Калфин: Част от мерките на коалицията са проинфлационни

Нямало как да се запази стандартът на живот на всички
15
Калфин: Част от мерките на коалицията са проинфлационни
Снимка: БГНЕС

В кризата в момента, предизвикана основно от войната в Украйна, правителството може да помогне на онези, които не могат да понесат тази цена, за да не изпаднат "под чертата". Това каза пред БНР Ивайло Калфин, директор на Европейската агенция за подобряване на живот и труд, бивш министър на труда и социалната политика.

"Които няма как да затягат повече коланите. Няма как да се запази стандартът на живот на всички. Не трябва да се създават очаквания, че всички може да бъдат компенсирани", посочи той.

Според него партиите от управляващата коалиция се държат "като деца в магазин".

"Всеки има 1000 желания и най-накрая се свеждат до възможностите на родителите. Чуваме всякакви невероятни желания и всеки иска повече и повече", коментира Калфин.

С този подход не се постигат предвидимост и стабилност, а ако няма стабилност и предвидимост, се обезсмислят мерките, смята Калфин.

Увеличението на пенсиите от 21% всъщност не е увеличение, посочи той и се мотивира, като обясни, че пенсионерите с минимална пенсия "ще вземат с 20 лева повече, отколкото сега вземат", над 60-те лева от Covid добавката.

"Половината пенсионери, колкото и бомбастични да изглеждат числата, ще вземат 20 лева повече", посочи Калфин.

Това увеличение е далече от компенсация на инфлацията, която можем да видим през последната година, категоричен е той.

"Част от този голям набор, да не кажа хаос от мерки, който се заявява, действително са проинфлационни", коментира бившият социален министър.
Относно минималната работна заплата Калфин коментира, че голяма част от бедните работещи имат и деца и "особено хората с малки деца и ниски доходи са в най-рисковата група за изпадане в бедност".
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Протестиращите са ДПС и ГЕРБ.Персонала директно и индиректно е заплашен да протестира.ДПС и ГЕРБ не им увеличават нарочно заплатите.Другата заплаха е ,че няма да останат на работа.Работещите превозвачи са принудени да протестират,заради Бойко и Доган.По-добре да фалират и да се открият нови фирми без участие на ДПС и ГЕРБ и хората да работят при нормални работодатели.Протеста изглежда голям, защото е с тирове и автобуси.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз преди 10 години купих жилище за 130 хиляди лв. Към края на ГЕРБ и Бойко струва 250 хиляди лева. Инфлацията е близо 100% на жилищата за 10 години.А Бойко увеличи пенсиите с 50% за 12 години.За една година цената на жилището се увеличи на 260 хиляди лв.или около 5% , а пенсиите се увеличиха с 50%.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко за 12 години Ви увеличи пенсиите с 100 лв.,сега е с 176 лв. за година.Инфлацията за 12 години е над 200%, сега за година е 20%. Сметнете сами.При Бойко има спад от 100 % на пенсиите след изчиление на инфлациата,а сега има реален ръст.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква е разликата между 476 лв. и 300 лв.?20 лв. ли е? Това е за 1 година разликата.
9
0
 
0
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 месец
Добре е, че нямам стандарт на живот;))) Ку имах, много щях са кахъря за него и да са поболея;)))
8
0
 
0
 
! Отговори
Праведен преди 1 месец
Защо така другарю. Нима при Бойко така беше.
7
1
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 1 месец
Транспортният бранш със собственици на коли за милиони не искат тол такси. Толкова са обеднели от кризата че без държавни помощи, субсидии и добавки са пред фалит?! А гражданите с личните коли може да плащат. Каква пазарна икономика има в България, че бизнесът иска само печалби и държавата да му покрива загубите?
6
0
 
1
 
! Отговори
до 4 Анонимен преди 1 месец
Съгласен съм, но до някъде! Не може всички да с вишисти защото няма да има кой да работи или просто казано за всеки влак си има пътници! Истината е, че в България няма реален пазар на труда и много образовани както ги наричаш не са кадърни един пирон да забият, но за дървени флософи са перфектни!
5
0
 
3
 
! Отговори
+++ преди 1 месец
И правилно ли разбрах,някои ще затягяме коланите за пореден път,а пък тези които купуваха киловатите за з секунди ще разпускат.30год.се наслушахме и нагледахме на лъжи,оправдания и кражби,не се ли наядохте.Едни и същи "дулици" нагли и алчни.
4
0
 
6
 
! Отговори
шокова терапия преди 1 месец
Не е ли време да проведем една шокова терапия и за няколко години да оправим положението? С малки реформи нищо няма да оправим, шокова терапия трябва да имаме: национализация и диверсификация на частния бизнес.
3
0
 
0
 
! Отговори
Гого преди 1 месец
Само да попитам.....Тоа Калфин, къв бешил?????
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Образованите хора имат повече възможности. Това е отговорът на проблема с бедността и инфлацията. Но това е политика за 10-20 години напред. Те някои хора не искат образовани хора, че глупавите по-лесно се манипулират и управляват.
1
0
 
6
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 месец
Моля, Дефинирайте "Минимален Стандарт на Живот", Живот ли е, ако вече дори не може да се храниш и то не с черен хайвер, а с най-простата възможна храна?!