди, а идва да види заснетото предаване на една торба с парии. Съдията ще бъде друг и много по-решителен от Кьовеши.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми що така се товарите бе ?
12
2
 
20
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 месец
НЕкои простатиращи имаха "усещане", че като дойде Кьовеши ще арестува Гешев.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ммм - От 15 години почти сме в ЕС, видя се че сами не можем ...
10
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Надблюдател 9 - Смее ли нормален човек да пусне КАКВОТО И ДА Е в прокуратурата, ако е срещу член на ГЕРБ или роднина на такъв?
9
2
 
20
 
! Отговори
Надблюдател преди 1 месец
Щяло да има много сигнали, заради..."широкоразпространеното" чувство, за корупция! Със "широкоразпространено" усещане, прокуратурата не се занимава, трябва си факти и доказателства! И без това комунистите в България сънуват кошмара, че някой краде повече от тях! Хайде да не забравяме на кого два пъти са им спирали еврофондовете, всичките!
8
4
 
20
 
! Отговори
Ммм преди 1 месец
Много са ми смешни някои като казват, че Кьовеши като дойде и мутрите ще ги съдят. Запомнете го тази нищо не може да направи, сами трябва да си оправяме проблемите.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до # 1; И в комбинация с другарката Гилотинова във видеото, която показваше отрязани глави в ефир, за да стане известна , са страшен тандем !
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и Кьовеши преди години мутритее са се опитвали да я отстранят, както сега Божков и олигсрсите и шепа промити мозъци искат да махнат Гешев, но не им се е получило..
5
14
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
ЕС няма да съди извършителите, ще продължава да съди държавите членки и ограбените ще продължават да плащат чрез данъците. Делата в България ще се водят в цветановия съд, наречен Специализиран съд. Америка ще блокира откраднатите от нас пари от най-долните олигарси, пак народът ще страда. Не ходете да гласувате, трябва едни избори да се бойкотират.
4
17
 
12
 
! Отговори
Активист на БСП преди 1 месец
И на тая само рекламата и е голема
3
12
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Той е член на ГЕРБ затова говори така
2
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кювеши е по-корумпирана и от Гешев. Тепърва ще назначава, ама те щели да работят с Гешев и т.н. Още парасити на гърба на народа.